Statul pe burtică sau tummy time este practica prin care așezi bebelușul pe burtică, în timp ce este treaz. Evident, supravegheat de tine. Practic, acesta este primul exercițiu fizic pe care bebelușul îl face. O activitate atât de simplă care îi oferă micuțului nenumeroase beneficii și îl ajută să crească și să se dezvolte sănătos și echilibrat.
Statul pe burtică: ce beneficii are pentru bebeluși
Statul pe burtică este o modalitate importantă de a-l ajuta pe bebeluș să își întărească mușchii gâtului și ai umerilor și să își îmbunătățească abilitățile motorii.
Întărește mușchii
Dr. pediatru Manish Malik, explică pentru healthshot.com faptul că timpul petrecut pe burtică îi oferă bebelușului oportunitatea de a-și întări mușchii gâtului, ai umerilor și ai spatelui. De asemenea, el mai spune că, pe măsură ce bebelușul își ridică capul și corpul, acești mușchi sunt deja antrenați și ajută la dezvoltarea abilităților motorii esențiale. Sesiunile regulate de exerciții pe burtică contribuie la îmbunătățirea treptată a forței și a controlului muscular. Iar partea și mai importantă a acestor exerciții este că ele stau la baza următoarelor achiziții motorii precum rostogolirea, târârea și, în cele din urmă, mersul pe jos.
Ajută la eliminarea gazelor și la ameliorarea durerilor cauzate de colici
Un alt beneficiu al statului pe burtică este și acela că ajută la atenuarea disconfortului cauzat de gaze și colici. În momentul în care bebelușul stă pe burtică, se pune o presiune ușoară pe abdomen, care ajută la eliberarea gazelor. Acesta fapt îl ajută pe micuț să scape de colici și să se liniștească. În plus, spune Dr. Malik, mișcarea și poziționarea naturală pe burtică favorizează o digestie sănătoasă.
Ajută la formarea armonioasă a capului
Nu în ultimul rând, statul pe burtică poate să contribuie și la o formă armonioasă a capului. După cum bine știi, bebelușii stau destul de mult timp întinși pe spate, fapt ce poate duce la aplatizarea capului. Dacă introduci în rutina micuțului statul pe burtică, îi mai reduci din presiunea de pe ceafă. În plus, o astfel de poziție încurajează copilul să-și miște capul într-o parte și-n alta, fapt ce ajută la formarea armonioasă a capului. Ca să nu mai vorbim și de faptul că prin acest exercițiu se reduce riscul de a dezvolta plagiocefalie pozițională.
Când poți începe să pui bebelușul să stea pe burtică
Recomandările medicilor sunt pentru poziționarea pe burtică a bebelușului încă din a treia, a patra săptămână de viață. Există unii pediatrii care spun că poți pune bebelușul pe burtică chiar din prima săptămână. In oricare din situații, e bine să începi treptat, cu 1-2 minute pe zi și să mărești timpul petrecut pe burtică pe măsură ce bebelușul crește. În jurul vârstei de 5-6 luni, bebelușul va dezvolta suficientă forță și control astfel încât să exploreze singur alte poziții. Ce este foarte important de reținut, este faptul că statul pe burtică trebuie supravegheat.
Ce să faci dacă bebelușului nu-i place statul pe burtică
Marea majoritate a bebelușilor iubesc să stea pe burtică. Dar, există și copii cărora această poziție nu le place deloc. Dacă este și cazul bebelușului tău, trebuie să te înarmezi cu răbdare și creativitate. Poți începe să-l pui pe burta ta. Cu siguranță îi va plăcea mai mult decât dacă îl vei pune pe pat sau pe o saltea. Mai apoi, îl poți atrage cu jucării care fac zgomot. I le pui în fața lui, astfel încât să-i distragă atenția. Atenție, nu-l pune să stea pe burtică dacă este agitat, dacă îi este foame sau dacă nu are scutecul schimbat.
Statul pe burtică este un exercițiu important pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului. De aceea, e indicat să exersezi împreună cu micuțul această practică. Îl va ajuta și în achizițiile motorii următoare.