Sarea face parte din dieta noastră, doar că, foarte multe alimente o conțin și consumată într-o cantitate prea mare, poate duce la probleme de sănătate. În special, bebelușii, nu ar trebui să aibă prea multă sare în alimentație, pentru că o primesc din lapte în cantitate suficientă.
Cât de sigură este sarea pentru bebeluși
„Până la vârsta de 12 luni, bebelușul primește suficientă sare din formula și laptele matern, așa că nu este nevoie să adaugi sare în alte alimente“, spune pediatrul Preeti Parikh, într-un articol pentru verywellfamily.com.
Sarea naturală, care se găsește în laptele matern sau în laptele praf, este sigură pentru bebelușul și este suficientă. Asta înseamnă că nu trebuie să mai adăugi sare în timp ce gătești. Mai mult, trebuie să eviți să îi dai copilului alimente procesate sau mâncăruri de la restaurant, pentru că sunt bogate în sodiu.
De fapt, adăugarea de sare în dieta bebelușului ar putea fi dăunătoare pentru rinichii acestuia, deoarece aceștia nu pot face față unor cantități mari de sare. În plus, introducerea alimentelor solide fără sare îl va ajuta pe bebeluș să dezvolte gustul pentru alimentele nesărate. Acest lucru încurajează o alimentație mai sănătoasă, pe tot parcursul vieții.
Riscurile de a introduce sarea prea devreme în alimentația bebelușului
Deși sarea este un mineral esențial, nu trebuie să-ți faci griji că bebelușul nu primește suficientă. De fapt, preocuparea ta trebuie să fie să nu primească prea multă sare. Adăugarea de sare în alimentația bebelușului este posibil să depășească cantitatea recomandată și poate cauza probleme precum:
- Afectarea rinichilor. Rinichii bebelușilor nu sunt pe deplin dezvoltați și este posibil ca aceștia să nu fie capabili să facă față unui exces de sare. Este foarte important să eviți alimentele procesate sau preambalate, deoarece tind să aibă cel mai mare conținut de sodiu.
- Tensiune arterială ridicată. Dacă sarea este folosită prea devreme, ar putea dezvolta gustul bebelușului pentru alimentele sărate. Atunci când poate bebelușul să mănânce sare și se întâmplă să o primească într-o cantitate prea mare, ar putea dezvolta probleme de sănătate. Una dintre acestea este tensiunea arterială ridicată atunci când va fi mare. În plus, tensiunea arterială ridicată la copii ar putea crește riscul de a dezvolta boli de inimă.
- Imunitate slăbită. Cercetările recente au stabilit o legătură între consumul excesiv de sare și slăbirea sistemului imunitar. Un consum prea mare de sare face ca rinichii să lucreze prea mult. Astfel, se eliberează în organism substanțe care inhibă funcționarea sistemului imunitar.
Când poate bebelușul să mănânce sare și cum să o introduci în alimentație
După ce copilul a împlinit 1 an, poți lua în considerare introducerea unui vârf de cuțit de sare, pentru a condimenta alimentele. Însă, nu uita să menții regula cu evitarea alimentelor procesate. „Adesea, alimentele cumpărate din magazine conțin deja sare în ele“, spune Parikh.
Ca să nu depășești cantitatea de sare, dacă folosești alimente procesate, nu adăuga sare la gătit. „Dacă folosești sos de soia, ketchup, dar și mezeluri, macaroane cu brânză sau conserve, este posibil să respecți sau să depășești recomandările de sodiu pentru copiii mici“, notează nutriționistul Kristian Morey.
Cantitate de sare pentru copii
În primul rând, evită să dai sare bebelușilor sub 1 an. După aceea, aceștia pot consuma o cantitate foarte mică. Poți să adaugi în mâncarea gătită în casă cam un vârf de cuțit de sare. Mai jos, poți descoperi etapele de vârste când poate bebelușul să mănânce sare și ce cantitate:
- De la naștere-1 an: Mai puțin de 1 gram pe zi (fără adaos de sare).
- 1-3 ani: Nu mai mult de 2 grame, pe zi
- 4-6 ani: Nu mai mult de 3 grame, pe zi.