Cei mai mulți copii își dezvoltă limbajul până la vârsta de patru ani. Majoritatea copiilor gânguresc și spun o mulțime de cuvinte unice până la 18 luni. Ulterior, micuții trec la propoziții și chiar la fraze mai lungi. Există totuși și excepții, conform specialiștilor. Există micuți care reușesc să vorbească mai repede de primele 18 luni de viață.
Motivul pentru care unii copii învață să vorbească mai repede
Elika Bergelson, psiholog renumit de la Universitatea Harvard, a studiat ani la rândul motivul pentru care unii copii vorbesc mai repede decât ceilalți. Aceasta a vrut să determine care sunt diferențele individuale care duc la dobândirea unor astfel de abilități mult mai devreme la anumiți copi.
Studiile sale au ajuns la câteva rezultate impresionante. Într-unul dintre studiile ei au fost implicați peste 1000 de copii sub vârsta de patru ani.
Elika a concluzionat că nu există o legătură între cât de mult a reușit să verbalizeze un copil și mediul acestuia de provenineță. Studiul ei a descoperit că cei mai vorbăreți copii au fost cei care au auzit adulții vorbind mai des în preajma lor.
Descoperă și o listă cu idei de joacă pentru dezvoltarea limbajului micuțului tău. Iată cum poți să-l ajuți să rostească primele cuvinte cât mai repede.
Astfel, psihologul a determinat că expunerea copilului la un mediu în care adulții vorbesc îl ajută pe micuț să-și dezvolte mult mai repede limbajul.
Experții obișnuiau să creadă că dezvoltarea lentă a limbajului a avut la bază un mediu socioeconomic inferior. Cercetătorii au ajuns la concluzia că există o corelație clară între vorbirea adulților și cea a copiilor.
Astfel, statusul socioeconomic nu a fost la fel de semnificativ ca alți factori care au contribuit la dezvoltarea limbajului micuților implicați.
Mai mult, s-au întocmit de-a lungul timpului mai multe liste cu factori care determină dacă ai acasă un copil supradotat.
Ce au spus rezultatele studiului întocmit de psihologi
Rezultatele studiului efectuat nu au putut dezvălui de ce capacitatea copiilor de a vorbi este interconectată cu abilitatea adulților de a purta conversații. Totuși, există câteva explicații pentru aceste rezultate.
Copiii care sunt expuși mai mult la comunicarea adulților au tendința să învețe mai repede limbajul acestora. Cercetătorii spun că poate fi benefic pentru un copil să fie expus cât mai mult la comunicarea adulților.
Cercetarea menționată anterior a avut loc în peste 12 țări și a implicat peste 43 de limbi diferite.
Elika și colegii săi au testat o varietate de factori care ar putea influența cât de des și cât de devreme poate un copil să rostească silabe sau cuvinte.
Rezultatele specialiștilor au arătat că mai mulți copii sub patru ani au reușit să producă cu aproximativ 66 de cuvinte mai mult cu fiecare an de dezvoltare. Specialiștii spun că vârsta este strâns legată de dezvoltarea cognitivă și inclusiv de funcția vorbirii.
Totodată, copii care au auzit adulții vorbind mai mult au avut tendința să vorbească mai mult ei înșiși. S-a demonstrat că micuții reușesc să vorbească mult mai repede dacă sunt expuși la conversațiile părinților. Specialiștii spun că este important ca părinții să le vorbească micuților cât mai des pe parcursul zilei.
Mediile sociale pot avea un impact asupra limbajului copiilor, de asemenea. Copii care sunt crescuți în medii socioeconomice dezvoltate ar putea avea părinți care obișnuiesc să le citească micuților mai mult. Este un factor care poate contribui la dezvoltarea timpurie a vocabularului copilului, spun specialiștii de la Parents.com.