Reclamă

Când poate bebelușul să mănânce sare

După ce bebelușul împlinește 6 luni, poți începe introducerea alimentelor solide (diversificarea). Va fi interesant să-i vezi reacțiile după fiecare încercare a unui aliment nou, mai ales că până acum a testat doar lapte matern sau formulă de lapte. Vei vedea că anumite alimente pot fi consumate după o anumită vârstă, iar altele sunt sănătoase doar în cantități mici, așa cum este și sarea. Mai departe, poți descoperi când poate bebelușul să mănânce sare.

Bebeluș, îmbrăcat în body alb, care stă la masă de bebeluși și ține în mâini o solniță cu sare, iar pe masă mai este o farfurie din metal argintiu și pe ea este așezată o solniță cu piper, ilustrând când poate bebelușul să mănânce sare
Este recomandat să nu oferi bebelușului sare până la vârsta de 1 an / Shutterstock

Sarea face parte din dieta noastră, doar că, foarte multe alimente o conțin și consumată într-o cantitate prea mare, poate duce la probleme de sănătate. În special, bebelușii, nu ar trebui să aibă prea multă sare în alimentație, pentru că o primesc din lapte în cantitate suficientă.

Cât de sigură este sarea pentru bebeluși

„Până la vârsta de 12 luni, bebelușul primește suficientă sare din formula și laptele matern, așa că nu este nevoie să adaugi sare în alte alimente“, spune pediatrul Preeti Parikh, într-un articol pentru verywellfamily.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Sarea naturală, care se găsește în laptele matern sau în laptele praf, este sigură pentru bebelușul și este suficientă. Asta înseamnă că nu trebuie să mai adăugi sare în timp ce gătești. Mai mult, trebuie să eviți să îi dai copilului alimente procesate sau mâncăruri de la restaurant, pentru că sunt bogate în sodiu.

De fapt, adăugarea de sare în dieta bebelușului ar putea fi dăunătoare pentru rinichii acestuia, deoarece aceștia nu pot face față unor cantități mari de sare. În plus, introducerea alimentelor solide fără sare îl va ajuta pe bebeluș să dezvolte gustul pentru alimentele nesărate. Acest lucru încurajează o alimentație mai sănătoasă, pe tot parcursul vieții.

Riscurile de a introduce sarea prea devreme în alimentația bebelușului

Deși sarea este un mineral esențial, nu trebuie să-ți faci griji că bebelușul nu primește suficientă. De fapt, preocuparea ta trebuie să fie să nu primească prea multă sare. Adăugarea de sare în alimentația bebelușului este posibil să depășească cantitatea recomandată și poate cauza probleme precum:

  • Afectarea rinichilor. Rinichii bebelușilor nu sunt pe deplin dezvoltați și este posibil ca aceștia să nu fie capabili să facă față unui exces de sare. Este foarte important să eviți alimentele procesate sau preambalate, deoarece tind să aibă cel mai mare conținut de sodiu.
  • Tensiune arterială ridicată. Dacă sarea este folosită prea devreme, ar putea dezvolta gustul bebelușului pentru alimentele sărate. Atunci când poate bebelușul să mănânce sare și se întâmplă să o primească într-o cantitate prea mare, ar putea dezvolta probleme de sănătate. Una dintre acestea este tensiunea arterială ridicată atunci când va fi mare. În plus, tensiunea arterială ridicată la copii ar putea crește riscul de a dezvolta boli de inimă.
  • Imunitate slăbită. Cercetările recente au stabilit o legătură între consumul excesiv de sare și slăbirea sistemului imunitar. Un consum prea mare de sare face ca rinichii să lucreze prea mult. Astfel, se eliberează în organism substanțe care inhibă funcționarea sistemului imunitar.

Când poate bebelușul să mănânce sare și cum să o introduci în alimentație

După ce copilul a împlinit 1 an, poți lua în considerare introducerea unui vârf de cuțit de sare, pentru a condimenta alimentele. Însă, nu uita să menții regula cu evitarea alimentelor procesate. „Adesea, alimentele cumpărate din magazine conțin deja sare în ele“, spune Parikh. 

Reclamă

Ca să nu depășești cantitatea de sare, dacă folosești alimente procesate, nu adăuga sare la gătit. „Dacă folosești sos de soia, ketchup, dar și mezeluri, macaroane cu brânză sau conserve, este posibil să respecți sau să depășești recomandările de sodiu pentru copiii mici“, notează nutriționistul Kristian Morey.

Cantitate de sare pentru copii

În primul rând, evită să dai sare bebelușilor sub 1 an. După aceea, aceștia pot consuma o cantitate foarte mică. Poți să adaugi în mâncarea gătită în casă cam un vârf de cuțit de sare. Mai jos, poți descoperi etapele de vârste când poate bebelușul să mănânce sare și ce cantitate:

  • De la naștere-1 an: Mai puțin de 1 gram pe zi (fără adaos de sare). 
  • 1-3 ani: Nu mai mult de 2 grame, pe zi
  • 4-6 ani: Nu mai mult de 3 grame, pe zi.
Te-ar mai putea interesa și
Băiețel care stă la masă, în bucătărie și mănâncă o omletă, cu furculița, dintr-o farfurie albă, iar în spate se poate observa un cuptor cu micounde, ilustrând alimente care provoacă alergii
Alimente care provoacă alergii. Cum să le introduci în alimentația bebelușului
Alimente care provoacă alergii. Cum să le introduci în alimentația bebelușului
Un bebeluș așezat într-un scaun de masă, cu o linguriță și un castron portocaliu în față
Obiecte utile la început de diversificare
Obiecte utile la început de diversificare
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Închide