Sunt multe motive ce stau la baza dorinței unei viitoare mame de a afla dacă va avea sau nu un bebeluș mare. Unele care țin de chestiuni mai practice, precum achiziționarea hainelor sau a scutecelor, iar altele care țin de modul în care va avea loc travaliul și nașterea propriu-zisă. Și deși nu există o modalitate sută la sură sigură care să confirme mărimea bebelușului, medicii susțin că sunt câteva semne care ar putea conduce către posibilitatea de a avea un bebeluș mare.
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Dr Dr. Jeanne Shield, director de medicină metarno-fetală de la spitalul Johns Hopkins, spune pentru webmd.com că există unele semne care dezvăluie faptul că ai putea avea un bebeluș mare.
Istoricul familial poate influența mărimea bebelușului la naștere
Unul dintre cei mai puternici indicatori ai mărimii bebelușului este istoricul familial. Dacă gravida sau partenerul au fost bebeluși mari la naștere, există posibilitatea ca și bebelușul lor să fie mare. De asemenea, dacă în familie extinsă, bunicii sau frații au avut greutate și lungime mare, se poate transmite și bebelușului. Genele joacă un rol semnificativ în determinarea mărimii bebelușului.
Măsurătorile din timpul sarcinii pot indica dimensiunea bebelușului
În timpul controalelor prenatale, medicul va măsura dimensiunea uterului pentru a estima mărimea bebelușului. Dacă uterul este mai mare decât dimensiunile standard pentru stadiul de sarcină în care se află gravida, acesta poate fi un semn că mărimea bebelușului la naștere va fi una mare. De asemenea, ecografiile moderne pot oferi estimări ale greutății bebelușului înainte de naștere.
Greutatea mamei înainte și în timpul sarcinii pot indica mărimea bebelușului la naștere
Greutatea mamei înainte și în timpul sarcinii poate influența, de asemenea, mărimea bebelușului. Mamele care acumulează multe kilograme în sarcină sau care sunt supraponderale sau obeze sunt mai predispuse să aibă bebeluși mai mari.
Diabetul gestațional poate influența mărimea bebelușului la naștere
Diabetul gestațional, o condiție caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge în timpul sarcinii, poate duce la nașterea unor bebeluși mai mari. Este important ca acesta să fie menținut sub control printr-o dietă sănătoasă și, dacă este necesar, prin medicamente, pentru a reduce riscul nașterii unui bebeluș prea mare.
Cantitatea mare de lichid amniotic poate avea legătură cu mărimea bebelușului la naștere
Dacă medicul spune că nivelul lichidului amniotic este mai mare decât de obicei, acesta ar putea fi, de asemenea, un semn că bebelușul va avea o greutate mare. Studiile au constatat că extra cantitatea de lichid amniotic este asociată cu un risc de trei ori mai mare de a avea un copil cu macrosomie(greutate la naștere mai mare de 4000 de grame).
Ce riscuri pot apărea legate de mărimea bebelușului la naștere
Macrosomia fetală vine cu unele riscuri atât pentru persoana gravidă, cât și pentru copil. Și cu cât bebelușul este mai mare, cu atât este mai mare probabilitatea apariției complicațiilor.
Studiile arată că riscurile care apar pentru gravidă în cazul unui bebeluș mare includ:
-hemoragie postpartum
-traumatism perineal
-risc crescut de cezariană
-ruptură uterină
Bebelușii diagnosticați cu macrosomie fetală sunt, de asemenea, expuși riscului anumitor complicații cum ar fi:
-icter
-suferință fetală
-probleme de respirație
-fracturarea claviculei
-niveluri scăzute de zahăr în sânge
Este important de știut că aceste semne sunt doar indicatori și nu garanții. Mărimea bebelușului la naștere poate fi influențată de o varietate de factori, iar cel mai important lucru este sănătatea și bunăstarea gravidei și a copilului.