Un studiu realizat la Universitatea din Minnesota arată că bebelușii care la vârsta de 12 luni erau atașați de părinți (atunci când explorau un loc necunoscut îi căutau cu privirea pentru confort) aveau mai multe șanse ca la 20 de ani să iasă dintr-o ceartă, fără a se deconecta de la partener. "Rezultatele acestei cercetări sugerează că abilitatea noastră de a iubi, de a avea încredere și de a rezolva conflicte provine în mare parte din modul în care suntem tratați în copilărie", explică autorul studiului, Jeff Simpson, profesor de psihologie la Universitatea din Minnesota.
De asemenea, cercetările publicate în Psychological Science și detaliate de cei de la parents.com sugerează că atașamentul puternic al părintelui față de copil îl protejează pe cel din urmă de stres. Iar stresul poate contribui la tulburări de somn, probleme digestive, tulburări de memorie, depresie și obezitate.
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Daniel Messinger, specialist în psihologia infantilă la Universitatea din Miami susține că atașamentul sau modul de a te conecta cu bebelușul nu implică un anumit set de reguli. El trebuie să se bazeze pe intuiția fiecăruia: „Este despre a observa atent copilul și a răspunde cu sensibilitate la nevoile lui”. De aceea, nu există un singur mod de a crea o conexiune cu copilul. El pot fi nenumărate. Iar din mulțimea lor, trecem în revistă cele mai frecvente 10 de moduri de a te conecta cu bebelușul
Păstrează contactul vizual în timp ce-i dai micuțului să mănânce
Fie că-l alăptezi, fie că-l hrănești cu biberonul, privește-l în ochi. Atunci când stă în brațele tale și mănâncă, bebelușul nu-și ia doar nutrienții necesari, ci îți simte și căldură corpului și se încarcă și cu energia ta. Astfel, menținerea contactului vizual îl va face să-și amintească mereu cine ești și ce reprezinți pentru el.
Fă-i masaj cât mai des micuțului
Masajul relaxează bebelușul, și, în același timp îl face să se bucure să petreacă timp alături de tine. Mai mult, în timpul masajului, îi poți cânta pentru a-l bine dispune.
Ia-l în brațe când plânge
În special în primele 6 luni de viață, micuțul are nevoie de toată atenția și implicarea ta. Atunci când plânge, el are nevoie de tine și de brațele tale pentru a se liniști.
Vorbește cu bebelușul tău
Vorbește-i bebelușului ca și cum ar înțelege. Spune-i tot ce simți, tot ce crezi și tot ce ți-ar plăcea. Pentru el va fi un câștig faptul că-ți aude vocea și se familiarizează cu ea, iar pentru tine, poate fi un prilej de a verbaliza toate stările pe care le trăiești în această etapă.
Dansează împreună cu bebelușul
Ia-l în brațe și dansează cu el. Mișcarea și ritmul vă vor apropia și mai mult. În plus, vă vor relaxa pe amândoi și vă vor da o stare de bine.
Cântă-i micuțului
Cântă-i chiar și atunci când este liniștit sau când se pregătește de somn. Alege cântece liniștitoare, simple, care să-i ofere o stare de bine. Este unul din cele mai amuzante și relaxante moduri de a te conecta cu bebelușul.
Poartă-l în sisteme
Alege un sistem potrivit pentru vârsta lui, care să bifeze toate caracteristicele sănătoase și poartă-l pe micuț în el. Astfel, îl vei avea aproape de tine mare parte din timp. În plus, vei putea face și alte lucruri, chiar dacă adoarme.
Pune telefonul deoparte
În momentul în care devii mamă, ai voie(sau dă-ți voie) să lași telefonul uitat pe undeva prin casă. Nimeni nu se va supăra pe tine că vei răspunde peste câteva ore sau chiar peste o zi două. Concentrează-te asupra micuțului din viața ta și oferă-i toată grija și atenția de care are nevoie. Încearcă și vezi cum acesta poate fi unul din cele 10 moduri de a te conecta cu bebelușul.
Uită-te împreună cu bebelușul în oglindă
Bebelușul nu înțelege încă conceptul de reflexie, dar nici măcar nu acesta este scopul unei astfel de activități. Bebelușii adoră să privească fețele umane, iar acesta este un mod minunat de a-i aduce în contact direct cu propria imagine.
Ascultă-i bătăile inimii
Mai ții minte cât de fericită erai la ecografii când îi auzeai bătăile inimii? Acum poți retrăi acele clipe oricând îți dorești.