Frazele toxice îi pot determina pe cei mici să dezvolte comportamente alimentare nesănătoase sau chiar să se confrunte cu tulburări alimentare.
4 fraze toxice legate de alimentație
Pentru a-ți ajuta copilul să iubească mâncarea, Jennifer Anderson, dietetician și fondator la Kids Eat Color, a scris un articol pentru cnbc.com în care recomandă să eviți aceste 4 fraze toxice.
1. „Poți să mănânci desertul după ce mănânci broccoli.“
Atunci când folosești dulciuri pentru a convinge un copil să mănânce ceva, acesta înțelege că broccoli este rău și că va trebui să primescă o recompesă pentru a accepta să-l mănânce.
Faptul că pui diferite alimente unele împotriva altora nu îi încurajează pe copii să caute opțiuni sănătoase. Îi poți spune că poate mânca broccoli când este pregătit. Acest lucru îi oferă copilului posibilitatea de a alege și, adesea, funcționează mai bine decât orice recompensă.
De asemenea, poți face orele de masă să fie mai distractive, jucându-te cu alimentele care nu îi plac. De exemplu, poți pretinde că broccoli este un microfon și să cântați la el înainte de a-l mânca. Modelul tău poate încuraja copilul să interacționeze și el cu broccoli.
2. „Dacă faci liniște, îți voi da o prăjitură.“
Aceasta este una dintre cele 4 fraze toxice legate de alimentație care pune dulciurile pe un piedestal. Cu cât mai multe gustări dulci sunt folosite ca recompensă, cu atât acestea ating un rang mai înalt. Ca urmare, copilul ar putea să-și dorească dulciuri mai mult decât alte alimente. În plus, va începe să le asocieze cu senzația de bine și se va baza mereu pe ele atunci când vrea să se simtă mai bine.
Alege recompense nealimentare și bucurați-vă de prăjituri atunci când vrea să mănânce prăjituri, nu doar la ocazii speciale. În schimb, îi poți spune: „În seara asta, dacă ești liniștit, putem să ne jucăm jocul tău preferat.“
3. „Trebuie să mai iei o mușcătură înainte de a spune «nu».“
Acest lucru se traduce în esență prin: „Nu poți spune «nu», indiferent de ceea ce simți.“
Prin faptul că forțezi copilul să mănânce îl poate învăța să ignore acea senzație de foame și de sațietate. Și, pe măsură ce crește, s-ar putea să se lupte să spună „nu“ lucrurilor care îl incomodează. În loc să-ți obligi copilul să mai ia o înghițitură, învăță-l cum să refuze politicos mâncarea.
Poți spune în schimb: „Atunci când nu vrei să mânci ceva, se spune: «nu, mulțumesc!».“
4. „M-aș bucura dacă ai mai lua încă trei înghițituri.“
Atunci când copiii nu mănâncă suficient și li se pare că nu obțin nutrienții necesari, părinții sunt tentați să folosească această frază. Asta nu face decât să-i învețe pe copii că ar trebui să dezvolte obiceiuri alimentare bune pentru a fi fericiți,în loc să se concentreze de fapt pe modul în care alimentele nutritive îi ajută.
Mai bine, explică-i copilului tău ce face o alimentație sănătoasă pentru corpul lor. Oferindu-i explicații concrete va contribui la alimentarea dorinței de a învăța și de a încerca alimente noi. Îi poți spune: „Morcovii au multă vitamina A, care este bună pentru vedere și te ajută să vezi mai bine.“