Reclamă

Depresia postnatală. Ce este și cum se manifestă

Multe proaspete mămici sunt obosite și copleșite după naștere. De cele mai multe ori, pentru că se simt triste, plâng sau sunt anxioase, femeile cred că au depresie postnatală. Dar, de fapt, trec printr-o perioadă care se numește baby blues, care trece de la sine în câteva zile. Din nefericire, alte femei se confruntă cu depresia postnatală, care durează mai mult, este mai severă și afectează capacitatea acestora de a face față și de a se bucura de viața de zi cu zi.

Mămică,care stă așezată pe un covor bej, într-o cameră de bebeluș, cu picioarele încrucișate, cu o mână pe picior și cu una își acoperă fața, îmbrăcată cu jeanși bleu, maiou și o cămașă în carouri, având în spate un pătuț alb în care stă un bebeluș și un fotoliu gri, care are jos un iepuraș roz, și lângă el este o etajeră pecare stă un ursuleț alb, ilustrând depresia postnatală
Depresia postnatală durează mai mult de 2 săptămâni și poate interfera cu capacitatea mamei de a funcționa în mod normal / Shutterstock

Starea de spirit proastă poate fi însoțită și de simptome fizice, precum probleme cu somnul și modificări ale apetitului sau ale obiceiurilor alimentare. Depresia postnatală nu este normală, poate dura mult timp și, de obicei, se agravează dacă nu este tratată.

Diferența dintre depresia postnatală și baby blues

Conform pregnancybirthbaby.org.au, aproximativ 4 din 5 proaspete mămici se confruntă cu baby blues în prima săptămână după ce au născut. Baby blues apare din cauza fluctuației hormonale și printre semne se numără faptul că te simțiți capricioasă, anxioasă, îți vine să plângi sau ai dificultăți de somn. Vestea bună este că vei scăpa destul de repede de aceste stări, fără să fie nevoie de un tratament special.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În schimb, în cazul depresiei postnatale, simptomele durează mai mult de 2 săptămâni și pot fi mai severe, interferând cu capacitatea de a funcționa în mod normal. Spre deosebire de baby blues, depresia postnatală nu dispare de la sine și este destul de greu de suportat atunci când trebuie să te recuperezi după naștere și ai un bebeluș pe care trebuie să-l îngrijești.

Depresia postnatală este o boală care afectează mai mult de 1 din 10 mame, în decurs de un an de la naștere. Este puțin probabil să se amelioreze rapid, fără ajutor de specialitate, mai ales că simptomele ar putea dura luni de zile și pot avea un impact mare asupra ta, a copilului și a întregii familii.

Semne și simptomele depresiei postnatale

Semnele și simptomele pot fi diferite pentru fiecare mamă, dar iată cu ce te-ai putea confrunta:

  • Un sentiment persistent de tristețe și o dispoziție proastă, care se poate simți mai rău dimineața.
  • Pierderea interesului față de lumea din jur și față faptul că nu te mai bucuri de lucrurile care îți făceau plăcere.
Reclamă
  • Lipsa de energie și senzația de oboseală permanentă.
  • Dificultăți în a dormi noaptea și senzație de somnolență în timpul zilei.
  • Senzația că nu ești în stare să te ocupi de copilul tău sau te simți indiferentă față de el și nu simți nicio plăcere în compania lui.
  • Sentimentul de a te simți ușor copleșită.
  • Probleme de concentrare și de luare a deciziilor.
  • Pierderea poftei de mâncare sau un apetit crescut.
  • Senzație de agitație, iritabilitate sau apatie.
  • Sentimente de vinovăție, deznădejde și autoculpabilizare.
  • Gânduri înspăimântătoare, de exemplu, că ai putea să-i faci rău copilului.
  • Gânduri de sinucidere și automutilare.

Care sunt cauzele depresiei postnatale

Experții nu înțeleg pe deplin de ce unele femei devin depresive și altele nu, însă, există anumite circumstanțe care te pot face să-ți fie mai dificil să faci față nașterii, cum ar fi:

  • Ai suferit un abuz fizic, emoțional sau sexual, în copilărie sau mai târziu.
  • Ai mai fost deprimată înainte sau ai avut probleme de sănătate mintală.
  • Te-ai confruntat cu depresie în timpul unei sarcini anterioare.
  • Treci printr-un eveniment de viață stresant sau dificil.
  • Nu ai unde să locuiești.
  • Ai născut gemeni sau mai mulți copii.
  • Ai o boală cronică sau o altă problemă medicală.
  • Nu ai un partener care să te susțină sau aveți probleme.
  • Copilul s-a născut prematur sau are o greutate mică la naștere.
Reclamă

Ce ai putea să faci

Atunci când ai depresie postnatală este necesar ajutorul unui medic, pentru a putea avea grijă de tine și de copil în mod corespunzător. Ar putea să-ți dea să faci niște analize, pentru că lipsa unor vitamine și minerale, cum ar fi fierul, ar putea agrava sentimentele de depresie. În funcție de gravitatea depresiei, medicul ar putea să-ți recomande câteva tratamente. 

Somnul

Dormi sau încearcă să te odihnești ori de câte ori simți nevoia. Roagă-ți partenerul sau un membru al familiei să aibă grijă de copil pentru câteva ore. Poți să asculți muzică relaxantă, să mergi să faci un masaj sau să citești. Dacă poți, trage un pui de somn atunci când bebelușul doarme și uită de tot ce ai de făcut, până te simți mai bine.

O dietă sănătoasă și echilibrată

După ce naști, este posibil să alăptezi, de aceea, este important să mănânci bine. Încercă să nu stai perioade lungi nemâncată, pentru a nu scădea nivelul de zahăr din sânge. Optează pentru alimente care îți dau energie și îți întăresc sistemul imunitar. Astfel, o dietă echilibrată te va împiedica să te simți obosită și epuizată.

Exerciții fizice

Deși te simți extenuată, exercițiile fizice te pot ajuta să te simți bine atât fizic, cât și psihic. Poți întreba medicul ce fel de exerciții poți face și, apoi, te poți înscrie la o clasă specială pentru femeile care au născut. Poți miza pe yoga și pilates, care sunt acceptate și în timpul sarcinii. De asemenea, plimbările cu bebelușul sunt benefice și îți pot ridica starea de spirit.

Vorbește cu alte mămici

Atunci când ai un copil, te poți simți destul de izolată de celelate prietene, care merg la job sau fac diferite activități. Încearcă să te înscrii într-un grup de prospete mămici și participă la diferite întâlnire pentru a-ți face noi prietene. Este de mare ajutor să mai schimbi idei cu alte mămici, care se confruntă cu probleme similare.

Fii blândă cu tine

Încearcă să fii blândă cu tine și nu te încărca cu sarcini care nu sunt esențiale. Fii realistă cu privire la ceea ce poți realiza și nu te stresa dacă lucrurile nu merg conform planului. În plus, nu uita să faci activități care îți plăceau și înainte. Poți să asculți muzică relaxantă, să citești sau să te înscrii la un curs.

Psihoterapie și medicamente

Psihoterapia și terapia cognitiv-comportamentală sunt de ajutor în depresia postpartum, prin faptul că discuți un profesionist, care te va ajuta să găsești modalități mai bune de a face față sentimentelor și de a rezolva problemele. Stabilind obiective realiste, poți răspunde la situații într-un mod pozitiv. De asemenea, poți încerca terapia de familie sau de relații.

În anumite situații, poate fi nevoie să ți se recomande un antidepresiv, dar trebuie discutat ce este compatibil cu alăptarea. Atunci când ai depresie postpartum, care include anxietate severă sau insomnie, ți-ar putea fi recomandat un medicament împotriva anxietății, pentru o perioadă scurtă de timp.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
O mamă supărată, cu bebelușul în brațe
Cele mai toxice comentarii pe care le poate primi un proaspăt părinte. Care sunt cuvintele pe care nu trebuie să le spui nimănui
O femeie sau un bărbat care abia și-au intrat în rolul de părinte se confruntă cu o mulțime de temeri, întrebări și situații neprevăzute. Primele zile cu copilul acasă trebuie să fie lipsite de vorbe care le-ar putea alimenta și mai......
Cele mai toxice comentarii pe care le poate primi un proaspăt părinte. Care sunt cuvintele pe care nu trebuie să le spui nimănui
4
Medicul consultă nasul copilului
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Nasul copiilor este una dintre zonele cele mai expuse accidentelor, fie că este vorba de jocuri în aer liber, activități sportive sau pur și simplu peripețiile obișnuite ale copilăriei. De la zgârieturi minore la fracturi, câteva leziuni......
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
5
O căpușă pe piele
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
Căpușele sunt animale mici care atunci când mușcă se fixează pe piele și se hrănesc cu sângele tău. Deși multe dintre ele sunt infensive și nu provoacă probleme grave de sănătate, unele dintre ele pot fi purtătoare de boli. De aceea,......
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
Parteneri
Cele mai noi
Copii care fac exerciții pentru a-și forma arcul piciorului
1 mai, 08:38
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
O mamă care își ține fiica în brațe
1 mai, 08:00
Ți-ai lovit copilul și ți-ai dat seama de greșeală. Ce e de făcut în această situație
Ți-ai lovit copilul și ți-ai dat seama de greșeală. Ce e de făcut în această situație
Femeie stă adormită cu o cană în mână
30 aprilie, 06:05
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Un bărbat care se află în cabinetul medicului pentru a afla are sunt cauzele infertilității masculine
29 aprilie, 07:24
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Un bebeluș care doarme cu mâinile ridicate
29 aprilie, 07:20
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
Adolescentă se uită pe rețelele sociale
28 aprilie, 08:02
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Închide