Reclamă

Cum e influențată personalitatea unui copil în funcție de locul pe care îl ocupă în familie. La ce concluzii au ajuns specialiștii

Te-ai întrebat vreodată cum e influențată personalitatea unui copil în funcție de locul pe care îl ocupă în familie? A fi primul, mijlociul sau cel mai mic copil ar putea să-ți influențeze comportamentul. Specialiștii au analizat în ultimii ani legătura dintre ordinea nașterii și personalitatea unui individ.

O familie formată din o mamă, un tată și două surori care stau împreună pe o canapea și vorbesc împreună
Te-ai întrebat vreodată cum e influențată personalitatea unui copil în funcție de locul pe care îl ocupă în familie / Shutterstock

Dacă ai mai mulți copii, atunci acest articol va fi sigur de interes pentru tine. Personalitatea primului născut va fi diferită de cea a fratelui său mai mic. Psihologii susțin că secretul diferențelor de personalitate dintre frați constă chiar în ordinea nașterii.

Cum e influențată personalitatea unui copil în funcție de locul pe care îl ocupă în familie

Ordinea nașterii ar putea avea un impact direct asupra personalității unui copil. Un prim argument este acela că părinții au tendința să-și trateze copiii în mod diferit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Kevin Leman, psiholog care studiază impactul ordinii nașterii asupra comportamentului încă din 1967, spune că părinții au tendința să fie mult mai grijulii cu primul copil.

Pe măsură ce familia se mărește, părinții capătă mai multă experiență și devin mai relaxați. Acest lucru are un impact direct asupra modului în care copilul se dezvoltă mai târziu.

Ordinea nașterii influențează chiar și poziția primului născut în raport cu frații săi.

Reclamă

Trăsăturile de personalitate ale primului născut

Primul copil reprezintă o provocare pentru părinții temători. De cele mai multe ori, primul născut este crescut cu un amestec de instinct și învățare prin încercare. Acestu lucru îi face pe părinți să devină mult mai temători și mai grijulii în ceea ce privește creșterea celui mic.

Părinții sunt extrem de atenți, cu reguli stricte și atenți la lucrurile mărunte. Acest stil de parenting influențează modul în care copilul va evolua.

Reclamă

De cele mai multe ori, copilul este unul perfecționist, care se străduie mereu să-i mulțumească pe părinți. Primii născuți se bucură mult mai mult de prezența părinților lor, ceea ce poate explica de ce acești simt nevoia de a apărea „perfecți” în fața părinților.

Specialiștii spun că primii născuți sunt sârguincioși și dornici să exceleze în domeniile în care activează la maturitate. Primul copil va fi obișnuit cu atenția și va fi dornic să o primească de la părinții săi.

Studiile au mai arătat că primii născuți au cele mai mari rezultate la testele de IQ și primesc mai multă educație decât frații lor. Însă succesul vine și cu un preț.

Acești copii au cel mai adesea o teamă intensă de eșec, motiv pentru care simt deseori că nimic din ceea ce fac nu este suficient.

Teama de a nu face o greșeală îi face pe acești copii să nu-și asume foarte multe riscuri în viață, fiind persoane inflexibile la maturitate, spun cei de la Parents.com.

Trăsăturile de personalitate ale copilului mijlociu

Când apare cel de-al doilea copil într-o familie, atunci lucrurile se schimbă rapid. Părinții sunt mult mai relaxați datorită experienței lor anterioare.

Ar putea fi, de asemenea, mai puțin atenți, deoarece există și alți copii în viața lor. Prin urmare, copilul mijlociu, este adesea neobservat.

Psihologii spun că acest copil se simte cel mai adesea exclus. Acest tip de neclintire ierarhică îl determină pe cel mijlociu să fie mult mai rezervat în exprimarea sentimentelor. Mai mult decât atât, copiii mijlocii sunt cei mai greu de identificat în mulțime.

Acești copii rămân destul de tăcuți la maturitate. Însă există multe puncte forte ale poziției acesteia din familie. Copiii mijlocii se adaptează rapid. Atunci când apare un frate mai mic, ei știu deja cum să se comporte și cum să înțeleagă nevoia unui compromis.

Copiii mijlocii se bucură de atenția fraților mai mari și se fac plăcuți cu ușurință de către cei din jurul lor. Deoarece primesc mai puțină atenție acasă de la părinți, copiii mijlocii tind să creeze legături puternice cu prietenii.

Chiar dacă poate fi o poziție dificilă, copiii mijlocii se vor bucura de multe avantaje atunci când devin adulți responsabili.

Află mai multe despre cum să crești un copil care este singur la părinți. Sfaturi utile pentru orice părinte.

Trăsăturile de personalitate ale celui mai mic copil

Mezinul familiei tinde să fie mult mai liber datorită atitudinii părinților. El este energic, în căutarea atenție, egocentric și iubitor de distracție.

Deoarece părinții nu sunt la fel de atenți la mezinul familiei din cauza concentrării atenției asupra primului născut, cei mici caută propriile metode de a obține dragostea șia fecșiunea. Copiii cei mai mici au tendința să fie sociabili, iar cei mai mulți dintre ei se fac remarcați datorită simțului umorului.

Cei mai tineri fac, de asemenea, o impresie bună atunci când se află într-un grup mare de oameni. În materie de provocări pe care le vor întâmpinaa la maturitate, ultimii născuți sunt cunoscuți pentru faptul că pot fi demoralizați de orice mic eșec.

Aceștia au tendința să creadă că nimic din ceea ce realizează nu este la fel de important ca ceea ce au făcut frații lor mai mari. Ultimii născuți pot, de asemenea, să se folosească de rolul de „mezin” pentru a-și manipula părinții pentru a obține ceea ce își doresc, spun cei de la Healthy Children.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Doi frățiori care stau într-un pat și se țin în brațe unul pe celălalt
Cum poți crește frații ca să se înțeleagă între ei. Există un motiv de bucurie pentru părinți, potrivit specialiștilor
Cum poți crește frații ca să se înțeleagă între ei. Există un motiv de bucurie pentru părinți, potrivit specialiștilor
Fetiță care stă în fund, în pat, și este învelită cu o pilotă gri, ține mâinile la ochi și are un ursuleț maro în mână
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
O familie formată dintr-o mamă, un tată și un copil care pozează împreună într-o încăpere
Cum să crești un copil singur la părinți. Sfaturi pentru a-l ajuta pe micuț să se integreze atunci când nu are frați sau surori
Cum să crești un copil singur la părinți. Sfaturi pentru a-l ajuta pe micuț să se integreze atunci când nu are frați sau surori
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
07:55
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Bebeluș stă pe pat cu degetul în gură, iar pe față are dermatită
21 iulie, 09:39
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
21 iulie, 09:37
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Copil stă și se uită pe geamul trenului
20 iulie, 07:37
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Închide