Când experții în parenting vorbesc despre legături, aceștia se referă la atașamentul pe care un părinte îl dezvoltă cu copilul său. Specialiștii spun că este vorba de un sentiment care te face să-ți dorești tot ce e mai bun pentru copilul tău și să-l protejezi cu dragostea și iubirea ta.
Trucuri pentru tații care își doresc o legătură strânsă cu bebelușul lor
Legătura tătic – bebeluș crește în timp prin îngrijirea zilnică. Nu există o formulă magică, ci doar câteva lucruri care pot ajuta la acest proces.
Tăticii au nevoie de timp petrecut cu bebelușul lor. Îmbrățișările ajută la crearea atașamentului. Atingerea este liniștitoare atât pentru părinte, cât și pentru copilul său.
Vorbitul în mod regulat poate ajuta, de asemenea, la formarea atașamentului. Joacă nu trebuie omisă nici ea. Nou-născuții se pot bucura de timpul de joacă la fel de mult ca niște copii mai mari.
Stilul de joacă al tăticului poate fi diferit de cel al mămicii, dar acest lucru este perfect normal. Copilului tăi îi va face plăcere să se hiace cu amândoi.
Specialiștii în parenting le recomandă tăticilor să nu se teamă și să iasă la plimbrăi cu copilul într-un marsupiu. Acest lucru ar putea să creeze un atașament mult mai puternic.
Cu cât un tătic va petrece mai mult timp cu bebelușul său, cu atât mai mult va crește atașamentul față de cel mic. Tăticii sunt sfătuiți să se implice în cât mai multe activități care presupun îngrijirea copilului. Chiar și în timpul alăptatului, tăticul poate să fie prezent pentru mămică și bebeluș.
Odată ce bebelușul este hrănit de mămică, tăticul poate prelua următoarele sarcini. Dacă bebelușul nu este alăptat de mămică și primește lapte formulă, atunci tăticul poate să-l hrănească pe cel mic, sugerează cei de la Parents.com.
Ce este atașementul față de bebeluș și cum apare
Atașamentul față de copil apare imediat ce acesta apare pe lume, spun specialiștii de la BaByCenter. Dacă acest lucru se întâmplă rapid pentru o mămică, în cazul tăticilor atașamentul ar putea să apară cu întârziere. Legătura de atașament necesită uneori tip.
Totuși, atâta timp cât tăticul se implică în îngrijirea copilului, atașamentul față de acesta va apărea și va fi din ce în ce mai puternic.
Unii tătici se atașează de copil încă din primele minute sau zile de la naștere, dar pentru alții poate dura puțin mai mult.
Este un lucru perfect normal, spun specialiștii. În trecut, cercetătorii erau de părere că este esențial să petreci mai mult timp cu nou-născutul în primele zile pentru a stabili o legătură imediat. Totuși, în prezent specialiștii sunt de părere că atașamentul poate necesita mai mult timp.
Părinții care sunt despărțiți de copilul lor la scurt timp după naștere din motive medicale sau care adoptă copiii pot avea relații apropiate și iubitoare care se pot forma în timp.
Unii tătici au tendința să se simtă vinovați dacă nu simt un atașament imediat față de nou-născut. Psihologii sunt de părere că lipsa atașamentului încă din primele momente nu reprezintă un lucru anormal.
Ce se întâmplă dacă un tătic nu reușește să se atașeze de bebelușul său
Dacă un tătic nu reușește să se atașeze de copil, specialiștii recomandă discuțiile în cadrul terapiei. Este posibil ca tăticul să aibă o tulburare de dispoziție care să interfereze cu capacitatea sa de a dezvolta atașament față de copil.
Experții vorbesc tot mai des despre depresia postpartum, o afecțiune asociată de obicei cu proaspetele mămici, dar care poate afecta și tăticii.
Până la 10% dintre proaspeții tătici dezvoltă depresie paternă postpartum, conform Academiei Americane de Pediatrie. Alte studii sugerează că între 4 și 25% dintre proaspeții tătici se confruntă cu această afecțiune, care apare de obicei în primele trei până la șase luni de la nașterea copilului.
Tăticii sunt încurajați să ceară ajutorul unui profesionist în domeniul sănătății mintale.
Simptomele depresiei paternă postpartum includ: lipsa interesului pentru activitate, creșterea sau pierderea semnificativă în greutate, oboseală sau pierderea energiei, iritabilitate, comportament impulsiv, probleme cu somnul, senzație de anxietate severă, incapacitate de concentrare și multe altele.