Reclamă

Primele semne de sarcină. La ce să te aștepți dacă ai menstruație întârziată

Chiar înainte de întârzierea ciclului menstrual poți experimenta primele semne de sarcină cum ar fi greața, oboseala sau sânii grei. Testele de sarcină efectuate în propria locuință pot garanta faptul că ești însărcinată. Există totuși femei care observă anumite simptome înainte ca testul să fie pozitiv.

Femeie în cabinetul doctorului pe masa de consultații
Chiar înainte de întârzierea ciclului menstrual poți experimenta primele semne de sarcină cum ar fi greața, oboseala sau sânii grei. / Shutterstock

Primele indicii că ai fi însărcinată pot varia. Unele femei simt greață, schimbări de comportament sau mirosuri înțepătoare ale diferitelor mâncăruri. Iată câteva dintre cele mai comune semne și simptome timpurii ale sarcinii.

Primele semne de sarcină

Ai putea fi însărcinată? La această întrebare îți poate răspunde foarte sigur testul de sarcină sau chiar doctorul, asta în cazul în care alegi să afli rezultatul printr-o astfel de modalitate. Cele mai comune semne de sarcină sunt:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Întârzierea ciclului menstrual: dacă a trecut mai bine de o săptămână și menstruația nu a început, poți fi însărcinată. Poate fi de asemenea un simptom înșelător, mai ales dacă există menstruații neregulate.
  • Sânii umflați: printre semnele timpurii care arată că ești însărcinată se numără și sensitivitatea pe care o simți în zona sânilor. Disconfortul se va diminua cu trecerea timpului, odată ce corpul se obișnuiește cu schimbările hormonale, arată mayoclinic.org.
  • Greață însoțită sau nu de vomă: simptomele de greață pot avea loc atât dimineața cât și în oricare altă parte a zilei. De obicei au loc la o lună/două după ce ai rămas însărcinată. Unele femei pot simți această senzație mult mai repede, pe când altele nu o experimentează deloc. Chiar dacă nu se cunosc cauzele clare ale acestui semn, se pare că hormonii joacă un rol esențial.
  • Senzația de urinare frecventă: te găsești în situația de a urina mult mai des ca înainte. Cantitatea de sânge din corp începe să crească pe timpul sarcinii, cauzând ca richinii să producă mai mult fluid care ajunge în vezică.
  • Oboseala: acest simptom se află printre primele în cazul depistării unei sarcini. Nimeni nu știe ce cauzează această dorință de a dormi, mai ales în primul trimestru. O creștere rapidă a progesteronului în primele etape ale sarcinii poate conduce la oboseală.
  • Sângerări vaginale: o creștere a scurgerilor vaginale este normală în timpul sarcinii. Dacă este asociată cu mâncărime, durere sau miros neplăcut, doctorul trebuie anunțat imediat. De asemenea, sângerările vaginale au loc atunci când ovulul se implantează în uter, spun cei de la betterhealth.vic.gov.au.
  • Apetit crescut: poftele în sarcină sunt un simptom comun multor femei. Sunt selectate acele alimente care conțin mai mult calciu, cum ar fi laptele. Poți simți o poftă mai diminuată față de mâncărurile care îți plăceau înainte.
Reclamă

Alte simptome că ești însărcinată

Multe dintre aceste simptome pot fi indicativul unor boli. Dacă ești nesigură, contactează medicul și stabiliți împreună care sunt pașii de urmat. Fiecare femeie experimentează sarcina într-un mod cu totul diferit.

  • Simțul mirosului dezvoltat: în primul trimestru de sarcină se instalează și aversiunea față de unele alimente, poate chiar cele pe care le preferai înainte. Simțul olfactiv este mult mai dezvoltat și poate să difere de la mămică la mămică.
  • Sentimentul de “fluturi în stomac”: în stadiile incipiente ale sarcinii, femeile au raportat acest simptom. O mișcare fluidă în uter sau trompele uterine. Este mult prea devreme pentru ca mișcările bebelușului să se simtă, însă în zona abdominală se pot simți mâncărimi din cauza extinderii uterului.
  • Constipație sau balonare: cu toate că nu seamănă încă cu o burtică de gravidă, la început poți simți constipație sau balonare. Printre primele semne în sarcină se află și schimbările hormonale care produc o digestie mai dificilă și o încordare a intestinelor. Acest lucru poate duc la gaze, balonare și constipație. Femeile care sunt predispuse la constipație, în sarcină vor simți mult mai acută această senzație.

Semne care ar putea indica prezența unei sarcini

  • Schimbarea frecventă a stării de spirit: este normal să treci printr-un carusel de emoții în primele stadii ale unei sarcini. Se întâmplă asta pentru că hormonii se schimbă și reacțiile tale sunt predispuse de asemenea la schimbare, arată health.com.
  • Congestie nazală: odată cu creșterea hormonilor și cantității de sânge, membranele mucoasei se usucă și sângerează mai ușor. Asta poate duce către congestie nazală.
  • Piele iritată: acest simptom nu se află printre cele comune în sarcină, însă poate fi foarte deranjant dat fiind faptul că interferează cu orele de somn și bucuria de a fi mămică. Eczemele și pielea uscată pot fi semnale comune, dar nu sunt cauzate de pielea iritată. În cele mai rare dintre cazuri, atunci când palmele și tălpile sunt iritate, pot fi semne ale unei serioase probleme cu ficatul. Se poate opta pentru un test care să asigure răspunsul corect.
  • Amorțeala mâinilor: sindromul de tunel carpian ( amorțeala mâinilor) afectează până la 60% dintre femei în timpul sarcinii, spun specialiștii. se datorează inflamației tendoanelor conținute de canalul carpian. Semnele pot fi de amorțeală, furnicături sau arsuri. Simptomele dispar sau se diminuează după naștere. În cele mai severe dintre cazuri, doctorul poate recomanda tratament chirurgical.

Cum poți să experimentezi simptomele sarcinii fără a fi însărcinată

Multe dintre aceste simptome nu sunt specifice doar femeilor însărcinate. Unele pot indica faptul că ești bolnavă sau că menstruația urmează să înceapă. De asemenea, poți să fii însărcinată fără a avea multe dintre aceste indicative. Dacă ți-a întârziat menstruația și observi câteva dintre semnele menționate mai sus apelează la ajutorul doctorului sau efectuează un test rapid acasă. Cu cât descoperi mai repede că urmează să aduci pe lume un copil, cu atât poți începe toate pregătirile mai repede. Dacă plănuiești să rămâi gravidă sau tocmai ai aflat sfaturi importante, este important să aduci un aport de vitamine în rutina zilnică.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie care pune într-o cutiuță de prânz câteva gustări sănătoase pentru imunitatea copiilor
Gustări bogate în vitamine pentru imunitatea copiilor. Ce recomandă nutriționiștii
Gustări bogate în vitamine pentru imunitatea copiilor. Ce recomandă nutriționiștii
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Biluțe energizante cu cocos și migdale puse într-un bol de lemn
Biluțe energizante cu cocos și migdale. Gustare fără zahăr pentru copiii activi
Biluțe energizante cu cocos și migdale. Gustare fără zahăr pentru copiii activi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
2
Elevă de liceu cu caiete în brațe
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Capitala are cele mai multe licee atât ca număr, dar și ca apreciere pentru sistemul de învățământ și formarea elevilor. Multe dintre acestea sunt recunoscute pentru performanțele academice remarcabile ale elevilor lor. Ai mai jos topul......
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
3
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Scopul unui părinte este să-și învețe copiii să fie independenți, nu să-i supravegheze la nesfârșit. Un copil are nevoie și de greșeli pentru a se forma într-una adult cu un comportament bun din toate punctele de vedere. Ai mai jos mai......
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
O mamă epuiazată în parc
30 martie, 07:10
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
27 martie, 07:00
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
26 martie, 07:07
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Închide