Vestea încurajatoare este că majoritatea substanțelor chimice care sunt frecvente în viața de zi cu zi nu vor dăuna copilului nenăscut. Sau cel puțin nu se regăsesc în cantitatea care ar putea dăuna fătului. De obicei, ele se regăsesc în jur într-o cantitate atât de mică încât nu trebuie să îți faci griji. Dacă ești expusă la cantități mari de substanțe chimice în timpul sarcinii, copilul poate avea un risc crescut de:
- tulburări congenitale;
- probleme viitoare de sănătate.
Dacă respiri sau înghiți unele substanțe chimice, acestea pot intra în sânge și pot trece la bebeluș prin placentă.
Produsele de curățenie interzise în sarcină
Bebelușul poate fi, de asemenea, expus la substanțe chimice după ce se naște prin laptele matern. Sau când e mai mare și reușește să ducă obiecte în gură.
Cea mai bună prevenție este să eviți unele produse în timp ce ești însărcinată sau alăptezi. Sfaturile de mai jos sunt de ajutor pentru a reduce expunerea.
Produse chimice de care trebuie să fii conștientă atunci când ești însărcinată sau alăptezi:
Pesticide și erbicide
Unele pesticide (ucigătoare de insecte) și erbicide (ucigătoare de buruieni) sunt cunoscute că afectează copiii în curs de dezvoltare și nou-născuții.
De obicei, pesticidele folosite în casă și pentru tratarea profesională a dăunătorilor sunt sigure. Dar este indicat să le eviți pe cat posibil. De asemenea, cel mai bine este să ceri ajutor autorizat în controlul dăunătorilor care să efectueze tratamentul în casă sau curte, dacă sunt probleme.
Produse de curățat
Deși majoritatea produselor de curățare sunt sigure, au existat informații despre unele substanțe chimice din produsele de uz casnic care pot provoca respirație șuierătoare în copilărie. Pentru a fi în siguranță în legătură cu produsele de curățenie pe care folosești în casă, dacă ești însărcinată:
poartă echipament de protecție cum ar fi mănuși, mască de față și ochelari;
evită inhalarea fumului.
Vopsea și aburi de vopsea
Majoritatea vaporilor de vopsea sunt siguri în timp ce ești însărcinată. Riscul de vătămare a copilului poate fi mai mare dacă:
- utilizezi vopsele pe bază de solvenți;
- dezlipești vopseaua veche care poate conține urme de plumb.
Riscurile de expunere la vopsea și vapori de vopsea se pot diminua dacă nu vopsești până cel puțin în săptămâna 13 de sarcină, folosești vopsele pe bază de apă, te asiguri că încăperea pe care o vopsești este bine ventilată, porți îmbrăcăminte de protecție, nu mănânci sau bei în cameră, te speli pe mâini când ai terminat.
Expunerea la plumb
Expunerea la plumb poate afecta sănătatea bebelușilor nenăscuți, a copiilor, a adulților. Din păcate, expunerea la plumb este una dintre cele mai riscante. O parte din acest plumb va rămâne în corp toată viața.
Un nivel ridicat de expunere la plumb în timpul sarcinii poate provoca:
- naștere prematură;
- greutate mică la naștere;
- avort spontan sau deces la naștere.
De asemenea, plumbul se poate transmite copiilor prin laptele matern. Este important să menții expunerea la plumb cât mai scăzută posibil. Nu există un nivel sigur de expunere la plumb.
Produse chimice de curățare
Persoanele care lucrează în curățătorii chimice chiar înainte sau în timpul sarcinii pot avea rate mai mari de avort spontan. Discută cu angajatorul despre lucrul în siguranță în timp ce ești însărcinată.
Bisfenol A (BPA)
Substanța chimică bisfenol A (BPA) se găsește în materiale plastice, cum ar fi sticlele de apă și jucăriile. Este, de asemenea, folosit în ambalajele unor produse alimentare și băuturi.
BPA poate cauza probleme ale creierului și de comportament la unii copii. Cu toate acestea, specialiștii susțin că nu există niciun risc de BPA în ambalajele alimentare.
Studiile au arătat că expunerea la BPA în timpul sarcinii și copilăriei a crescut șansa de astm bronșic în copilărie.
Naftalina
Bilele de naftalină și pastilele pentru vasul de wc conțin naftalina chimică. Expunerea la o cantitate mare de naftalină poate provoca deteriorarea celulelor sanguine. Aceasta duce la o afecțiune numită anemie hemolitică.
Specialiștii susțin să nu folosești naftalină în preajma copiilor sub 3 ani.
Cum să eviți expunerea la substanțe chimice
Sfaturile de mai jos te poat ajuta să reduci expunerea la substanțe chimice. De aceea e indicat să păstrezi toate substanțele chimice în siguranță, într-un loc ferit, cu acces greu.
- Citește și urmează întotdeauna instrucțiunile de pe orice pachet.
- Găsiți alternative și încearcă produse care conțin un nivel scăzut de substanțe chimice, cum ar fi bicarbonatul de sodiu și oțetul pentru curățare.
- Spală mâinile în mod regulat.
- I în considerare să nu renovezi în timp ce ești însărcinată sau alăptezi.
- Ai grijă ca încăperile din casă să fie mereu bine aerisite.