Există comportamente subtile de zi cu zi pe care le poți urmări. Cu ajutorul acestora poți să-ți dai seama dacă ai un copil extrem de sensibil. Abilitățile senzoriale sporite tind să fie asociate cu un copil sensibil și copleșit de stimulii din lume.
Experții spun că este esențial în educație să identifici dacă ai un copil extrem de sensibil, astfel încât să știi cum să-i satisfaci nevoile.
Semne care arată că ai un copil sensibil
Această trăsătură de personalitate a fost cercetată pentru prima dată în 1991 de psihologul Elaine Aron. Potrivit acestuia, aproximativ 15 – 20 % dinte copii se nasc extrem de sensibili, ceea ce înseamnă că au un sistem nervos „foarte conștient și care poate reacționa rapid”.
Psihologii îi descriu pe acești copii ca fiind „profunzi”. Mai jos găsești principalele semne care indică faptul că ai un copil foarte sensibil.
Nu le plac zgomotele, mirosurile sau luminile puternice
Copiii aceștia pot fi sensibili la zgomotul unui aspirator, o etichetă care le provoacă mâncărimi, soarele care strălucește în ochi sau parfumul copleșitor.
Acești copii se simt adesea suprastimulați în mulțime sau în mediile haotice, spun specialiștii. Dacă știi că micuțul tău se va afla într-o situație care poate fi stresantă pentru el, atunci îl poți ajuta să se pregătească din timp pentru acel moment.
Au tendința de a fi precauți în situații noi
Pe lângă faptul că se simte copleșit de anumite medii, copilul sensibil necesită adesea mai mult timp pentru a înțelege o situație nouă.
Acești copii pot fi reticenți la început să se apropie de alți copii sau de adulți. Copiii nu trebuie să fie forțați să participe la un eveniment mare dacă nu sunt pregătiți pentru asta.
Acești copii pot avea reacții extreme
Acești copii simt lucrurile mult mai profund și pentru o perioadă mai lungă de timp. Asta înseamnă că au manifestări vizibile din exterior, cum a fi accesele de furie.
Aceste crize pot fi intense și se pot întâmpla mai des. Acești copii au o escaladare rapidă și trec de la o stare la alta destul de repede. Într-un moment s-ar putea să stea liniștit la masă, iar în următorul, s-ar putea să țipe după ce s-a împiedicat accidental.
Copiii foarte sensibili pot fi, de asemenea, mai afectați de lipsa de somn decât un copil obișnuit.
Acest lucru poate declanșa și mai mult iritabilitate și crizele de furie. Când copilul tău de simte copleșit, poți să-l înveți să respire adânc pentru a se calma.
Copiii foarte sensibili tind să se simtă copleșiți de surprize
Copii sensibili se simt în general mai confortabil cu rutina și predictibilitatea, spun studiile. Ei pot avea dificultăți de tranziție la schimbări sau evenimente neașteptate.
Dacă se află brusc în centrul atenției, atunci micuțul tău s-ar putea să se simtă copleșit de ceea ce i se întâmplă.
Absorb emoțiile celor din jurul lor
Copii sensibili sunt foarte precauți și îngrijorați de toți ceilalți. Aceștia își asumă ceea ce simt alții, cum ar fi stresul părinților.
Când un părinte trece printr-o perioadă grea, copilul poate simți acest lucru și își poate asuma că este vina sa. Îi poți explica celui mic că uneori oamenii trec prin momente grele, iar asta este doar o parte normală a vieții. Copiii sensibili sunt extrem de perspicace și observă totul.
Cu siguranță vor observa când faci ceva nou. Datorită atenției deosebite acordate subtilităților, este probabil ca ei să observe și să răspundă atunci când faci mici schimbări parentale, cum ar fi să le înveți modalitățile de a face față și de a prospera în lume.