Dacă ești în căutarea unor rețete sănătoase de turtă dulce sau fursecuri de Crăciun cu un conținut scăzut de zahăr, potrivit pentru cei mici, atunci ști în locul potrivit. Aceste rețete vor fi pe placul celor mici și te vor ajuta să controlezi cantitatea de zahăr pe care aceștia o consumă în perioada sărbătorilor de iarnă.
Rețete sănătoase și delicioase de biscuiți de Crăciun pentru copii
Crăciunul reprezintă un motiv de bucurie și sărbătoare, însă de multe ori vine și cu un consum excesiv de zahăr în rândul celor mici. De multe ori copiii primesc cadouri dulci de la unici sau apropiați și ajung să depășească cantitatea de zahăr pe care au voie să o consume în mod obișnuit. Dacă îți dorești să limitezi aportul de zahăr în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci câți propunem câteva rețete prietenoase pentru cei mici. Mai jos găsești trei rețete simple și rapide pentru platoul festiv de Crăciun.
Fursecuri cu un conținut scăzut de zahăr
Pentru a prepara fursecurile de Crăciun cu un conținut scăzut de zahăr vei avea nevoie de sos de mere și curmale. Aceste două ingrediente oferă dulceața fursecurilor tale. Restul ingredientelor sunt simple și le găsești sigur deja în bucătăria ta. Mai jos găsești lista completă de ingredinte, dar și modul de preparare:
- 265 grame de sos de mere sau piure de mere
- 15 grame de semințe de chia
- 40 grame de curmale
- ¼ cană de apă fierbinte
- 60 g unt topit sau ulei de cocos
- 1 linguriță de vanilie
- 250 grame de făină simplă
- 100 grame de migdale măcinate
- ½ linguriță de praf de copt
- 2 lingurițe de ghimbir măcinat
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 linguriță de nucșoară.
Cum prepari rețeta de fursecuri de Crăciun cu un conținut scăzut de zahăr
Pentru început trebuie să adaugi semințe de chia în sosul de mere sau în piureul de mere. Acestea ar trebui lăsate cel puțin 20 de minute pentru a putea crește în volum. Ulterior, acestea trebuie puse în robotul de bucătărie și amestecate pentru a te asigura că sunt complet acoperite de măr.
Curmalele trebuie înmuiate și ele în apa clocotită în prealabil. Totodată, cuptorul ar trebui să fie preîncălzit la 160 de grade Celsius. Primul pas este simplu.
După ce semințele de chia au stat în piureul de mere pentru aproximativ 20 de minute și au început să crească în volum, scurge curmalele, apoi adaugă-le peste piureul de mere.
Pune în robotul de bucătărie și untul topit, vanilia și amestecă până când se formează o pastă netedă. Într-un castron pune toate ingredientele uscate rămase. Folosește o furculiță sau un tel pentru a le amesteca astfel încât să se omogenizeze bine.
Următorul pas presupune adaugarea ingredientelor umede de la robotul de bucătărie peste cele uscate. Adaugă ingredientele umede peste cele uscate treptat, folosind o lingură de lemn.
Răstoarnă aluatul de fursecuri pe masa tapetată cu puțină făină și frământă până când aluatul devine neted. Tot ce trebuie să faci mai apoi este să întinzi foaia de aluat la 5 mm grosime și să o porționezi în formele dorite.
Fursecurile se coc pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Aluatul a avea nevoie de 15 – 25 de minute la 160 de grade Celsius pentru a ieși fursecurile pufoase. Dacă folosești un cuptor fără ventilator, atunci crește temperatura de coacere la 180 de grade Celsius, recomandă cei de la Parents.com.
Prăjituri ușoare de Crăciun pentru copii
Cu un aluat simplu care nu necesită echipament electric, doar un castron și mâini curate, această rețetă este ideală pentru sărbătorile de iarnă. În plus, poți face aceste prăjituri mult mai gustoase cu o glazură ușoară pe deasupra. Ingredientele sunt și ele accesibile, iar rezultatul este unul delicios:
- 2 căni de făină universală
- ½ cană de zahăr
- 1 linguriță praf de copt
- ½ cană de unt nesărat
- ¼ cană de lapte
- 1 linguriță extract de vanilie
- ¼ linguriță de sare.
Cum prepari prajiturile pas cu pas
Rețeta este ușor de ajustat pentru alergii și este deja fără ouă. Făina poate fi înlocuită cu una fără gluten în locul celei universale.
Dacă nu dorești să folosești lapte de vacă, atunci poți la fel de simplu să folosești lapte vegetal. Începe prin a amesteca ingredientele sucate într-un bol. Aceest lucru asigură ca praful de copt și sarea să se distribuie uniform.
Adaugă ingredientele rămase de pe listă în bol. Amestecă aluatul cu mâinile curate sau folosește un robot de bucătărie. Încearcă să combini ușor untul topit în făină. Formează o minge din aluat, apoi îndinde-l între două foi de hârtie pergament.
Taie cu forma de prăjituri, iar dacă începe să se lipsească, pudrează cu puțină făină sau lasă aluatul la frigider pentru câteva minute.
Tapetează o tavă cu hârtie de copt și coace fursecurile pentru 15 – 25 de minute la o temperatură de 180 de grade Celsius.
Poți să decorezi fursecurile cu o glazură specială sau le poți servi ca atare alături de un pahar de lapte cald.
Fursecuri de Crăciun cu fulgi de ovăz
Aceste prăjituri de Crăciun cu fulgi de ovăz pot fi noua gustare preferată a celor mici. Fursecurile de Crăciun nu trebuie să fie complitcare.
Aceste prăjituri cu fulgi de ovăz au o mulțime de nutrienți benefici pentru organism. Ovăzul împachetează fibrele și nutrienții necesari unui desert delicios și sănătos. Pentru această rețetă vei avea nevoie de:
- 1 ¼ cană de ovăz măcinat, uscat
- 1 linguriță de scorțișoară
- ¼ linguriță de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 ou mare
- ¼ cană de zahăr brun
- ½ cană de ulei de cocos
- ½ cană de afine sucate
- ½ cană de chipsuri de ciocolată albă
- 2 lingurițe de ulei de cocos.
Cum prepari fursecurile de Crăciun cu fulgi de ovăz
Pentru început ia 1 ¼ cană de ovăz și transformă-l în făină de ovăz cu ajutorul unui robot de bucătărie sau al unui blender. Adaugă în bolul cu făina de obăz și scorțișoara, sarea, vanilia. Oul, zahărul brun și uleiul de cocos topit. Amestecă până ce toat eingredientele se combină arminios.
Adaugă mai apoi merișoare sau afine și amestecă din nou. Lasă aluatul la frigider pentru 30 de minute. Acest lucru ajută la solidificarea uleiului de cocos și la formarea unui aluat mult mai gros.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și formează din aluat biluțe mici. Pune biluțele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Aplatizează biluțele ușor pentru a nu se coace prea înalte. Coace fursecurile pentru 10 – 15 minute. La final, folosește cuptorul cu microunde pentru a topi fulgii de ciocolată albă și uleiul de cocos.
Amestecă aceste două ingrediente până la omogenizare, apoi scufundă furecurile deliioase în glazura de cicolată albă. Vei avea parte de un desert simplu și delicios.