Copiii absorb nu numai ceea ce le spunem direct, ci și ceea ce aud în jurul lor. Chiar și atunci când credem că nu suntem atenți, micuții noștri studiază cu atenție ceea ce se întâmplă în jurul lor. Astfel, specialiștii spun că unele subiecte nu ar trebui să fie discutate de față cu cei mici.
Lucruri pe care părinții nu ar trebui să le discute în fața copiilor
Laura Markham, psiholog clinician, este de părere că „un părinte pașnic crește un copil fericit”. Specialiștii sunt de părere că părinții trebuie să fie atenți la discuțiile pe care le poartă în preajma copiilor lor.
De exemplu, părinții nu ar trebui să aibă discuții despre grijile financiare în fața copilului deoarece acesta ar putea să se îngrijoreze.
Astfel, specialiștii au întocmit o listă cu lucruri pe care nu ar trebui să le discutăm în fața copiilor.
Discuții despre corpurile oamenilor
Când adulții vorbesc urât despre propriul lor corp sau despre corpul altor persoane, copiii observă și pot interioriza acele mesaje negative. Copiii sunt ca niște bureți și absorb tot ceea ce aud.
Dacă văd că adulții se critică unii pe alții, acest lucru poate duce la probleme cu stima de sine și imaginea corporală pe măsură ce cresc. Nu doar comentariile negative pot fi dăunătoare în timp.
Atunci când adulții fac remarci frecvente despre forma sau greutate corpului, chiar dacă sunt de natură complementară, pot face copiii îngrijorați despre propriul lor aspect.
Observații critice despre un părinte
Cel mai bine este ca adulții să evite să vorbească rău de celălalt părinte sau îngrijitori ai copilului în viața lor. Nu contează dacă vorbești cu copilul direct sau ai această conversație în preajma sa.
Auzind comentarii negative despre un părinte îl poate face pe cel mic să se simtă ca și cum ar trebui să aleagă partea sau că este responsabil pentru remedierea situației, ceea ce poate dăuna sentimentului lor de securitate.
Comentarii care compară copilul cu fratele lor
Specialiștii de la Huffpost îi sfătuiesc pe părinți să evite comentariile care compară un frate cu altul. Aceste comentarii ar putea crește rivalitatea dintre frați.
Astfel de comparații pot genera un conflict sporti între frați. Copilul tău nu numai că simte presiune pentru a-și păstra locul de favorit în fața ta, dar va încerca să concureze mai mult cu fratele său.
Probleme legate de bani
Copiii nu au instrumentele cognitive pentru a înțelege pe deplin modul de funcționare al banilor în familie. Atunci când aud astfel de conversații ei pot simți stres.
Copiii pot crede, de exemplu, că familia își va pierde locuința sau că nu vor putea cumpăra alimente de bază. Această frică poate duce la creșterea anxietății, spun cei de la Parents.com.
Comentarii despre consumul de alcool
Părinții nu ar trebui să normalizeze discuțiile despre consumul de alcool, mai ales atunci când cei mici sunt prin preajmă. Aceste discuții pot duce la atitudini nesănătoase față de aceste substanțe.
Dacă cei mici aud vorbindu-se despre consumul de alcool în mod pozitiv, chiar și în glumă, pot percepe acest mesaj greșit.
Este important să modelăm un comportament responsabil și să evităm discuțiile despre alcool în fața micuților noștri.
Lucruri despre care părinții ar trebui să vorbească cu copiii lor
Specialiștii spun că adulții ar trebui să discute cu copiii lor despre emoțiile lor sincere. Mulți adulți încearcă să evite să arate sau să vorbească despre emoțiile lor în preajma copiilor.
Este important ca cei mici să vadă că părinții lor își procesează sentimentele în mod sănătos. Adulții nu ar trebui să simtă presiune pentru a susține o fațetă a perfecțiunii în fața copiilor lor. A vorbi despre propriile greșeli și despre modul în care le-ai gestionat îi ajută pe copii să învețe să fie responsabili.
Asumarea greșelilor este o discuție pe care o poți purta în fața copiilor tăi. Totodată, părinții ar trebui să discute cu copii și adolescenții lor despre consimțământ, autonomia corpului și faptele de bază ale anatomiei, reproducerii sau pubertății.
Înțelegerea sănătoasă a corpului îi poate face pe adolescenți să navigheze mult mai ușor prin această etapă a vieții lor.
Aceste discuții le dau copiilor putere să pună mai multe întrebări, să stabilească limite și să se simtă confortabil cu propria lor dezvoltare fizic.