Reclamă

Semne că ai un copil răsfățat și cum poți corecta un astfel de comportament

Poate că nu de puține ori ți s-a întâmplat să auzi de părinți care au copii răsfățați sau chiar să recunoști un astfel de comportament, în diferite situații. Un comportament egocentric și imatur se numără printre cele mai comune semne că ai un copil răsfățat. Este un rezultat care provine din modul în care copilul a fost crescut și, practic, are legătură cu „eșecul părinților de a impune limite consecvente și adecvate vârstei“, scrie Academia Americană de Pediatrie, conform parents.com.  

Publicat: 11 aprilie 2024, 08:07
Părinți cu fetița răsfățată, care țipă, și ține în mâini o jucărie din pluș, la supermarket, lângă raionul de fructe și legume
Copiii răsfățați nu sunt mulțumiți niciodată cu ceea ce au și pare că oricât ai încerca să le oferi e în zadar / Shutterstock

Bineînțeles că, în calitate de părinți, ne dorim ce este mai bun pentru copiii noștri. Dar, din dorința de a-i face fericiți, cedăm tentației de a le spune nu, iar asta se răsfrânge asupra comportamentului aceastora. Pe termene lung, răsfățul constant poate fi dăunător, conducând la adulți egoiști, nefericiți și veșnic nemulțumiți.

Cele mai frecvente semne că ai un copil răsfățat

Sunt mai multe moduri în care îți poți da seama dacă un copil este răsfățat, dar este important să recunoști principalele semne:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Nu acceptă să i se spună „nu” și se așteaptă să obțină ceea ce își dorește, de fiecare dată. Mai mult, el îți spune „nu“ la solicitări, ori de câte ori are ocazia.
  • Copilul răsfățat nu apreciază ceea ce faci pentru el. Crede că totul i se cuvine.
  • Nu are răbdare și și vrea să i se îndeplinească dorințele cât mai rapid, neinteresându-l că poate deranja cu solicitările lui.
  • Se supără când alți copii sunt lăudați sau recompensați, considerând că el merită mai mult.
  • Niciodată nu este mulțumit cu ceea ce are. Pare că oricât ai încerca să-i oferi, nu consideră că este suficient și vrea din ce în ce mai mult.
Reclamă
Reclamă

Cum să corectezi comportamentul unui copil răsfățat

Copiilor răsfățați le este greu să urmeze regulile, dar așa cum anumite comportamente se învață, la fel pot fi și corectate. La început, probail va opune rezistență, dar nu trebuie să cedezi ușor. Iată câteva sfaturi pe care le poți lua în considerare:

Învață să spui „nu“, fără să te simți vinovată

Cercetările au aratat că atunci când părinții sunt mai puțin permisivi, copiii au o mai mare stimă de sine și simt mai multă empatie față de ceilalți. Atunci când spui „nu“, oferă și o explicație scurtă, pentru a înțelege de ce primește un refuz. Îi poți spune: „nu te joci astăzi cu prietenii tăi, pentru că tușești și îi poți îmbolnăvi“.

În plus, nu trebuie să ai remușcări pentru că nu ai putut să îi cumperi ceva ce își dorea mult. Empatizează cu el, ca să-i arăți că îi înțelegi dezamăgirea, dar nu insista asupra situației care a provocat-o. „Să ajuți un copil să accepte că nu va primi tot ceea ce își dorește este o lecție de viață importantă“, spune Karen Ruskin, Psy.D., terapeut de familie în Sharon, Massachusetts, conform parents.com.

Apreciază-l fără să exagerezi

Încearcă să nu exgerezi cu laudele. În plus, încearcă să-l apreciezi atunci când face ceva pentru o altă persoană sau împreună cu o persoană. Este un mod bun de a învăța ce este grija. „A fost foarte frumos din partea ta să donezi setul tău vechi de Lego. Ești un copil bun.”

„Dacă un copil va primi recompense pentru fiecare mică realizare, va începe să își piardă dorința de a excela în anumite lucruri“, spune Amy McCready, autoarea cărții If I Have to Tell You One More Time…. În schimb, o laudă specifică îi va stimula motivația și va ajuta la creșterea stimei de sine. Îi poți spune: „ai lucrat din greu la pasele tale, iar acest lucru a dat roade la meciul de astăzi”.

Învață-l să fie recunoscător

Practicarea recunoștinței îi ajută pe copii să se simtă mai fericiți, să facă față mai bine față situațiilor dificile și să se simtă mai satisfăcuți.

Pe cei mici îi poți încuraja să deseneze, iar pe  copiii mai mari îi poți ruga să scrie aprecierile într-un jurnal. Puteți discuta despre asta la masă sau puteți face un jurnal comun.

Învață-l să aștepte

Cercetările arată că abilitatea de a face pauze, de a aștepta și de a amâna au fost corelate cu succesul academic și viitorul financiar.

Dacă vorbești la telefon și copilul te întrerupe, fă-i un semn și spune-i că vorbiți mai târziu. Sau dacă vrea să cumpere ceva și nu are banii din alocație, amână și spune-i că-și va lua data viitoare.

Spune-i când nu se poartă adecvat

Ori de câte ori copilul se poartă urât cu ceilalți, ajută-l să ia în considerare sentimentele celeilalte persoane. Dacă a luat o bomboană din mâna unui prieten, fără să-l întrebe, îi poți întreba ce crede despre sentimentele pe care le-a avut prietenului. Apoi, discută despre cum este corect să procedeze, ca să știe cum să acționeze data viitoare. Întrebările potrivite îi pot ajuta pe copii să învețe empatia și să recunoască de ce acțiunile lor sunt nepotrivite și cum îi pot afecta pe ceilalți.

Ajută-l să se focuseze pe a oferi  

Încearcă să găsiți împreună oportunități de a face lucruri pentru alții. Ați putea să coaceți prăjituri pentru un vecin bolnav sau să oferiți ceva de mâncare unui om al străzii. De asemenea, puteți să donați jucării, cu care el nu se mai joacă. Mergeți la un spital pentru copii sau oferiți-le unor copii dintr-o familie nevoiașă.

În plus, dacă el primește ceva, învață-l să mulțumească de fiecare dată și să-și exprime recunoștința, indiferent de cadoul primit.

Când vine vorba despre a primi, stabilește limite pentru obiectele materiale și respectă-le. Învăță-ți copilul cum să accepte cadourile, repetând răspunsurile politicoase înainte de eveniment: „Mulțumesc. Apreciez foarte mult”.

Te-ar mai putea interesa și
Băiatul stă jos, lângă canapea și este trist
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Mama care își ține fetița strâns în brațe
Îți răsfeți prea mult copilul? Iată cum îți dai seama
Îți răsfeți prea mult copilul? Iată cum îți dai seama
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide