Elevii Colegiului Național Andrei Șaguna au oportunitatea de a merge la orice Universitate din lume. Ei sunt singurii din România care pot susține bacalaureatul internațional, fără să mai aibă nevoie de echivalări.
Singurul liceu din România în care elevii pot susține Bacalaureatul internațional
Decizia de a le permite elevilor să susțină Bacalaureatul Internațional este a profesorilor care predau aici. Ei sunt cei care au cerut Ministerului Educației să le permită să le predea și să-și noteze elevii așa cum se întâmplă la școlile din afara țării.
Acțiunea a pornit în urmă cu trei ani, după ce o decizie comună a câtorva profesori. Ulterior, conducerea Colegiului a depus dosarul de acreditare la Comisia Globală care coordonează examenul de Bac Internațional în 150 de ţări.
După ce profesorii au văzut care e programa pe care trebuie să o urmeze, ei au avut mai multe interviuri cu membrii Comisiei care au asistat și la ore, potrivit știrileprotv.ro.
În urma acestor discuții și evaluări, Colegiul Național Andrei Șaguna a primit acreditarea și a devenit primul liceu de stat din țară unde se poate susține bacalaureatul internațional.
Cu alte cuvinte, programa elevilor de la Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov a fost adaptată la standardelor internaționale.
Ce spun profesorii despre programa pe care au cerut-o pentru elevii lor
Cătălin Ciupală, profesor de matematică: „Cam 80% este și în sistemul de învățământ. Noi facem lucruri specifice pentru Bacul internațional. Cam odată la 15-20 de minute întrerupem firul matematicii. Diferența față de programa noastră, sufocată de teorie, este că informația din noul sistem e mereu conectată la lumea reală”.
Diferența dintre Bacalaureatul din țara noastră și Bacalaureatul Internațional este că testele sunt adaptate din manuale de Bac Internațional. Elevii le susțin sub cronometru, au diferite praguri de dificultate și pot fi accesate de pe telefon cu ajutorul unei aplicații creată de școală.
Cătălin Ciupală, profesor de matematică: „Ideea principală este să nu memorezi răspunsurile, ci să gândeşti tot timpul. Nu tre să ştii foarte multe formule. Am făcut probleme de logică cu progresii, care sunt şi aritmetice şi geometrice. Şi se numeşte „ciorbă cu de toate”. Astfel încât elevul să știe ce ştie, înaintea lucrării de control. Scopul profesorului nu e să-i prindă pe elevi în ofsaid”.
Elevii care participă la acest program pot alege să susțină două examene de bacalaureat. În acest fel, ei își cresc șansele de admitere la instituții de învățământ superior de prestigiu.