În definitiv, poziția bebelușului afectează mișcările în timpul sarcinii dar și nașterea propriu-zisă. Există diferite tipuri de poziții pe care fătul le poate lua de-a lungul celor 9 luni. Printre acestea se numără și poziția transversală.
Ce reprezintă poziția transversală a fătului în trimestrul trei
Este atunci când bebelușul este poziționat orizontal în uter. Capul și picioarele pot fi la stânga sau la dreapta corpului mamei, iar spatele lui poate fi în diferite poziții. Stomacul și mâinile pot fi îndreptate către canalul de naștere, spatele poate fi către canalul de naștere sau unul dintre umeri poate fi în această situație.
Poziția transversală a fătului în trimestrul trei este destul de rară. Potrivit specialiștilor, aproximativ 1 din 500 de copii ajung în această poziție în stadiul final al sarcinii. Și totuși, care sunt complicațiile în acest caz? Se pare că dacă nașterea se realizează astfel, umărul bebelușului poate intra prin pelvis înainte de cap. Aceste lucru poate duce la răni grave sau chiar moarte pentru nou-născut și complicații pentru viitoarea mamă.
Un risc mai scăzut, dar la fel de prezent, este că această poziție poate fi foarte inconfortabilă pentru mămică. Chiar dacă mulți bebeluși se pot dezvolta cu capul în jos de-a lungul unei sarcini, există riscul ca în săptămâna 37 să adopte o poziție transversală. Dacă se întâmplă acest lucru, doctorul poate încerca să mute copilul într-o poziție care să ajute viitoarea mămică în timpul nașterii, după cum arată mayoclinic.org.
Cum se determină poziția copilului în sarcină
De-a lungul celor 9 luni de sarcină, copilul își poate schimba poziția. Doctorul poate determina astfel folosind manevra Leopolod. De asemenea, specialistul poate indica nevoia de ecografie cu ultrasunete pentru o imagine mult mai amplă a ceea ce se întâmplă în uter.
Unii bebeluși ajung într-o poziție transversală fără niciun motiv specific. Mai multe situații pot favoriza această situație, printre acestea fiind incluse: structura corpului viitoarei mămici, structura uterului, polihidramniosul ( acumularea de lichid amniotic în sarcină), mai mulți copii într-o singură sarcină, probleme cu placenta.
Deși această poziție poate fi determinată în stadiile incipiente ale sarcinii fără să reprezinte vreun risc, spre finalul perioadei gestaționale doctorul aduce deja în discuție complicații privind sarcina. Dacă nu sunt luate măsuri suficiente putem vorbi chiar de avort sau ruptură uterină. Există șanse mici ca fătul să fie asfixiat de către cordonul ombilical, potrivit informațiilor oferite de healthline.com.
Cum se poate schimba poziția fătului în sarcină
Cu toate că nu este cel mai bun scenariu, dacă totuși se întâmplă acest lucru, există mai multe tehnici pentru ca poziția copilului în uter să se redreseze. Una dintre acestea este versiunea cefalică externă. Aceasta implică aplicarea unei presiune ușoare, dar ferme pe abdomen și astfel copilul este ajutat să se repoziționeze. Șansele de reușită sunt de 100%.
Pozițiile de yoga ajută foarte mult în sarcină și sunt benefice atât pentru făt cât și pentru viitoarea mămică. Înainte de aplicarea oricărei măsuri, trebuie consultat doctorul specialist. Masajul poate ajută de asemenea ca poziția fătului să se schimbe în timpul sarcinii, dacă acesta are o poziție transversală.
Află totul despre sarcina molară. Care sunt simptomele și cum se tratează.
Ce se întâmplă dacă poziția fătului rămâne transversală în timpul nașterii
Dacă doctorul observă această mișcare la 36 de săptămâni gestaționale, poate recomanda o ecografie cu ultrasunete pentru a confirma bănuielile. Acest lucru vine în ajutorarea viitoarei mămici, asta deoarece nu poate fi efectuată sarcină pe cale naturală în acest caz.
O altă opțiune pentru naștere ar fi cezariana. În cazul sarcinilor multiple este recomandată. Pentru gemeni, dacă primul copil poate ieși cu capul în jos și cel de-al doilea se află într-o poziție transversală, își poate găsi astfel loc pentru o naștere în siguranță. După ce sarcina a depășit 34 de săptămâni este puțin probabil ca poziția să poată fi schimbată. În unele cazuri se pot observa excepții.
Chiar dacă toate aceste metode nu funcționează și bebelușul rămâne în continuare într-o poziție transversală, se poate opta pentru varianta de naștere prin cezariană. Cu toate că nu este ideală, este fără doar și poate preferată pentru siguranța nou-născutului și a viitoarei mămici.