Reclamă

Infecții care pot provoca malformații congenitale

Malformațiile congenitale sunt principala cauză a mortalității infantile, fie prin pierderea sarcinii, fie prin nașterea unui copil decedat. Multe dintre acestea pot fi prevenite cu ajutorul acidului folic, dar există infecții care pot provoca malformații congenitale grave, pe care orice femeie ar trebui să le cunoască. 

Publicat: 14 decembrie 2023, 07:03
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză din jeans albastru și colanți negri, care se ține cu mîinile de burtă și stă pe o canapea maro cu o pernă bej la spate, ilustrând Infecții care pot provoca malformații congenitale
Dacă sunt contactate în timpul sarcinii, toxplasmoza și citomegalovirusul sunt câteva infecții care pot provoca malformații congenitale / Shutterstock

Depistarea precoce a infecțiilor în timpul sarcinii, reduce incidența infecției intrauterine și a malformațiilor congenitale. Pentru a minimiza riscul de infecție în timpul sarcinii, se pot lua diferite măsuri precum vaccinarea și anumite teste.

Infecția cu citomegalovirus

Infecția cu citomegalovirus este foarte periculoasă în timpul sarcinii. Deși mulți copii care au fost infectați la naștere, nu prezintă simptome, unii dintre aceștia pot avea: 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Depozite de minerale în creier.
  • Ficat și splină mărite.
  • Inflamație a retinei.
  • Greutate scăzută la naștere.
  • Microcefalie, care determină un cap anormal de mic și o dezvoltare incompletă a creierului.
Reclamă
  • Erupție cutanată prezentă la naștere.
  • Crize convulsive.
  • Îngălbenirea pielii, a ochilor și a membranelor mucoase (icter).

Majoritatea sugarilor cu simptome de infecție la naștere vor avea probleme neurologice pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului și a vederii, tulburări mentale și de dezvoltare. Infecția cu citomegalovirus crește riscul de diabet, boli tiroidiene și osteoporoză. Sugarii care sunt infectați, dar nu prezintă simptome, au un risc mult mai mic de apariție a acestor probleme.

Tratamentul poate implica fizioterapie, terapie și medicamente antivirale, care pot atenua pierderea auzului, mai târziu în viață.

Pentru că citomegalovirusul este prezent peste tot în mediul înconjurător, este destul de greu de evitat. Femeile însărcinate sunt sfătuite să își limiteze interacțiunile cu copiii foarte mici, care pot răspândi infecția. Se recomandă spălarea temeinică a mâinilor, evitarea sărutării copiilor mai mici de 6 ani, pe obraz sau pe gură, și evitarea împărțirii alimentelor și băuturilor

Reclamă

Infecția cu virusul rubeolic

Infecția cu virusul rubeolei, mai ales în primul trimestru, este foarte gravă. Printre complicațiile frecvente pot fi enumerate avortul spontan, nașterea prematură și moartea bebelușului. Bebelușii care se nasc și sunt infectați pot dezvolta o afecțiune numită sindromul rubeolic congenital.

Acest sindrom poate genera defecte oculare, auditive și cardiace, precum și la microcefalie (un cap anormal de mic, împreună cu o dezvoltare incompletă a creierului), autism și întârzieri mentale și motorii, care rămân permanent. Printre deficiențele temporare se pot aminti: mărirea ficatului și a splinei, probleme de piele și de sângerare și infecții cerebrale.

Pentru a preveni contactarea rubeolei, vaccinarea este soluția. De asemnea, testarea imunității la rubeolă este o foarte importantă în cazul în care se dorește o sarcină.  Persoanele care sunt însărcinate, dar nu sunt imune la virusul rubeolic, trebuie să fie vaccinate după sarcină, iar cele infectate în timpul sarcinii, trebuie monitorizate îndeaproape. Infecția în timpul primelor 11 săptămâni de sarcină prezintă o probabilitate de aproximativ 90% de a aduce pe lume un copil cu sindromul rubeolic congenital. După primul trimestru, riscul scade semnificativ.

Infecția cu herpes

Această infecție poate duce la pierderea sarcinii, prematuritate și greutate mică la naștere. Infecția cu virusul herpetic a nou-născutului este cea mai gravă spre sfârșitul sarcinii, în timpul nașterii sau imediat după naștere. Infecția spre sfârșitul sarcinii poate duce la microcefalie, inflamație a retinei, erupții cutanate și hidrocefalie.

Hidrocefalia presupune acumularea excesivă de lichid cefalorahidian în creier, ceea ce duce la o lărgire anormală a spațiilor din creier, numite ventricule, care creează o presiune potențial dăunătoare asupra țesuturilor din creier.

Riscul de transmitere a herpesului la copil poate fi atenuat prin administrarea de aciclovir, un medicament antiviral, în ultimele patru săptămâni de sarcină. Dacă există o infecție activă în canalul de naștere, atunci este probabil ca bebelușul să trebuiască să fie adus pe lume prin cezariană.

Infecții care pot provoca malformații congenitale: toxoplasmoza

Toxoplasmoza este cauzată de parazitul protozoar Toxoplasma gondii, răspândit în mod obișnuit de fecalele pisicilor, care îl contactează, prin consumul de rozătoare și păsări infectate. Studiile spun că infecția este adesea mai mare în zonele din lume care au un climat cald și umed și altitudini mai mici.

Dacă ai pisică și ești însărcinată, ar fi bine să eviți să faci curat la litieră sau dacă trebuie să faci asta, folosește mănuși și spală-te bine pe mâini, după aceea.

Toxoplasmoza mai poate fi contactată prin consumul sau manevrarea cărnii crude sau parțial gătite, precum și din solul și apa contaminată, atunci când grădinărești. 

Femeile care s-au infectat cu toxoplasmoză în timpul sarcinii sau chiar înainte de sarcină pot transmite infecția la bebeluș. Majoritatea mamelor infectate nu prezintă simptome de infecție, dar aceasta poate duce la avort spontan, la nașterea unui copil mort sau cu malformații congenitale grave, inclusiv hidrocefalie, microcefalie, dizabilitate intelectuală și inflamație a retinei.

De obicei, cu cât toxoplasmoza este contactată mai devreme în timpul sarcinii, cu atât afectează mai mult bebelușul. Acesta s-ar putea confrunta cu:

  • O creștere a presiunii în jurul creierului (numită presiune intracraniană crescută).
  • Hidrocefalie.
  • Nivel scăzut de zahăr în sânge (adică hipoglicemie).
  • Deficiență de oxigen (adică hipoxie).
  • Probleme profunde de vedere.

Dacă primesc un tratament adecvat, mulți dintre bebeluși au șanse să se dezvolte normal. Acesta trebuie să continue pe parcursul primului an de viață.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie în bluză albă, care are mâinile pe abdomnen
Avortul spontan. Tot ce trebuie să știi despre semnele, simptomele și factorii implicați
Avortul spontan. Tot ce trebuie să știi despre semnele, simptomele și factorii implicați
Bebeluș care privește un stetoscop ce aproape îl atinge în zona plămânilor
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Femeie stă întinsă în pat cu ochii spre șosete de bebeluș
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mamă care îi dă o îmbrățișare băiețelului supărat, amândoi sunt îmbrăcați cu tricouri albe, mama stă cu spatele și băiețelul cu fața
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
Fiecărui părinte, la un moment dat, din cauza stresului acumulat de-a lungul unei zile de muncă, i se întâmplă să reacționeze greșit față de copil. Și, oricât de mult ne-am dori să îi tratăm pe copii cu bunătate și înțelegere,......
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Bebeluș care doarme pe burtică cu mâinile sub bărbie și pe cap are o căciulă bleu, tricotată, cu un curcubeu pe ea
Bebelușii curcubeu. O minune în viața părinților
Din păcate, pierderea unui bebeluș, indiferent de momentul în care se produce, aduce multă suferință familiei. După mai multe încercări, mămicile norocoase pot da naștere unor copii perfect sănătoși, care se numesc bebeluși curcubeu.......
Bebelușii curcubeu. O minune în viața părinților
Parteneri
Cele mai noi
O mămică care își ține copilul în brațe și îl alăptează
25 iunie, 07:27
Cum poți pierde în greutate în timp ce alăptezi. Sfaturi de la nutriționiști
Cum poți pierde în greutate în timp ce alăptezi. Sfaturi de la nutriționiști
Bebeluș cu guler la gât
25 iunie, 07:21
Torticolis: tipuri, cauze, simptome și tratament
Torticolis: tipuri, cauze, simptome și tratament
Proaspăta mămică își ține nou-născutul în brațe
24 iunie, 08:46
Ce se întâmplă în ”trimestrul patru” de sarcină
Ce se întâmplă în ”trimestrul patru” de sarcină
Fetiță bea apă din sticlă
24 iunie, 06:42
Cât de bună e apa carbogazoasă bună pentru copil
Cât de bună e apa carbogazoasă bună pentru copil
Bebeluș mănâncă pește
23 iunie, 08:16
Cei mai importanți nutrienți pentru dezvoltarea creierului la bebeluși
Cei mai importanți nutrienți pentru dezvoltarea creierului la bebeluși
Femeie cu halat alb, care ține bebelușul, îmbrăcat în alb, cu fundul pe blatul de la bucătărie și îl alăptează în timp ce taie cu cuțitul un măr în felii
22 iunie, 06:36
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Închide