Cea mai mare îngrijorare la această boală e faptul că temperatura crescută a corpului poate duce la convulsii febrile la unii copii. Din păcate, roseola poate provoca complicații grave la copiii cu sistemul imunitar slăbit.
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
Roseola Infantum este o infecție virală la copii de până în doi ani, care provoacă o febră bruscă, mare, ce durează aproximativ trei până la patru zile. După ce febra scade, unii copii dezvoltă o erupție cutanată care durează două până la patru zile. Majoritatea copiilor se pot recupera acasă într-o săptămână sau mai puțin.
Roseola este adesea inofensivă și nu duce la complicații. Cu toate acestea, este important să știi că convulsiile febrile sunt o posibilă complicație.
Copilul tău poate avea roseola în orice perioadă a anului, dar afecțiunea este cel mai frecvent primăvara și toamna. Din păcate această afecțiune este contagioasă și se răspândește prin salivă sau picături nazale, adesea de la persoane care nu prezintă încă niciun simptom. Vestea bună e că opilul nu mai este contagios după ce febra nu a mai apărut timp de 24 de ore.
Roseola infantum mai este cunoscută și sub numele de a șasea boală a copilăriei, rujeola bebelușilor, febra de trei zile.
Simptome și cauze
Principalul simptom al acestei afecțiuni este o febră bruscă și ridicată, de obicei între 39,5 până la 40,5 grade Celsius.
O erupție cutanată se poate dezvolta pe tot corpul copilului după ce febra dispare. De asemenea, în perioada de dinaintea apariției erupției, unii copii pot avea:
- vărsături.
- diaree.
- pierderea poftei de mâncare.
- tuse.
- durere de gât.
- rinoree
- conjunctivită
- umflarea pleoapelor sau a zonei din jurul ochilor.
- ganglioni limfatici umflați în gât sau în partea din spate a capului.
- pete mici roz sau roșii de-a lungul gâtului.
Erupția cutanată începe de obicei pe pieptul, spatele și burta copilului. Ea se poate răspândi și pe față, gât, brațe și picioare. Erupția dată de roseola nu provoacă mâncărime sau disconfort și nu durează mult. Ea poate să dispară în două până la patru zile.
O caracteristică cheie a unei erupții cutanate date de roseola este că, spre deosebire de alte erupții cutanate, aceasta apare numai după ce febra copilului dispare.
Ce cauzează roseola
Roseola este o infecție virală, ceea ce înseamnă că copilul a fost expus la un virus. Herpesvirusul uman 6 cauzează majoritatea cazurilor de roseola.
Este nevoie de cinci până la 15 zile pentru ca simptomele să înceapă să apară după expunerea la un virus care provoacă roseola.
Copilul este contagios și poate răspândi roseola altor copii în timp ce are febră și timp de 24 de ore după ce febra dispare. Așadar, chiar dacă copilul tău pare că se simte bine, evită să-l trimiți la grădiniță sau să-l scoți în parc până la cel puțin 24 de ore după ce febra nu mai revine. Roseola nu poate fi răspândită de un copil dacă mai are doar erupția cutanată.
Deși este o boală care de obicei nu provoacă complicații, vestea mai puțin bună e că roseola se poate face de mai multe ori. De obicei, copiii dezvoltă imunitate la roseola, dar copiii sau adulții care sunt imunocompromiși pot dezvolta roseola de mai multe ori.
Diagnostic
Medicii diagnostichează roseola vorbind cu tine despre simptomele copilului și făcând un examen fizic. Copiii au rareori nevoie de analize de sânge sau alte analize pentru a confirma un diagnostic.
Pediatrul îți va spune ce să faci pentru a gestiona febra și ce să faci dacă situația se complică.
De obicei, poți trata roseola acasă, oferindu-i copilului medicamente pentru a-i reduce febra. Antibioticele nu vor ajuta, deoarece tratează infecțiile bacteriene, nu infecțiile virale.
Pediatrul îți poate recomanda acetaminofen sau ibuprofen pentru copii pentru a reduce febra.
Rozeola este inevitabilă pentru majoritatea copiilor. Nu există vaccin pentru acesta și majoritatea copiilor o fac în primii ani de colectivitate. Cu toate acestea, poți proteja copilul cu explicarea unei bune igiene a mâinilor. Spălarea mâinilor este una dintre cele mai bune metode de a preveni infecțiile virale.