Legătura se creează atunci când tu și bebelușul începeți să simțiți un atașament puternic unul față de celălalt. Este posibil să simți o mare dragoste și bucurie atunci când îți privești pentru prima dată bebelușul. Cum, de altfel, sentimentul de protecție față de micuț se va activa în mintea ta.
Această primă relație cu tine este cea care îl învață pe bebeluș să se simtă în siguranță și să se simtă bine cu alte persoane. El învață să aibă încredere în tine pentru că îi acorzi atenție și ai grijă de el. Studiile arată că bebelușii care au legături profunde cu părinții își vor crea mai târziu relații sănătoase bazate pe încredere și respect.
3 moduri prin care poți crea conexiunea cu bebelușul
Există mame care susțin că au reușit să creeze conexiunea cu bebelușul încă din primele minute de viață. La fel cum există mame care au reușit să aibă o legătură cu micuțul abia după câteva zile sau după câteva săptămâni sau luni. Indiferent în cât timp ai reușit să creezi o legătură emoțională cu bebelușul, nu trebuie să te simți nici vinovată și nici mai puțin mamă. Așa cum spuneam, atașamentul este un proces continuu care se formează pe tot parcursul vieții. Există însă câteva modalități prin care poți începe să construiești conexiunea cu bebelușul pe care ți-o dorești atât de mult.
Bucură-te de fiecare moment petrecut cu bebelușul
Primul pas pe care-l poți face pentru a crea conexiunea cu bebelușul este să-l ții pe pielea ta imediat după naștere. Bineînțeles dacă este posibil și micuțul sau tu nu aveți alte probleme de sănătate. Însă chiar și dacă întâlnirea cu el va avea loc după câteva zile sau săptămâni, contactul piele pe piele este foarte important. S-a demonstrat științific că un astfel de contact stimulează eliberarea de hormoni, precum oxitocina, cunoscută și sub numele de „hormonul dragostei” și creează legături afective. Acest tip de contact fizic creează o conexiune emoțională puternică între tine și copil.
Mai apoi, alăptarea poate contribui la formarea unei legături puternice între tine și bebeluș. Este un moment intim între tine și el care duce la crearea unui atașament puternic. De asemenea, îi conferă bebelușului siguranță și confort.
Privirea în ochi, zâmbetul și vorbitul cu copilul creează și ele o legătură strânsă și profundă cu bebelușul. Chiar dacă ți se pare că nu te înțelege, bebelușul este receptiv la glasul tău, la zâmbetul tău și chiar la râsul tău. Iar pe lângă toate acestea, nu ezita să-l ții cât mai mult în brațe. Contrar credințelor populare că ținutul în brațe îl va transforma într-un copil răsfățat, un astfel de obicei îi va oferi confort și siguranță.
Cere ajutor de la cei apropiați
Nu e nicio rușine să ceri ajutor de la cei apropiați. Dimpotrivă, bebelușul are nevoie de o mamă odihnită și prezentă pentru a crește și a se dezvolta sănătos. Așadar, roagă-ți partenerul să te ajute cu treburile casei. De asemenea, e important să-l implici și pe el și pe cei din familia extinsă în viața micuțului. Legătura cu mai multe persoane îl ajută pe copil să învețe despre încredere și apropiere.
Joacă-te cu bebelușul
Conexiunea cu bebelușul se produce și prin interacțiunile zilnice. Astfel, vorbirea sau cântatul chiar și atunci când nu înțelege complet ceea ce spui, este o modalitate minunată de a-i arăta că îți pasă. Înălțimea și ritmul vocii tale pot atrage atenția și pot calma bebelușul. Cântecele și povestirile simple pot crea o atmosferă plăcută și pot consolida legătura dintre voi. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește jocul. Chiar și la o vârstă fragedă, bebelușul începe să exploreze lumea din jurul lui. Jocurile simple, cum ar fi jocul cu degetele sau jucării cu texturi diferite, îi pot captiva atenția și pot dezvolta o legătură interactivă între voi doi.