Potrivit statisticilor, în jur de 90% dintre cordoanele ombilicale cad în primele 10-14 zile de viață, iar în aproximativ 10% din cazuri, procesul poate dura până la 3 săptămâni. Procesul începe prin uscarea și înnegrirea cordonului, care în final se desprinde de buric. În timpul acestei perioade, este important să menții zona curată și uscată pentru a preveni infecțiile și a permite vindecarea corespunzătoare.
Infecțiile ombilicale, deși rare în țările dezvoltate, pot afecta între 0,2% și 1% dintre nou-născuți. În cazuri rare, poate dura până la patru săptămâni pentru ca cordonul ombilical să cadă. Dacă observi că acesta nu cade după patru săptămâni, este recomandat să consulți un medic pentru a exclude eventualele probleme de sănătate.
Cum trebuie îngrijit cordonul ombilical
În prezent, practica standard când vine vorba de îngrijirea cordonului ombilical al unui nou-născut este să menții zona uscată. Astfel spus, nu mai folosi alcool sanitar dacă așa ți-au recomandat bunicile, mamele sau vecinele și nici alte unguente. Tot ceea ce trebuie să faci este:
-să te speli bine pe mâni înainte de a atinge zona cordonului ombilical. Astfel previi transmiterea germenilor.
-încearcă să eviți să acoperi buricul cu scutece sau haine. Împăturește marginea scutecului sub buric pentru a permite circulația aerului și a accelera uscarea.
-nu trage de cordon. Chiar dacă pare că este gata să cadă, nu trage de cordonul ombilical. Lasă-l să cadă natural pentru a evita sângerarea sau infecția.
– alege haine care nu freacă zona buricului pentru a preveni iritațiile.
Ce trebuie să faci atunci când cordonul ombilical cade
Când cordonul ombilical cade, poate rămâne o mică rană deschisă sau o crustă pe buricul bebelușului. Iar pentru a proteja zona și a te asigura că se vindecă cât mai natural poți să iei în considerare următoarele sfaturi:
-curăță zona cu apă caldă și săpun. Evită produsele care conțin alcool sau alte substanțe iritante.
-lasă zona să se usuce natural. După curățare, lasă zona să se usuce la aer. Evită să acoperi buricul cu scutece sau haine strâmte care ar putea irita zona.
-evită să scufunzi copilul în apă mare. Până când rana se vindecă complet, evită băile în cadă. Optează pentru băile cu buretele pentru a preveni infectarea zonei.
– verifică zilnic zona pentru semne de infecție, cum ar fi roșeață, umflare, puroi sau un miros neplăcut.
Ce trebuie să știi despre infecția cordonului ombilical
Infecția cordonului ombilical, cunoscută sub numele de omfalită, poate fi o complicație gravă. Ia se poate manifesta astfel:
-în jurul buricului apare roșeață sau umflături
– apar puroi sau secreții galbene
– zona are un miros neplăcut
-copilul poate face febră
-copilul este iritat și plânge excesiv
Dacă observi oricare dintre aceste simptome, contactează imediat medicul pediatru. Tratamentul prompt al infecțiilor este esențial pentru prevenirea complicațiilor grave.
Totodată, dacă după căderea cordonului ombilical vezi câteva picături de sânge nu trebuie să intri în panică. Acest lucru poate fi normal. Lucrurile se complică și trebuie să vorbești cu medicul pediatru în momentul în care sângerarea este abundentă sau continuă