În cele mi multe cazuri, femeile care au o sarcină chimică, nici măcar nu-și dau seama că au conceput. Totuși, experiența unei sarcini chimice poate fi sfâșietoare, mai ales dacă încerci să ai un copil de ceva vreme. Dar chiar dacă se întâmplă asta, nu înseaamnă că nu vei putea avea un copil sănătos.
Ce este o sarcină chimică
O sarcină chimică este o pierdere de sarcină foarte timpurie care se întâmplă atunci când un ovul este fertilizat și se implantează în uter, dar nu este capabil să se dezvolte în mod normal, spune whattoexpect.com. De obicei, apare în jurul săptămânii 4 sau 5 a ciclului menstrual.
În timpul sarcinii, ovul fertilizat se implantează în peretele uterin, la aproximativ trei săptămâni după prima zi a ultimei menstruații. Celulele care vor deveni placenta încep să producă hormonul de sarcină hCG care, până la momentul sau menstruația așteptată, este suficient de ridicat pentru a fi detectat la un test de sânge sau de urină.
În cazul unei sarcini chimice, celulele nu se dezvoltă până la capăt pentru a deveni un embrion și o placentă. Acest lucru duce la sângerări la câteva zile, până la o săptămână, după ce ar fi trebuit să vină menstruația în mod obișnuit.
Adesea, singurul semn al unei sarcini chimice este o menstruație întârziată și vei ști dacă ai avut o pierdere de sarcină doar dacă s-a întâmplat să faci un test de sarcină la scurt timp după concepție.
Semnele unei sarcini chimice
Deși multe femei nu-și dau seama că au avut o sarcină chimică, există câteva simptomele care o indică. Acestea includ:
- Un rezultat pozitiv timpuriu al testului de sarcină, urmat de menstruație, câteva săptămâni mai târziu.
- O menstruație întârziată.
Ca să deosebești sarcina chimică de sângerarea de implantare trebuie să știi fii atentă la cantitatea de sânge. Petele sau sângerările ușoare care urmează unui test de sarcină pozitiv, nu înseamnă neapărat că ai o sarcină chimică. Poate fi vorba despre sângerări ușoare de implantare, ceea ce este un semn că ești însărcinată.
În cazul în care, după un test pozitiv, sângerările sunt abundente și însoțite de crampe, pot indica o pierdere de sarcină timpurie. Este recomandat să iei legătura cu medicul cât mai repede.
Cauzele unei sarcini chimice
Specialiștii spun că majoritatea pierderilor timpurii de sarcină, inclusiv sarcinile chimice, sunt cauzate de anomalii cromozomiale. Aceste anomalii nu permit embrionului să se dezvolte normal și cresc semnificativ odată cu vârsta.
La începutul unei sarcini, un ovul și un spermatozoid combină 23 de cromozomi de la fiecare partener pentru a forma un zigot cu 46 de cromozomi. Zigotul începe să crească prin diviziune celulară rapidă, evoluează într-un blastocist și se implantează în peretele uterin.
În cazul unei sarcini chimice:
- Un spermatozoid sau un ovul are prea mulți sau prea puțini cromozomi.
- După concepție, zigotul rezultat are un număr anormal de cromozomi.
- Anomaliile cromozomiale provoacă erori care fac ca embrionul să nu se poată dezvolta normal.
Factorii de risc ai sarcinii chimice
Există mai mulți factori de risc care te pot expune la un risc mai mare de pierdere timpurie a sarcinii. Aceștia includ:
- Vârsta de 35 de ani sau mai mult.
- Tulburări de coagulare netratate.
- Afecțiuni tiroidiene netratate.
- Alte afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul necontrolat.
- Sarcini chimice și FIV.