Majoritatea bebelușilor și a copiilor mici au picioarele plate. Pe măsură ce cresc, se dezvoltă de obicei acel arc. Arcurile se formează de regulă în timpul copilăriei timpurii, de obicei la vârsta de 6 ani. Din păcate, la unii oameni arcul nu se formează și e nevoie de încălțări speciale sau tratament pentru a corecta acest defect.
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus
Piciorul plat poate să apară din cauza faptului că tendoanele lui Ahile sunt prea strânse, există probleme legate de musculatura picioarelor, sau a modului în care s-au format picioarele.
Copiii cu anumite tipuri de tulburări genetice (cum ar fi sindromul Down sau osteogeneza imperfectă) pot avea picioare plate. Picioarele plate se pot transmite genetic, de aceea e foarte important un control cât mai rapid la un ortoped după nașterea copilului.
Alte cauze ale picioarelor plate:
- Paralizie cerebrală;
- Diabet;
- Tensiune arterială crescută;
- Obezitate;
- Sarcina;
- Artrita reumatoida.
Există două tipuri de picioare plate:
- picioare plate flexibile: nu există arc atunci când persoana merge, dar arcul se formează atunci când se așază sau se ridică în vârful picioarelor.
- picioare plate rigide: nu există arc atunci când persoana merge, stă sau se rididcă în vârful picioarelor.
Care sunt simptomele date de picioarele plate
Picioarele plate care nu provoacă probleme, de obicei, nu au nevoie de tratament. Copiii cu picioare plate ar trebui să poarte pantofi speciali, care nu au talonet. Faptul că nu au arcul piciorului nu îi va împiedica să-și desfășoare activitățile specifice vârstei.
Pe de altă parte, picioarele plate care provoacă durere sau sunt legate de probleme osoase ori tendoane strânse ar putea necesita tratament. Aici este cazul în care vorbim despre talonet în pantofi pentru susținerea arcului, kinetoterapie, exerciții speciale sau intervenții chirurgicale.
Tratamente pentru piciorul plat
Terapii fizice pentru întinderea, întărirea tendoanelor și mușchilor strânși pot ajuta la îmbunătățirea flexibilității și a mobilității persoanelor care se confruntă cu platfus.
Dispozitive de susținere, cum ar fi orteze pentru picioare, bretele pentru picioare și pantofi speciali, la comandă, sunt și ele pe lista cu tratamente pentru a corecta piciorul plat.
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și gheața pot ajuta pentru a ameliora inflamația și durerea.
Medicul specialist în diagnosticarea platfusului poate solicita efectuarea unor analize suplimentare pentru a da cel mai bun plan de tratament.
- Radiografii;
- Scanare CT;
- RMN;
- Electromiografie.
Este important să identifici din timp existența platfusului și să acționezi în consecință, pentru a evita o agravare a lui. Specialiștii din clinicile de recuperare medicală au la îndemână metode eficiente de tratare sau ameliorare a platfusului.
Kinetoterapia are la bază tehnici de recuperare bazate pe mișcarea corpului pentru a trata diferite afecțiuni fizice, iar în cazul platfusului aceasta are numeroase beneficii:
- Tonifiază musculatura piciorului;
- Crește stabilitatea articulară;
- Reduce durerile prin relaxare la nivel local;
- Redă mobilitatea;
- Corecteaza postura;
- Reeducă mersul.