Reclamă

Produsele de curățenie interzise în sarcină: de ce trebuie să te ferești

Din păcate, specialiștii spun că suntem înconjurați de substanțe chimice și toxine. În aceste categorii intră pesticidele de grădină, substanțele ignifuge, plumb, mercur și unele produse de de igienizare. Ai mai jos o listă cu produsele de curățenie interzise în sarcină. Află de ce spun specialiștii că trebuie să te ferești.

O femeie însărcinată care vrea să curețe casa
Cea mai bună prevenție este să eviți unele produse în timp ce ești însărcinată sau alăptezi / Shutterstock

Vestea încurajatoare este că majoritatea substanțelor chimice care sunt frecvente în viața de zi cu zi nu vor dăuna copilului nenăscut. Sau cel puțin nu se regăsesc în cantitatea care ar putea dăuna fătului. De obicei, ele se regăsesc în jur într-o cantitate atât de mică încât nu trebuie să îți faci griji. Dacă ești expusă la cantități mari de substanțe chimice în timpul sarcinii, copilul poate avea un risc crescut de:

 • tulburări congenitale;
 • probleme viitoare de sănătate.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă respiri sau înghiți unele substanțe chimice, acestea pot intra în sânge și pot trece la bebeluș prin placentă.

Produsele de curățenie interzise în sarcină

Bebelușul poate fi, de asemenea, expus la substanțe chimice după ce se naște prin laptele matern. Sau când e mai mare și reușește să ducă obiecte în gură.

Reclamă

Cea mai bună prevenție este să eviți unele produse în timp ce ești însărcinată sau alăptezi. Sfaturile de mai jos sunt de ajutor pentru a reduce expunerea.

Produse chimice de care trebuie să fii conștientă atunci când ești însărcinată sau alăptezi:

Pesticide și erbicide

Unele pesticide (ucigătoare de insecte) și erbicide (ucigătoare de buruieni) sunt cunoscute că afectează copiii în curs de dezvoltare și nou-născuții.

Reclamă

De obicei, pesticidele folosite în casă și pentru tratarea profesională a dăunătorilor sunt sigure. Dar este indicat să le eviți pe cat posibil. De asemenea, cel mai bine este să ceri ajutor autorizat în controlul dăunătorilor care să efectueze tratamentul în casă sau curte, dacă sunt probleme.

Produse de curățat

Deși majoritatea produselor de curățare sunt sigure, au existat informații despre unele substanțe chimice din produsele de uz casnic care pot provoca respirație șuierătoare în copilărie. Pentru a fi în siguranță în legătură cu produsele de curățenie pe care folosești în casă, dacă ești însărcinată:

poartă echipament de protecție cum ar fi mănuși, mască de față și ochelari;
evită inhalarea fumului.

Vopsea și aburi de vopsea

Majoritatea vaporilor de vopsea sunt siguri în timp ce ești însărcinată. Riscul de vătămare a copilului poate fi mai mare dacă:

 • utilizezi vopsele pe bază de solvenți;
 • dezlipești vopseaua veche care poate conține urme de plumb.

Riscurile de expunere la vopsea și vapori de vopsea se pot diminua dacă nu vopsești până cel puțin în săptămâna 13 de sarcină, folosești vopsele pe bază de apă, te asiguri că încăperea pe care o vopsești este bine ventilată, porți îmbrăcăminte de protecție, nu mănânci sau bei în cameră, te speli pe mâini când ai terminat.

Expunerea la plumb

Expunerea la plumb poate afecta sănătatea bebelușilor nenăscuți, a copiilor, a adulților. Din păcate, expunerea la plumb este una dintre cele mai riscante. O parte din acest plumb va rămâne în corp toată viața.

Un nivel ridicat de expunere la plumb în timpul sarcinii poate provoca:

 • naștere prematură;
 • greutate mică la naștere;
 • avort spontan sau deces la naștere.

De asemenea, plumbul se poate transmite copiilor prin laptele matern. Este important să menții expunerea la plumb cât mai scăzută posibil. Nu există un nivel sigur de expunere la plumb.

Produse chimice de curățare

Persoanele care lucrează în curățătorii chimice chiar înainte sau în timpul sarcinii pot avea rate mai mari de avort spontan. Discută cu angajatorul despre lucrul în siguranță în timp ce ești însărcinată.

Bisfenol A (BPA)

Substanța chimică bisfenol A (BPA) se găsește în materiale plastice, cum ar fi sticlele de apă și jucăriile. Este, de asemenea, folosit în ambalajele unor produse alimentare și băuturi.

BPA poate cauza probleme ale creierului și de comportament la unii copii. Cu toate acestea, specialiștii susțin că nu există niciun risc de BPA în ambalajele alimentare.

Studiile au arătat că expunerea la BPA în timpul sarcinii și copilăriei a crescut șansa de astm bronșic în copilărie.

Naftalina

Bilele de naftalină și pastilele pentru vasul de wc conțin naftalina chimică. Expunerea la o cantitate mare de naftalină poate provoca deteriorarea celulelor sanguine. Aceasta duce la o afecțiune numită anemie hemolitică.

Specialiștii susțin să nu folosești naftalină în preajma copiilor sub 3 ani.

Cum să eviți expunerea la substanțe chimice

Sfaturile de mai jos te poat ajuta să reduci expunerea la substanțe chimice. De aceea e indicat să păstrezi toate substanțele chimice în siguranță, într-un loc ferit, cu acces greu.

 • Citește și urmează întotdeauna instrucțiunile de pe orice pachet.
 • Găsiți alternative și încearcă produse care conțin un nivel scăzut de substanțe chimice, cum ar fi bicarbonatul de sodiu și oțetul pentru curățare.
 • Spală mâinile în mod regulat.
 • I în considerare să nu renovezi în timp ce ești însărcinată sau alăptezi.
 • Ai grijă ca încăperile din casă să fie mereu bine aerisite.
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Mama pune bebelușul la somn în pătuțul lui
08:58
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Două pahare pline cu terci de banane și căpșuni alături de câteva căpșuni întregi
08:44
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
07:56
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide