Tusea este un mecanism al organismului de protecție a căilor respiratorii și de combatere a infecțiilor. Deși este enervantă, tuse este un semnal care indică faptul că starea copilul nu este bună, dar și o parte din procesul de însănătoșire.
Tipuri de tuse la copii
Este bine să recunoști principalele tipuri de tuse și caracteristicile lor pentru a ști cum să acționezi corect. Cele mai comune tipuri de tuse includ:
Tusea persistentă
O tuse frecventă și persistentă la copii poate fi cauzată de ceva de iritarea gâtului, din cauza mucusului. Dacă tusea copilului este frecventă (apare la cinci minute, timp de mai mult de două ore), discută cu medicul pediatru.
De asemenea, poate semnala probleme de respirație precum astmul, o afecțiune cronică în care căile respiratorii ale plămânilor se inflamează și se îngustează.
Tusea convulsivă (scurtă și rapidă)
Tusea convulsivă are un sunet specific și poate fi un simptom al unei infecții. În general, persoanele de orice vârstă pot face tuse convulsivă, dar foarte grav pentru bebeluși, putând chiar să și moară din această cauză. Bebelușii, pot să nu prezinte tuse, dar pot înceta pentru scurt timp să respire (apnee) și pielea lor poate deveni albastră (cianoză).
Cel mai bun mod de a preveni tusea convulsivă este să îți vaccinezi copilul, conform schemei naționale. Este vorba despre vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B, care include și tusea convulsivă și poate fi administrat începând cu vârsta de 2 luni.
Tusea productivă
Tusea unui copil care este productivă, este însoțită și de un lichid, asemănător mucusului. Când copilul tău tușește, îl vei putea auzi mișcându-se în căile respiratorii. Răceala comună și gripa sunt cauze comune ale tusei umede la copii. De obicei, aceste boli nu sunt grave, iar copilul poate fi îngrijit la domiciliu.
O astfel de tuse ajută la curățarea plămânilor și la prevenirea infecțiilor. De aceea, medicii nu recomandă încercarea de a suprima tusea, cu excepția cazului în care aceasta îngreunează odihna sau respirația copilului.
Uneori, o tuse puternică și umedă poate indica o afecțiune care necesită tratament medical, mai ales dacă mucusul este verde sau galben. Pediatrul poate decide dacă are nevoie de antibiotice sau de medicamente pentru alergii, care pot ajuta la eliminarea infecției și la ameliorarea simptomelor.
Ar mai putea vorba și despre pneumonie, o infecție cauzată de viruși sau bacterii care ajung în plămâni și îi fac să se umple de lichid. Anuntă-ți pediatrul dacă:
- O răceală durează mai mult de o săptămână.
- O tuse care este umedă, zgomotoasă și flegmatică.
- Respirație pare mai rapidă decât în mod normal.
Pneumonia bacteriană poat fi tratată cu antibiotice, dar cea virală trebuie să își urmeze cursul. În schimb, în cazul unei pneumonii severe, ar putea fi nevoie de tratament acordat în spital.
Tusea uscată în timpul nopții
Uneri, tusea care se declanșează noaptea poate fi cauzată de secrețiile se scurg în partea din spate a gâtului, atunci când copilul stă întins, făcându-l să tușească.
Dacă este vorba despre o tuse enervantă care se agravează noaptea, sună-ți medicul pediatru. Poate fi vorba despre un semn de astm.
Tusea lătrătoare
Tusea lătrătoare este un semn al unei infecții a căilor respiratorii superioare numită crup. Acesta apare mai frecvent la copiii cu vârsta sub 8 ani și se agravează noaptea. Sunetele pe care un copil cu tuse lătrătoare le scoate pot fi înfricoșătoare, dar nu înseamnă întotdeauna că trebuie să mergi la camera de gardă.
Poți calma tusea lătrătoare dacă dai drumul la apa caldă la duș și lași camera să se aburească și copilul stă în ea timp de aproximativ 15 minute. Dacă nimic nu funcționează, mergi imediat să îl vadă un medic.
Tusea cu respirație șuierătoare
Tusea șuierătoare (wheezing), nu trebuie confundată cu sunetele pe care un copil le scoate un copil atunci când este răcit și respiră mai greu pentru că are nasul înfundat.
Adevăratul wheezing este un sunet ascuțit, de fluierat, pe care îl face un copil atunci când expiră. Când copilul tușește și are respirație șuierătoare, va trebui să apelezi la medicul pediatru.
Când să consulți pediatrul pentru tusea unui copil
Tusea unui copil nu este întotdeauna un motiv de panică, dar unele simptome avertizează că nu poți gestiona tusea acasă. Du-ți copilul imediat la medic dacă tușește și are aceste simptome:
- O febră de 38°C sau mai mare la un copil de 2 luni sau mai mic.
- O febră de 38,9°C sau mai mare la un copil de orice vârstă.
- Buze albastre.
- Supărare sau somnolență excesivă.
- Respirație dificilă (de exemplu, nările se lărgesc la fiecare respirație, respirație șuierătoare, respirație rapidă sau dificultăți de respirație).
- Pierderea poftei de mâncare sau a setei, cu semne de deshidratare (cum ar fi urinatul mai rar).
- Durere persistentă la nivelul urechii.
- Dureri de cap severe.