Reclamă

Boala mână-gură-picior. Care sunt simptomele și cum poate fi prevenită

Boala mână-gură-picior este o infecție virală ușoară și contagioasă, întâlnită frecvent la copiii mici. Este cauzată de virusul coxsackie, iar simptomele includ răni în gură și o erupție pe mâini și picioare. Deși nu există un tratament specific pentru boala mână-gură-picior, spălarea frecventă a mâinilor și evitarea contactului cu cei care au boala ajută la scăderea riscului de infectare a copilului.

Palme de copil, ținute de mâinile mamei, care arată că acesta are boala mână-gură-picior
Boala mână-gură-picior se poate transmite de la o persoană la alta prin contactul direct cu mâinile nespălate sau cu suprafețe contaminate / Shutterstock

Această infecție se poate transmite de la o persoană la alta prin contactul direct cu mâinile nespălate sau cu suprafețe contaminate cu fecale. De asemenea, se poate transmite prin contactul cu saliva sau secrețiile eliberate prin tuse sau strănut.

Boala mână-gură-picior: simptome

Conform mayoclinic.org, boala mână-gură-picior poate provoca următoarele simptomele:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Febră.
  • Dureri în gât.
  • Senzație de rău.
  • Leziuni dureroase, asemănătoare unor vezicule, pe limbă, gingii și interiorul obrajilor.
  • O erupție cutanată pe palme, tălpi și, uneori, pe fese. Erupția nu provoacă mâncărimi, dar uneori are vezicule. În funcție de nuanța pielii, erupția poate apărea roșie, albă, gri sau poate apărea doar sub forma unor mici umflături.
  • Agitație la sugari și copii mici.
  • Pierderea poftei de mâncare.

Simptomele pot apărea în decurs de 3-6 zile de la contactarea bolii. În general, la 1-2 zile după ce începe febra, pot apărea răni dureroase în partea din față a gurii sau a gâtului. De asemenea, poate apărea o erupție cutanată pe mâini și picioare și, uneori, pe fese.

Rănile care apar în partea din spate a gurii și a gâtului pot sugera o boală virală înrudită, numită herpangină. Alte caracteristici ale herpanginei includ o febră mare și bruscă și, în unele cazuri, convulsii. În cazuri rare, se dezvoltă răni pe mâini, picioare sau alte părți ale corpului.

Reclamă

Cauzele bolii mână-gură-picior

Cea mai frecventă cauză a bolii mână-gură-picior este infecția cu virusul coxsackie 16, care aparține unui grup de virusuri numite enterovirusuri non-polio. Însă, și alte tipuri de enterovirusuri pot provoca boala. Boala se răspândește prin contact de la persoană la persoană prin:

  • Secreții nazale sau secreții ale gâtului.
  • Salivă.
  • Lichidul din vezicule.
  • Scaun.
  • Picături respiratorii pulverizate în aer, după o tuse sau un strănut.
  • Medii închise, cu mulți copii (precum creșele și grădinițele).

Boala mână-gură-picior este cea mai frecventă la copiii care merg la creșă sau grădință. Acest lucru se datorează faptului că cei mici au nevoie de schimbări frecvente de scutece și de ajutor pentru a folosi toaleta. În plus, aceștia au tendința de de a-și pune mâinile în gură.

Copilul este cel mai contagios în prima săptămână de când a contactat boala, dar virusul poate rămâne în organism timp de săptămâni după ce simptomele dispar. Acest lucru înseamnă că acesta încă poate infecta alte persoane.

Reclamă

Dacă adulții au contactat virusul, îl pot transmite fără a prezenta simptome ale bolii.

Complicații care pot apărea

Cea mai frecventă complicație a bolii mână-gură-picior este deshidratarea. Boala poate provoca răni în gură și în gât, făcând dureroasă înghițirea. De aceea, este important să-ți încurajezi copilul să bea lichide în timpul bolii. În cazul în care copilul se deshidratează prea mult, este posibil să aibă nevoie de lichide intravenoase.

Deși, de obicei, boala mână-gură-picior este o boală minoră, care provoacă doar febră și simptome ușoare, timp de câteva zile, uneori ajunge la creier, unde provoacă complicații grave:

  • Meningita virală. Aceasta este o infecție rară și o inflamație a membranelor (meninge) și a lichidului cefalorahidian, care înconjoară creierul și măduva spinării.
  • Encefalita. Deși rară, această boală severă, care poate amenința viața, implică inflamarea creierului. 

Cum poate fi prevenită boala mână-gură-picior

Poți scădea riscul copilului de a contacta boala mână-gură-picior în mai multe moduri. Iată ce poți face:

  • Spală-te des pe mâini. Spală mâinile cu apă caldă și săpun, timp de 20 de secunde. Asigură-te că te speli pe mâini după ce folosești toaleta sau schimbi scutece. De asemenea, fă acest lucru și înainte de a pregăti sau mânca alimente și după ce-ți sufli nasul, strănuți sau tușești. Atunci când apa și săpunul nu sunt disponibile, folosește dezinfectant pentru mâini.
  • Învață o bună igienă. Arată-le copiilor cum să se spele pe mâini și ajută-i să o facă des. Explică-le de ce este mai bine să nu-și bage degetele, mâinile sau orice alt obiect în gură.
  • Dezinfectează zonele comune. Curăță mai întâi zonele și suprafețele de trafic intens cu apă și săpun și dezinfectant. Virusul poate supraviețui zile întregi pe suprafețele din spațiile comune, inclusiv pe mânerele ușilor, și pe obiectele comune, cum ar fi jucăriile.
  • Evită contactul cu alte persoane. Deoarece boala mână-picior-gură este extrem de contagioasă, persoanele care suferă de această boală ar trebui să își limiteze contactul cu alte persoane cât timp au simptome. Ține copiii cu boala mână-gură-picior acasă până când febra dispare și rănile din gură s-au vindecat. 

Când trebuie să consulți un medic

De obicei, boala mână-gură-picior nu prezintă probleme majore, provocând doar febră și simptome ușoare, timp de câteva zile. În cazul în care copilul are mai puțin de șase luni, dacă are un sistem imunitar slăbit sau dacă are răni în gură sau o durere în gât care face dureros consumul de lichide, discută imediat cu medicul. De asemenea, discută cu medicul și dacă simptomele copilului nu se ameliorează după 10 zile.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie, care stă întinsă în pat, acoperită cu un cearșaf roz, are erupție de varicelă pe frunte și își ține mâinile, cu unghii roșii, la gură, pentru a ilustra varicela în sarcină
Varicela în sarcină. Cum se manifestă și care sunt riscurile
Varicela în sarcină. Cum se manifestă și care sunt riscurile
Medic, îmbrăcat cu halat alb și cu un stetoscop de gât, ține în mâini o pancartă din plastic transparent pe care scrie rubeola, cu alb
Rubeola. Care sunt simptomele și cum afectează sarcina
Rubeola. Care sunt simptomele și cum afectează sarcina
Fetiță cu erupție de rujeola, care stă în pat pe-o parte, învelită cu o pătură albă, iar mama stă cu o mână pe capul ei
Rujeola. Care sunt simptomele și complicațiile acestei infecții
Rujeola. Care sunt simptomele și complicațiile acestei infecții
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
O fetiță care spală vasele
Ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Sarcinile de care nu e indicat să-i ferești
Treburile și responsabilitățile adecvate vârstei sunt o parte importantă a dezvoltării unui copil. Ai mai jos o listă cu ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Se spune că cei mici nu fac ceea ce......
Ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Sarcinile de care nu e indicat să-i ferești
3
Fetiță răcită stă în pat și tușește
De ce tușește copilul? 8 cauze posibile și când să te îngrijorezi
Tusea copilului tău poate avea multe cauze, de la o simplă răceală la probleme mai grave, precum COVID-19 sau astm. Statisticile arată că tusea este unul dintre cele mai comune simptome raportate la copii, dar nu toate cazurile necesită......
De ce tușește copilul? 8 cauze posibile și când să te îngrijorezi
4
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
O familie formată din patru memrbii construiește un om de zăpadă
Top destinații de iarnă în România pentru familii care au copii mici
Iarna în România poate fi o adevărată poveste, mai ales pentru familiile care doresc să petreacă timp de calitate alături de copii. Iată care sunt cele mai potrivite destinații de iarnă în România, pentru o escapadă de neuitat. Țara......
Top destinații de iarnă în România pentru familii care au copii mici
Cele mai noi
Elev care stă pe jos pe culoarul unei școli
11:16
Fonduri pentru camere-resursă în școlile din România: un pas spre incluziunea educațională
Fonduri pentru camere-resursă în școlile din România: un pas spre incluziunea educațională
Calendar de Advent, din lemn, colorat în roșu
07:17
Calendar de Advent: idei simple și creative pentru fiecare zi
Calendar de Advent: idei simple și creative pentru fiecare zi
O fetiță care vrea să afle cât este de înaltă
07:09
Cât de înalt va fi copilul la vârsta adultă. Ce factori influențează înălțimea unui copil
Cât de înalt va fi copilul la vârsta adultă. Ce factori influențează înălțimea unui copil
Un borcan cu dulceață de afine și semințe de chia pus pe o masă din lemn
4 decembrie, 07:10
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Mama vorbește îngrijorată al telefon în timp ce-și ține bebelușul care plânge în brațe
4 decembrie, 06:18
6 comportamente ciudate ale bebelușilor, explicate de specialiști
6 comportamente ciudate ale bebelușilor, explicate de specialiști
O fetiță care își pune apă de la robinet
3 decembrie, 07:39
Doar două lichide sunt sănătoase pentru copii. Care sunt pericolele ascunse în sucurile din fructe
Doar două lichide sunt sănătoase pentru copii. Care sunt pericolele ascunse în sucurile din fructe
Închide