Reclamă

Este sexul sigur în timpul sarcinii? Mituri, realități și sfaturi utile

Pe lângă multe alte întrebări despre ce ai și ce nu ai voie să faci în sarcină, apare și cea despre sex. Este sexul sigur în timpul sarcinii? Poate afecta fătul sau îți poate face ție rău? Despre acest subiect, despre miturile din jurul lui, dar și despre realități, vom vorbi în detaliu în textul de mai jos.

Gravidă și partenerul ei stau îmbrățișați în picioare
Dacă ai nelămuriri în legătură cu acest subiect, poți discuta deschis cu medicul ginecolog / Shutterstock

Sexul este un proces natural și normal în timpul sarcinii, dacă aceasta decurge normal, fără alte probleme. Așadar, sexul nu este dăunător pentru făt în nicio etapă a unei sarcini obișnuite, fără complicații. Copilul este protejat de mușchii puternici ai uterului, de lichidul amniotic și de un dop de mucus care se dezvoltă în jurul colului uterin.

Mituri despre sexul în timpul sarcinii

Unele persoane cred că activitatea sexuală sau orgasmul ar putea afecta bebelușul sau ar crește șansele unui avort spontan. Sau ar putea induce travaliul prematur. Cu toate acestea, într-o sarcină sănătoasă, care decurge normal și este monitorizată, medicii susțin că toate acestea sunt doar mituri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Sexul poate provoca avort spontan. Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri despre sexul în timpul sarcinii. În realitate, în absența unor complicații medicale specifice, sexul nu crește riscul de avort spontan într-o sarcină sănătoasă.

Sexul poate răni bebelușul. Corpul femeii are mecanisme de protecție naturală care împiedică rănirea bebelușului în timpul actului sexual. Bebelușul este protejat de lichidul amniotic și de mucoasa cervicală, care oferă o barieră protectoare.

Sexul poate declanșa nașterea prematură. În general, sexul în timpul sarcinii nu declanșează nașterea prematură la femeile cu sarcini sănătoase. Totuși, în cazul unor complicații precum placenta previa sau dilatația cervicală prematură, medicul poate recomanda evitarea actului sexual.

Realități despre sexul în timpul sarcinii

Libidoul poate fluctua. Schimbările hormonale și emoționale care au loc în timpul sarcinii pot afecta libidoul femeii. Unele femei pot experimenta o creștere a dorinței sexuale, în timp ce altele pot avea  libidoul mai scăzut.

Unele poziții pot fi deranjante. Pe măsură ce sarcina avansează, unele poziții sexuale pot deveni mai dificile sau incomode.

Reclamă

Sarcina poate îmbunătăți relația sexuală. Pentru mulți cupluri, sarcina poate aduce o nouă formă de intimitate și conectare în viața lor sexuală. Comunicarea deschisă și sinceră despre nevoi, dorințe și preocupări poate consolida legătura emoțională și fizică dintre parteneri.

Situații în care nu este recomandat sexul în sarcină

Există și situații în care medicul poate să recomande gravidei să nu întrețină relații sexuale în timpul sarcinii. Iar printre acestea se numără următoarele:

-probleme la nivelul colului uterin care ar putea crește probabilitatea de avort spontan sau de intrare în travaliu prematur

-sarcină gemelară

-placenta previa, în cazul în care placenta acoperă parțial sau în întregime intrarea în colul uterin

-insuficiență cervicală, în cazul în care colul uterin se deschide prematur

-antecedente de travaliu prematur

-pierderi substanțiale de sânge sau sângerări vaginale inexplicabile

-scurgeri de lichid amniotic

-ruperea membranelor, deoarece poate crește riscul de infecție

Sfaturi pentru sex sigur în timpul sarcinii

Dacă sarcina este una cu probleme sau au apărut complicații, cere sfatul medicului. Acesta te poate sfătui în legătură cu subiectul și îți poate răspunde la întrebările care te frământă

Dacă sexul devine inconfortabil sau dureros, este important să te oprești și să încerci alte poziții. Sau să renunți, dacă nu-ți mai face plăcere.

Protecția este indicată chiar și în timpul sarcinii. În cazul în care există riscul de transmitere a bolilor cu transmitere sexuală sau alte preocupări legate de protecție, folosirea prezervativelor poate fi o opțiune sigură.

Discută deschis cu partenerul despre nevoile și dorințele tale, precum și despre orice îngrijorări sau temeri legate de sexul în timpul sarcinii.

În concluzie, sexul în timpul sarcinii poate fi sigur și plăcut pentru multe cupluri, atâta timp cât nu există complicații medicale sau alte factori de risc. Este important să comunici deschis cu partenerul și să ceri sfatul medicului pentru orice nelămurire ai.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
2
Elevă de liceu cu caiete în brațe
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Capitala are cele mai multe licee atât ca număr, dar și ca apreciere pentru sistemul de învățământ și formarea elevilor. Multe dintre acestea sunt recunoscute pentru performanțele academice remarcabile ale elevilor lor. Ai mai jos topul......
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
3
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Scopul unui părinte este să-și învețe copiii să fie independenți, nu să-i supravegheze la nesfârșit. Un copil are nevoie și de greșeli pentru a se forma într-una adult cu un comportament bun din toate punctele de vedere. Ai mai jos mai......
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
27 martie, 07:00
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
26 martie, 07:07
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Băiat cu alergii sezoniere își suflă nasul
23 martie, 07:38
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Închide