Reclamă

Tipuri de tuse. Când ar trebui să te îngrijoreze și când ar fi bine să mergi cu copilul la medic

Adesea, părinții încep să se panicheze când copilul începe să tușească și este normal, pentru că este prezentă ca simptom în cele mai frecvente boli pediatrice. De obicei, tusea apare în afecțiuni respiratorii, precum răceala, gripa sau astmul, dar, uneori, poate semnala ceva mai grav, cum ar fi tusea convulsivă sau pneumonia. Există mai multe tipuri de tuse despre care ar trebui să fii informată, pentru a știi dacă este nevoie de intervenția de urgență sau poți face o programare.

Publicat: 22 octombrie 2023, 08:34
Fetiță care stă în pat, îmbrăcată cu o bluză de pijama gri și ține lângă ea un urs matro, tricotat, și duce pumnul strâns la gură pentru a ilustra tipuri de tuse
Este bine să cunoști principalele tipuri de tuse și caracteristicile lor pentru a ști dacă poți trata copilul acasă sau este o urgență / Shutterstock

Tusea este un mecanism al organismului de protecție a căilor respiratorii și de combatere a infecțiilor. Deși este enervantă, tuse este un semnal care indică faptul că starea copilul nu este bună, dar și o parte din procesul de însănătoșire. 

Tipuri de tuse la copii

Este bine să recunoști principalele tipuri de tuse și caracteristicile lor pentru a ști cum să acționezi corect. Cele mai comune tipuri de tuse includ:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tusea persistentă

O tuse frecventă și persistentă la copii poate fi cauzată de ceva de iritarea gâtului, din cauza mucusului. Dacă tusea copilului este frecventă (apare la cinci minute, timp de mai mult de două ore), discută cu medicul pediatru.

De asemenea, poate semnala probleme de respirație precum astmul, o afecțiune cronică în care căile respiratorii ale plămânilor se inflamează și se îngustează. 

Reclamă

Tusea convulsivă (scurtă și rapidă)

Tusea convulsivă are un sunet specific și poate fi un simptom al unei infecții. În general, persoanele de orice vârstă pot face tuse convulsivă, dar foarte grav pentru bebeluși, putând chiar să și moară din această cauză. Bebelușii, pot să nu prezinte tuse, dar pot înceta pentru scurt timp să respire (apnee) și pielea lor poate deveni albastră (cianoză). 

Cel mai bun mod de a preveni tusea convulsivă este să îți vaccinezi copilul, conform schemei naționale. Este vorba despre vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B, care include și tusea convulsivă și poate fi administrat începând cu vârsta de 2 luni. 

Tusea productivă 

Tusea unui copil care este productivă, este însoțită și de un lichid, asemănător mucusului. Când copilul tău tușește, îl vei putea auzi mișcându-se în căile respiratorii. Răceala comună și gripa sunt cauze comune ale tusei umede la copii. De obicei, aceste boli nu sunt grave, iar copilul poate fi îngrijit la domiciliu.

Reclamă

O astfel de tuse ajută la curățarea plămânilor și la prevenirea infecțiilor. De aceea, medicii nu recomandă încercarea de a suprima tusea, cu excepția cazului în care aceasta îngreunează odihna sau respirația copilului.

Uneori, o tuse puternică și umedă poate indica o afecțiune care necesită tratament medical, mai ales dacă mucusul este verde sau galben. Pediatrul poate decide dacă are nevoie de antibiotice sau de medicamente pentru alergii, care pot ajuta la eliminarea infecției și la ameliorarea simptomelor.

Ar mai putea vorba și despre pneumonie, o infecție cauzată de viruși sau bacterii care ajung în plămâni și îi fac să se umple de lichid. Anuntă-ți pediatrul dacă: 

  • O răceală durează mai mult de o săptămână.
  • O tuse care este umedă, zgomotoasă și flegmatică.
  • Respirație pare mai rapidă decât în mod normal.

Pneumonia bacteriană poat fi tratată cu antibiotice, dar cea virală trebuie să își urmeze cursul. În schimb, în cazul unei pneumonii severe, ar putea fi nevoie de tratament acordat în spital.

Tusea uscată în timpul nopții

Uneri, tusea care se declanșează noaptea poate fi cauzată de secrețiile se scurg în partea din spate a gâtului, atunci când copilul stă întins, făcându-l să tușească. 

Dacă este vorba despre o tuse enervantă care se agravează noaptea, sună-ți medicul pediatru. Poate fi vorba despre un semn de astm.

Tusea lătrătoare

Tusea lătrătoare este un semn al unei infecții a căilor respiratorii superioare numită crup. Acesta apare mai frecvent la copiii cu vârsta sub 8 ani și se agravează noaptea. Sunetele pe care un copil cu tuse lătrătoare le scoate pot fi  înfricoșătoare, dar nu înseamnă întotdeauna că trebuie să mergi la camera de gardă.

Poți calma tusea lătrătoare dacă dai drumul la apa caldă la duș și lași camera să se aburească și copilul stă în ea timp de aproximativ 15 minute. Dacă nimic nu funcționează, mergi imediat să îl vadă un medic. 

Tusea cu respirație șuierătoare

Tusea șuierătoare (wheezing), nu trebuie confundată cu sunetele pe care un copil le scoate un copil atunci când este răcit și respiră mai greu pentru că are nasul înfundat.

Adevăratul wheezing este un sunet ascuțit, de fluierat, pe care îl face un copil atunci când expiră. Când copilul tușește și are respirație șuierătoare, va trebui să apelezi la medicul pediatru. 

Când să consulți pediatrul pentru tusea unui copil

Tusea unui copil nu este întotdeauna un motiv de panică, dar unele simptome avertizează că nu poți gestiona tusea acasă. Du-ți copilul imediat la medic dacă tușește și are aceste simptome:

  • O febră de 38°C sau mai mare la un copil de 2 luni sau mai mic. 
  • O febră de 38,9°C  sau mai mare la un copil de orice vârstă.
  • Buze albastre.
  • Supărare sau somnolență excesivă.
  • Respirație dificilă (de exemplu, nările se lărgesc la fiecare respirație, respirație șuierătoare, respirație rapidă sau dificultăți de respirație).
  • Pierderea poftei de mâncare sau a setei, cu semne de deshidratare (cum ar fi urinatul mai rar).
  • Durere persistentă la nivelul urechii.
  • Dureri de cap severe.
Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care face aerosoli în pat
Ce este tusea convulsivă: cauze, simptome și tratament
Ce este tusea convulsivă: cauze, simptome și tratament
Băiat care stă pe pat și tușește destul de tare
Tusea prelungită la copii: de ce apare și cum se tratează
Tusea prelungită la copii: de ce apare și cum se tratează
Medic îmbrăcat în halat albastru, cu stetoscopul în urechi, care ascultă plămânii, unui copil, care are tricou gri și jeanși, și stă cu spatele, pentru a verifica pneumonia la copii
Pneumonia la copii. Care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată
Pneumonia la copii. Care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Închide