Cu toate acestea, sarcina la 40+ este posibilă, dar nu și ușor de obținut. Mai mult, există anumite riscuri implicate atunci când o femeie rămâne gravidă la o vârstă mai înaintată.
Sarcina după 40 de ani: ce complicații pot să apară
Despre șansele de a deveni mamă, fie pe cale naturală, fie prin tehnici de reproducere umană asistată, dar și despre posibilele complicații ale unei sarcini obținute la peste 40 de ani ne vorbește în continuare dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Care sunt șansele să rămâi gravidă după 40 de ani
Pe măsura trecerii timpului, șansele unei femei de a rămâne însărcinată pe cale naturală scad în mod constant. Asta, deoarece scade numărul ovocitelor, fiind afectată totodată și calitatea acestora.
În general, la vârsta de 40 de ani, șansele de a concepe natural sunt de maximum 5%. Ele scad aproape de zero la 44 de ani. Există un procent de 20% la femeile în jurul vârstei de 30 de ani.
De aceea, atunci când decizia de a deveni mamă este luată la vârste mai avansate, varianta cu șansele cele mai mari de reușită este fertilizarea in vitro. În această situație, rata de succes în cazul femeilor de peste 40 de ani este de aproximativ 15%.
Procentele sunt și mai ridicate, de peste 50%, dacă sunt folosite ovule donate de la femei tinere. Ele sunt mai puțin susceptibile să aibă malformații genetice în cadrul procedurii FIV.
Complicații ale sarcinii după 40 de ani
Deși sarcina după 40 de ani nu numai că este posibilă, ci și foarte prezentă în contextul actual, aceasta vine cu anumite riscuri atât pentru mamă, cât și pentru copil, care nu pot fi ignorate.
Aceste complicații nu sunt date de procedura FIV, ci survin mai degrabă pe fondul vârstei avansate a femeii.
Unul dintre principalele riscuri ale sarcinii la peste 40 de ani este oprirea din evoluție a embrionului (avortul spontan), din cauza malformațiilor genetice, fie că sarcina a fost obținută natural sau prin FIV. La vârsta de 20 de ani, 80% din ovocitele unei femei sunt sănătoase și 20% sunt purtătoare de malformații. După 35 de ani, aceste procente se inversează, majoritatea embrionilor fiind aneuploizi. Ei nu se implantează sau se dezintegrează intrauterin.
O altă provocare a sarcinii la vârstă avansată este existența unor probleme cardiovasculare ale femeii sau susceptibilitatea mai ridicată de apariție a acestora pe parcursul sarcinii. Printer acestea se numără hipertensiunea arterială sau bolile de inimă.
Acesta este un motiv frecvent pentru care femeile de peste 40 de ani prezintă un risc mai mare de preeclampsie și diabet gestațional. Ele sunt afecțiuni medicale care, dacă nu sunt gestionate corect, creează probleme atât pentru mamă, cât și pentru copil. Există pericol de naștere prematură, naștere înainte de termen, greutate prea mică sau prea mare a bebelușului la naștere.
Nu în ultimul rând, există riscul de a dezvolta placenta praevia. Aceasta e o afecțiune în care placenta acoperă fie parțial, fie complet colul uterin. Apariția ei crește probabilitatea de travaliu prematur și naștere a unui făt mort.
Ce schimbări sunt recomandate în sarcina după 40 de ani
Totuși, există câteva măsuri ce pot ajuta la prevenirea și reducerea riscului de complicații. Dacă ții cont de ele, sarcina cu greu obținută la vârsta de peste 40 de ani se poate concretiza cu un bebeluș perfect sănătos.
Printre recomandări se numără: alimentația echilibrată, mișcarea zilnică, renunțarea la fumat, alcool, monitorizarea și ținerea sub control a problemelor preexistente de sănătate, testarea genetică a embrionilor preimplantare pentru depistarea anomaliilor genetice și, desigur, controalele regulate la medicul obstetrician-ginecolog care vă urmărește sarcina.