Reclamă

10 cele mai frecvente boli la vârsta școlară

Când copilul începe școala este expus unui număr mai mare de persoane și, implicit, la un număr mai mare de germeni. În acest context, este foarte posibil să dezvolte diverse boli. Care sunt primele 10 cele mai frecvente boli la vârsta școlară și cum se manifestă ele, afli în articolul de mai jos.

Fetiță este consultată de medic
La școală, copilul este expus unui număr mare de germeni, motiv pentru care se va îmbolnăvi mai des / Shutterstock

Sistemul imunitar  al copilului nu a fost expus la atât de mulți germeni ca cel al adulților. Așa că, atunci când intră în contact cu germenii, se îmbolnăvește mai rapid și mai des. Există unele boli și infecții care sunt foarte frecvente la copii, mai ales la vârsta școlară. Cele mai multe dintre ele sunt relativ inofensive și pot fi tratate acasă.

Unele dintre aceste boli pot fi prevenite prin vaccinuri, iar pentru altele, poți lua din timp măsuri de prevenție.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

10 cele mai frecvente boli la vârsta școlară

Din când în când, fiecare copil se îmbolnăvește. Fie că răcește, fie are probleme cu burtica. Este ceva absolut normal pentru vârsta lui, mai ales că frecventează școala. Așadar, pentru a fi pregătită, am întocmit o listă cu 10 cele mai frecvente boli la vârsta școlară.

Reclamă

Răcelile

Răcelile sunt cauzate de viruși care se răspândesc cu ușurință în mediile închis, cu multe persoane, cum ar fi școlile sau grădinițele. De aceea, răcelile sunt printre cele mai comune boli la vârsta școlară. Chiar dacă sunt destul de frecvente, nu există un tratament anume pentru ele. Simptomele răcelilor pot fi tratate cu analgezice și antiinflamatoare. Atenție, la copii nu este indicată aspirina deoarece poate declanșa sindromul Reye.

Gastroenterocilita

Aceasta este o infecție intestinală cauzată de virusuri, bacterii sau paraziți. Printre simptomele ei se numără diareea, vărsăturile și senzația de greață. Boala trece în câteva zile, iar copilul are nevoie de hidratare, odihnă și regim alimentar. În cazul în care simptomele nu se ameliorează după o săptămână, e indicat să consulți un medic.

Infecția cu streptococ

Aceasta este cauzată de o bacterie care trăiește în nas și gât. De obicei, copilul resimte durere în gât, face febră și poate avea și dureri de burtă. Pentru tratarea acestei boli, e nevoie să se administreze antibiotice. Acestea se dau doar cu prescripție medicală.

Boala gură, mână, picior

Este o afecțiune extrem de contagioasă, care se transmite ușor și la adulți. Ea se manifestă prin febră, dureri de gât, ulcerații ale gurii și limbii și bășici sau o erupție cutanată pe mâini, picioare și gură. Pe perioada bolii, copilul își cam pierde pofta de mâncare și este destul de apatic. De altfel, el trebuie izolat în casă pentru a nu transmite și altor copii. Ca și tratament, e nevoie doar de o bună hidratare, de alimentație sănătoasă și o dietă adecvată. Pentru unii copii, înghețata și băuturile reci oferă alinare.

Reclamă

Conjunctivita

Este o boală care afectează ochii. Simptomele conjunctivitei includ înroșirea ochilor, secreții, mâncărimi și umflături. Cauzele variază, dar conjunctivita este cauzată fie de o bacterie, fie de un virus. Tratamentele pot include antibiotice sub formă de unguent sau picături pentru ochi.

Păduchii

Deși nu sunt considerați o boală, păduchii sunt foarte contagioși, motiv pentru care, mulți copii iau acești paraziți de mai multe ori într-un an. Poți scăpa de păduchi cu șampoane speciale sau îi poți îndepărta de pe părul copilului cu un piepten des.

Gripa

Este un virus care se răspândește rapid prin tuse și strănut. Ea poate fi prevenită prin vaccinare. În sezonul rece, gripa este una din cele mai frecvente boli la vârsta școlară. Simptomele gripei se aseamănă cu cele ale răcelilor, însă includ și febră mare și dureri de cap sau dureri musculare. În marea majoritate a cazurilor, gripa se poate trata acasă. Însă, dacă observi că simptomele se înrăutățesc, e indicat să duci copilul la medic.

Varicela

Dacă nu ai vaccinat copilul împotriva varicelei, atunci el este expus infectării. De obicei, la vârsta școlară, formele de varicelă nu sunt grave. Copilul are nevoie doar de hidratare adecvată și de calmarea mâncărimilor date de erupția de pe piele. Pentru febră, se administrează paracetamol.

Otita

Este o infecție a urechii și poate afecta copilul la vârsta școlară și nu numai. Copilul experimentează dureri în zona urechii, febră și iritabilitate. De asemenea, poate avea probleme cu somnul. În mod normal, otita se tratează cu picături cu antibiotice sau antifungice.

Scarlatina

Este o boală infecțioasă care afectează în special copiii de vârstă școlară. Printre simptome, se numără febra, durerea în gât şi erupţia caracteristică, „aspră ca şmirghelul”. Ca și tratament, este nevoie de administrarea de antibiotice.

Te-ar mai putea interesa și
Băiat care stă pe pat și tușește destul de tare
Tusea prelungită la copii: de ce apare și cum se tratează
Tusea prelungită la copii: de ce apare și cum se tratează
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Băiat cu boala obrajilor pălmuiți
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Boala obrajilor pălmuiți sau așa cum mai este ea cunoscută, a cincea boală a copilăriei, este o afecțiune virală, frecventă în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Ea se manifestă sub formă de erupție cutanată în......
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
Mama anxioasă care stă pe canapea cu mâna la cap în timp ce copiii aleargă prin casă
Ești un părinte anxios? 6 strategii care te ajută să gestionezi situația
În clipa în care devii părinte, responsabilitatea, fricile și îngrijorările te pot copleși. Și nu este ceva neobișnuit să se întâmple așa ceva. Dimpotrivă, multe mame devin stresate de noua viața și noile responsabilități. Însă......
Ești un părinte anxios? 6 strategii care te ajută să gestionezi situația
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Mama își ține în brațe bebelușul care ține în gură o jucărie de dentiție
6 decembrie, 08:12
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
Femeie însărcinată stă în fața medicului
6 decembrie, 07:31
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de burtă
6 decembrie, 06:10
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Mama își alăptează bebelușul
5 decembrie, 07:16
Colostrul: ce este și ce beneficii are
Colostrul: ce este și ce beneficii are
Medicul consultă bebelușul în urechi
4 decembrie, 08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
4 decembrie, 07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Închide