Reclamă

Infecții care pot provoca malformații congenitale

Malformațiile congenitale sunt principala cauză a mortalității infantile, fie prin pierderea sarcinii, fie prin nașterea unui copil decedat. Multe dintre acestea pot fi prevenite cu ajutorul acidului folic, dar există infecții care pot provoca malformații congenitale grave, pe care orice femeie ar trebui să le cunoască. 

Publicat: 14 decembrie 2023, 07:03
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză din jeans albastru și colanți negri, care se ține cu mîinile de burtă și stă pe o canapea maro cu o pernă bej la spate, ilustrând Infecții care pot provoca malformații congenitale
Dacă sunt contactate în timpul sarcinii, toxplasmoza și citomegalovirusul sunt câteva infecții care pot provoca malformații congenitale / Shutterstock

Depistarea precoce a infecțiilor în timpul sarcinii, reduce incidența infecției intrauterine și a malformațiilor congenitale. Pentru a minimiza riscul de infecție în timpul sarcinii, se pot lua diferite măsuri precum vaccinarea și anumite teste.

Infecția cu citomegalovirus

Infecția cu citomegalovirus este foarte periculoasă în timpul sarcinii. Deși mulți copii care au fost infectați la naștere, nu prezintă simptome, unii dintre aceștia pot avea: 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
 • Depozite de minerale în creier.
 • Ficat și splină mărite.
 • Inflamație a retinei.
 • Greutate scăzută la naștere.
 • Microcefalie, care determină un cap anormal de mic și o dezvoltare incompletă a creierului.
Reclamă
 • Erupție cutanată prezentă la naștere.
 • Crize convulsive.
 • Îngălbenirea pielii, a ochilor și a membranelor mucoase (icter).

Majoritatea sugarilor cu simptome de infecție la naștere vor avea probleme neurologice pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului și a vederii, tulburări mentale și de dezvoltare. Infecția cu citomegalovirus crește riscul de diabet, boli tiroidiene și osteoporoză. Sugarii care sunt infectați, dar nu prezintă simptome, au un risc mult mai mic de apariție a acestor probleme.

Tratamentul poate implica fizioterapie, terapie și medicamente antivirale, care pot atenua pierderea auzului, mai târziu în viață.

Pentru că citomegalovirusul este prezent peste tot în mediul înconjurător, este destul de greu de evitat. Femeile însărcinate sunt sfătuite să își limiteze interacțiunile cu copiii foarte mici, care pot răspândi infecția. Se recomandă spălarea temeinică a mâinilor, evitarea sărutării copiilor mai mici de 6 ani, pe obraz sau pe gură, și evitarea împărțirii alimentelor și băuturilor

Reclamă

Infecția cu virusul rubeolic

Infecția cu virusul rubeolei, mai ales în primul trimestru, este foarte gravă. Printre complicațiile frecvente pot fi enumerate avortul spontan, nașterea prematură și moartea bebelușului. Bebelușii care se nasc și sunt infectați pot dezvolta o afecțiune numită sindromul rubeolic congenital.

Acest sindrom poate genera defecte oculare, auditive și cardiace, precum și la microcefalie (un cap anormal de mic, împreună cu o dezvoltare incompletă a creierului), autism și întârzieri mentale și motorii, care rămân permanent. Printre deficiențele temporare se pot aminti: mărirea ficatului și a splinei, probleme de piele și de sângerare și infecții cerebrale.

Pentru a preveni contactarea rubeolei, vaccinarea este soluția. De asemnea, testarea imunității la rubeolă este o foarte importantă în cazul în care se dorește o sarcină.  Persoanele care sunt însărcinate, dar nu sunt imune la virusul rubeolic, trebuie să fie vaccinate după sarcină, iar cele infectate în timpul sarcinii, trebuie monitorizate îndeaproape. Infecția în timpul primelor 11 săptămâni de sarcină prezintă o probabilitate de aproximativ 90% de a aduce pe lume un copil cu sindromul rubeolic congenital. După primul trimestru, riscul scade semnificativ.

Infecția cu herpes

Această infecție poate duce la pierderea sarcinii, prematuritate și greutate mică la naștere. Infecția cu virusul herpetic a nou-născutului este cea mai gravă spre sfârșitul sarcinii, în timpul nașterii sau imediat după naștere. Infecția spre sfârșitul sarcinii poate duce la microcefalie, inflamație a retinei, erupții cutanate și hidrocefalie.

Hidrocefalia presupune acumularea excesivă de lichid cefalorahidian în creier, ceea ce duce la o lărgire anormală a spațiilor din creier, numite ventricule, care creează o presiune potențial dăunătoare asupra țesuturilor din creier.

Riscul de transmitere a herpesului la copil poate fi atenuat prin administrarea de aciclovir, un medicament antiviral, în ultimele patru săptămâni de sarcină. Dacă există o infecție activă în canalul de naștere, atunci este probabil ca bebelușul să trebuiască să fie adus pe lume prin cezariană.

Infecții care pot provoca malformații congenitale: toxoplasmoza

Toxoplasmoza este cauzată de parazitul protozoar Toxoplasma gondii, răspândit în mod obișnuit de fecalele pisicilor, care îl contactează, prin consumul de rozătoare și păsări infectate. Studiile spun că infecția este adesea mai mare în zonele din lume care au un climat cald și umed și altitudini mai mici.

Dacă ai pisică și ești însărcinată, ar fi bine să eviți să faci curat la litieră sau dacă trebuie să faci asta, folosește mănuși și spală-te bine pe mâini, după aceea.

Toxoplasmoza mai poate fi contactată prin consumul sau manevrarea cărnii crude sau parțial gătite, precum și din solul și apa contaminată, atunci când grădinărești. 

Femeile care s-au infectat cu toxoplasmoză în timpul sarcinii sau chiar înainte de sarcină pot transmite infecția la bebeluș. Majoritatea mamelor infectate nu prezintă simptome de infecție, dar aceasta poate duce la avort spontan, la nașterea unui copil mort sau cu malformații congenitale grave, inclusiv hidrocefalie, microcefalie, dizabilitate intelectuală și inflamație a retinei.

De obicei, cu cât toxoplasmoza este contactată mai devreme în timpul sarcinii, cu atât afectează mai mult bebelușul. Acesta s-ar putea confrunta cu:

 • O creștere a presiunii în jurul creierului (numită presiune intracraniană crescută).
 • Hidrocefalie.
 • Nivel scăzut de zahăr în sânge (adică hipoglicemie).
 • Deficiență de oxigen (adică hipoxie).
 • Probleme profunde de vedere.

Dacă primesc un tratament adecvat, mulți dintre bebeluși au șanse să se dezvolte normal. Acesta trebuie să continue pe parcursul primului an de viață.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie în bluză albă, care are mâinile pe abdomnen
Avortul spontan. Tot ce trebuie să știi despre semnele, simptomele și factorii implicați
Avortul spontan. Tot ce trebuie să știi despre semnele, simptomele și factorii implicați
Bebeluș care privește un stetoscop ce aproape îl atinge în zona plămânilor
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Femeie stă întinsă în pat cu ochii spre șosete de bebeluș
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Parteneri
Cele mai noi
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
articol cu galerie foto
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
12 iunie, 10:40
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Gravidă stă pe canapea și mănâncă o ciocolată
12 iunie, 08:32
Poftele în sarcină: ce sunt ele și cum influențează starea mamei
Poftele în sarcină: ce sunt ele și cum influențează starea mamei
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
12 iunie, 07:17
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Închide