Testele de sarcină oferă un răspuns sigur în proporție de 99% de fiecare dată. Dacă sunt realizate în mod corect, indică faptul că există o sarcină acolo. Totuși, există și situații în care un rezultat să fie incorect.
Testul de sarcină fals-negativ
Atunci când un test de sarcină indică faptul că vei avea un copil, însă rezultatul nu este corect acesta se numește rezultat fals-negativ. Deși este rar, un astfel de moment se poate întâmpla. Are legătură cu folosirea incorentă a testului de sarcină, dar și a altor factori. Printre acestea se numără pierderea sarcinii, anumite probleme medicale sau anumite medicamente.
Folosirea incorectă a unui test de sarcină este deseori intâlnită. Nu sunt respectate instrucțiunile, iar rezultatul nu este cel așteptat. Aceste teste sunt create în laborator de către tehnicieni. De data aceasta însă, ești pusă în situația de a-l folosi în confortul propriei case de una singură.
Una dintre cele mai comune greșeli este timpul de așteptare prea mare în vederea unui rezultat. Testele se pot citi în aproximativ 10 minute de la efectuare. Deși există mai multe tipuri de teste de sarcină, specialiștii susțin că cele mai simple sunt și cele mai recomandate.
Sarcina chimică și avortul
Rezultatul fals-negativ apare deseori pentru că o sarcină nu mai este prezentă, chiar dacă concepția a avut loc recent. Are legătură cu hormonul de sarcină. Acesta este detectat chiar și în cantități foarte mici. Dacă ai experimentat o pierdere a unei sarcini mult prea devreme după concepție, înseamnă că vorbim despre o sarcină chimică.
Corpul produce hormonul sarcinii, chiar dacă fătul nu mai există. Pierderile premature de sarcină afectează aproximativ 20% dintre concepții. Deși ai avut parte de un avort spontan, corpul continuă să producă hormonul sarcinii. Este nevoie de 60 de zile pentru a se întoarce la 0.
O sarcină incompletă înseamnă că anumite țesuturi rămân în uter până când sunt eliminate spune healthline.com. Dacă experimentezi simptome precum sângerare, fluide, crampe sau țesuturi care ies prin vagin este cazul să vorbești cu un specialist. Este important să elimini orice țesut al sarcinii din corpul tău.
Probleme medicale și medicamentele
Anumite probleme de sănătate pot cauza prezența hormonului de sarcină în sânge. Este o situație mai puțin comună, arată specialiștii. Printre situații se află: sarcina ectopică, sarcina molară, anumite tipuri de cancere, anumiți anticorpi, factori reumatoizi, deficiența de imunoglobulina A.
Femeile care se află la perimenopauză sau la menopauză sunt mai predispuse să experimenteze un test fals-negativ din cauza schimbărilor hormonale.
Anumite medicamente pot cauza un răspuns fals-negativ. Dacă sunt folosite pastile pentru infertilitate, este o șansă crescută ca acest lucru să se întâmple.
Cum funcționează testele de sarcină acasă
Acestea detectează hormonul de sarcină din urină. hCG-ul este secretat de embrion în primele momente ale sarcinii. La doar o săptămână de la concepție, corpul produce acest hormon. Cantitatea din sânge se dublează în fiecare zi.
De aceea, atunci când testul de sarcină este efectuat la o distanță mai mare de concepție ajunge să aibă un răspuns pozitiv. Nivelul hormonului de sarcină ar trebui să fie stabil pe toată perioada, arată cei de la health.com.
Mai mulți factori sunt implicați în eficacitatea răspunsului testului de sarcină. Printre acestea se numără modul în care un test este efectuat, momentul în care este efectuat, dar și deosebirile între ciclurile menstruale.
Cum se efectează un test de sarcină acasă
Deși testele de sarcină efectuate în confortul propriei case sunt de cele mai multe ori corecte, acestea trebuie folosite într-un mod corespunzător. Testele de urină sunt corecte la doar 2 săptămâni de la concepție.
Fiecare brand are instrucțiuni specifice, așa că este indicat ca acestea să fie urmate întocmai. Cele mai multe companii recomandă ca testul de sarcină să fie îndreptat cât mai aproape de vezica urinară pentru ca urina să poate ajunge cât mai ușor pe banda de testare.
Așteaptă timp de trei minute pentru a vedea rezultatele. Citește-le potrivit instrucțiunilor. Un rezultat pozitiv poate apărea ca doua linii, un semn + sau cuvântul “însărcinată” pe fereastra de testare.