Reclamă

Depresia postnatală. Ce este și cum se manifestă

Multe proaspete mămici sunt obosite și copleșite după naștere. De cele mai multe ori, pentru că se simt triste, plâng sau sunt anxioase, femeile cred că au depresie postnatală. Dar, de fapt, trec printr-o perioadă care se numește baby blues, care trece de la sine în câteva zile. Din nefericire, alte femei se confruntă cu depresia postnatală, care durează mai mult, este mai severă și afectează capacitatea acestora de a face față și de a se bucura de viața de zi cu zi.

Mămică,care stă așezată pe un covor bej, într-o cameră de bebeluș, cu picioarele încrucișate, cu o mână pe picior și cu una își acoperă fața, îmbrăcată cu jeanși bleu, maiou și o cămașă în carouri, având în spate un pătuț alb în care stă un bebeluș și un fotoliu gri, care are jos un iepuraș roz, și lângă el este o etajeră pecare stă un ursuleț alb, ilustrând depresia postnatală
Depresia postnatală durează mai mult de 2 săptămâni și poate interfera cu capacitatea mamei de a funcționa în mod normal / Shutterstock

Starea de spirit proastă poate fi însoțită și de simptome fizice, precum probleme cu somnul și modificări ale apetitului sau ale obiceiurilor alimentare. Depresia postnatală nu este normală, poate dura mult timp și, de obicei, se agravează dacă nu este tratată.

Diferența dintre depresia postnatală și baby blues

Conform pregnancybirthbaby.org.au, aproximativ 4 din 5 proaspete mămici se confruntă cu baby blues în prima săptămână după ce au născut. Baby blues apare din cauza fluctuației hormonale și printre semne se numără faptul că te simțiți capricioasă, anxioasă, îți vine să plângi sau ai dificultăți de somn. Vestea bună este că vei scăpa destul de repede de aceste stări, fără să fie nevoie de un tratament special.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În schimb, în cazul depresiei postnatale, simptomele durează mai mult de 2 săptămâni și pot fi mai severe, interferând cu capacitatea de a funcționa în mod normal. Spre deosebire de baby blues, depresia postnatală nu dispare de la sine și este destul de greu de suportat atunci când trebuie să te recuperezi după naștere și ai un bebeluș pe care trebuie să-l îngrijești.

Depresia postnatală este o boală care afectează mai mult de 1 din 10 mame, în decurs de un an de la naștere. Este puțin probabil să se amelioreze rapid, fără ajutor de specialitate, mai ales că simptomele ar putea dura luni de zile și pot avea un impact mare asupra ta, a copilului și a întregii familii.

Semne și simptomele depresiei postnatale

Semnele și simptomele pot fi diferite pentru fiecare mamă, dar iată cu ce te-ai putea confrunta:

 • Un sentiment persistent de tristețe și o dispoziție proastă, care se poate simți mai rău dimineața.
 • Pierderea interesului față de lumea din jur și față faptul că nu te mai bucuri de lucrurile care îți făceau plăcere.
Reclamă
 • Lipsa de energie și senzația de oboseală permanentă.
 • Dificultăți în a dormi noaptea și senzație de somnolență în timpul zilei.
 • Senzația că nu ești în stare să te ocupi de copilul tău sau te simți indiferentă față de el și nu simți nicio plăcere în compania lui.
 • Sentimentul de a te simți ușor copleșită.
 • Probleme de concentrare și de luare a deciziilor.
 • Pierderea poftei de mâncare sau un apetit crescut.
 • Senzație de agitație, iritabilitate sau apatie.
 • Sentimente de vinovăție, deznădejde și autoculpabilizare.
 • Gânduri înspăimântătoare, de exemplu, că ai putea să-i faci rău copilului.
 • Gânduri de sinucidere și automutilare.

Care sunt cauzele depresiei postnatale

Experții nu înțeleg pe deplin de ce unele femei devin depresive și altele nu, însă, există anumite circumstanțe care te pot face să-ți fie mai dificil să faci față nașterii, cum ar fi:

 • Ai suferit un abuz fizic, emoțional sau sexual, în copilărie sau mai târziu.
 • Ai mai fost deprimată înainte sau ai avut probleme de sănătate mintală.
 • Te-ai confruntat cu depresie în timpul unei sarcini anterioare.
 • Treci printr-un eveniment de viață stresant sau dificil.
 • Nu ai unde să locuiești.
 • Ai născut gemeni sau mai mulți copii.
 • Ai o boală cronică sau o altă problemă medicală.
 • Nu ai un partener care să te susțină sau aveți probleme.
 • Copilul s-a născut prematur sau are o greutate mică la naștere.
Reclamă

Ce ai putea să faci

Atunci când ai depresie postnatală este necesar ajutorul unui medic, pentru a putea avea grijă de tine și de copil în mod corespunzător. Ar putea să-ți dea să faci niște analize, pentru că lipsa unor vitamine și minerale, cum ar fi fierul, ar putea agrava sentimentele de depresie. În funcție de gravitatea depresiei, medicul ar putea să-ți recomande câteva tratamente. 

Somnul

Dormi sau încearcă să te odihnești ori de câte ori simți nevoia. Roagă-ți partenerul sau un membru al familiei să aibă grijă de copil pentru câteva ore. Poți să asculți muzică relaxantă, să mergi să faci un masaj sau să citești. Dacă poți, trage un pui de somn atunci când bebelușul doarme și uită de tot ce ai de făcut, până te simți mai bine.

O dietă sănătoasă și echilibrată

După ce naști, este posibil să alăptezi, de aceea, este important să mănânci bine. Încercă să nu stai perioade lungi nemâncată, pentru a nu scădea nivelul de zahăr din sânge. Optează pentru alimente care îți dau energie și îți întăresc sistemul imunitar. Astfel, o dietă echilibrată te va împiedica să te simți obosită și epuizată.

Exerciții fizice

Deși te simți extenuată, exercițiile fizice te pot ajuta să te simți bine atât fizic, cât și psihic. Poți întreba medicul ce fel de exerciții poți face și, apoi, te poți înscrie la o clasă specială pentru femeile care au născut. Poți miza pe yoga și pilates, care sunt acceptate și în timpul sarcinii. De asemenea, plimbările cu bebelușul sunt benefice și îți pot ridica starea de spirit.

Vorbește cu alte mămici

Atunci când ai un copil, te poți simți destul de izolată de celelate prietene, care merg la job sau fac diferite activități. Încearcă să te înscrii într-un grup de prospete mămici și participă la diferite întâlnire pentru a-ți face noi prietene. Este de mare ajutor să mai schimbi idei cu alte mămici, care se confruntă cu probleme similare.

Fii blândă cu tine

Încearcă să fii blândă cu tine și nu te încărca cu sarcini care nu sunt esențiale. Fii realistă cu privire la ceea ce poți realiza și nu te stresa dacă lucrurile nu merg conform planului. În plus, nu uita să faci activități care îți plăceau și înainte. Poți să asculți muzică relaxantă, să citești sau să te înscrii la un curs.

Psihoterapie și medicamente

Psihoterapia și terapia cognitiv-comportamentală sunt de ajutor în depresia postpartum, prin faptul că discuți un profesionist, care te va ajuta să găsești modalități mai bune de a face față sentimentelor și de a rezolva problemele. Stabilind obiective realiste, poți răspunde la situații într-un mod pozitiv. De asemenea, poți încerca terapia de familie sau de relații.

În anumite situații, poate fi nevoie să ți se recomande un antidepresiv, dar trebuie discutat ce este compatibil cu alăptarea. Atunci când ai depresie postpartum, care include anxietate severă sau insomnie, ți-ar putea fi recomandat un medicament împotriva anxietății, pentru o perioadă scurtă de timp.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Parteneri
Cele mai noi
Un bebeluș care stă în pat și plânge
29 noiembrie, 07:36
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Carton cu mesaj aniversar de 30 de ani pentru ziua Antenei
29 noiembrie, 07:08
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
Capul unui bebeluș care este măsurat cu un centimetru albastru pentru a vedea dacă se confruntă cu hidrocefalia
29 noiembrie, 07:04
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Băiețel, îmbrăcat cu o bluză albă cu dungi albastre, în cabinetul medicului, stând pe un scaun alb, în timp ce medicul îi palpează ganglionii de la gât și el scoate limba, confirmând scarlatina
29 noiembrie, 06:57
Scarlatina. Care sunt semnele și simptomele acesteia și cum o poți evita
Scarlatina. Care sunt semnele și simptomele acesteia și cum o poți evita
Tânără gravidă care bea apă
28 noiembrie, 05:20
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Mama și fetița ei aranjează lucrurile micuței în cutii
28 noiembrie, 05:13
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Închide