Reclamă

3 modalități de conectare cu copilul, susținute de cercetări științifice

O bună conectarea cu copilul ajută la consolidarea sentimentului de siguranță și încredere în sine. În plus, copilul va ști că se poate baza pe tot sprijinul, dragostea și afecțiunea ta. Este important să petreci timp de calitate cu copiii, departe de surse care ar putea să te distragă. Mai jos, găsești 3 modalități de conectare cu copilul, susținute de cercetări științifice.

Mămică cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză albă, care ține ridicat un băiețel, îmbrăcat cu tricou alb și pantaloni scurți din denim, apropiat de fața ei, ilustrând 3 modalități de conectare cu copilul
Petrece în mod conștient timp de calitate, zilnic, dedicat interacțiunilor cu copiii / Shutterstock

Comunicarea joacă un rol fundamental în consolidarea legăturii dintre părinți și copii. În timpul anilor de formare, atunci când copiii nu pot găsi sprijin în părinți, pot căuta surse alternative de confort, retragându-se, din cauza fricii de a fi judecați sau a dezacordurilor frecvente.

3 modalități de conectare cu copilul, bine studiate

Conform experților sunt 3 modalități de conectare cu copilul, pe care trebuie să le ai în vedere, pentru a te asigura că relația cu acesta este armonioasă și rezistă în timp. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

1. Redu haosul, crește gradul de consecvență

Un studiu din 2023 publicat în Journal of Family Psychology face lumină asupra provocărilor cu care se confruntă familiile dezorganizate, dezvăluind o dificultate notabilă în stabilirea unor conversații semnificative cu copiii.

„Experiențele stresante, cum ar fi traiul într-un mediu familial haotic, pot epuiza capacitățile de reglementare ale părinților, ceea ce face mai dificil pentru ei să rămână receptivi și să se implice pozitiv cu copiii pe parcursul zilei“, explică autorul principal al studiului, psihologul Jackie Nelson.

Cercetarea subliniază importanța implementării consecvenței și a rutinei în cadrul familiei. Acestea sunt mijloace de a facilita conversațiile naturale, care duc la dezvoltarea unor conexiuni semnificative. Printre lucrurile care ar putea fi de de ajutor sunt:

  • Luați mese împreună.
  • Stabiliți „o zi petrecute în familie“, care să se repete la câteva săptămâni.
  • Petreceți în mod conștient timp de calitate zilnic, dedicat interacțiunilor.

Aceste strategii au ca scop crearea unui mediu familial stabil și previzibil, care susține comunicarea eficientă și întărește legătura dintre părinți și copii.

Reclamă
Reclamă

2. Adoptă stilul autoritativ, nu autoritar

În încercarea de descoperi ce trebuie să faci pentru a fi un părinte perfect, anii de cercetare au dezvăluit că nu toate stilurile parentale „eficiente“ sunt sănătoase. De aceea, este împortant să înțelegi diferența dintre două stiluri de parenting: autoritar și autoritativ.

  • Parentingul autoritar. Acest stil de parenting prezintă un comportament rigid și controlant, punând accentul pe dominare și pe aplicarea regulilor.
  • Parentingul autoritativ. Acest stil de parenting întruchipează o poziție care prioritizează structura, dar care cultivă și autonomia.

Un studiu din 2018, publicat în Journal of Child and Family Studies, evidențiază rezultatele favorabile asociate cu parentingul autoritativ. Adoptând o abordare autoritativă, părinții își pot pregăti copiii pentru o viață mai calitativă. Iată câteva beneficii de a fi părinți autoritativi:

  • Își ajută copiii să dobândească independență emoțională.
  • Le acordă libertatea de a-și exprima gândurile și de a-și împărtăși experiențele.
  • Își ajută copiii să își dezvolte un sentiment de siguranță și rezistență emoțională.
  • Promovează o exprimare sănătoasă a sinelui.
  • Își ajută copii să cultive perspective unice.

Echilibrând autoritatea cu căldură, înțelegere și stabilirea atentă a limitelor, părinții cultivă un mediu care promovează bunăstarea emoțională a copiilor lor și încurajează o cultură a comunicării deschise.

3. Dă dovadă de încredere și răbdare, chiar și atunci când poate nu doriți să faci asta

Un studiu din 2015 publicat în British Journal of Developmental Psychology a constatat că copiii încep să manifeste preocupare pentru prezentarea de sine încă din perioada preșcolară, când sunt mai predispuși să dezvăluie informații, atât pozitive, cât și negative, dacă sunt susținuți. Acest lucru are implicații reale asupra modului în care ne gândim la vulnerabilitatea copiilor.

Pentru unii părinți, explorarea unei nevoi a copilului de a dezvălui informații despre sine poate fi o provocare. În primul rând, faptul că ai investit emoțional în copiii tăi, ar putea duce uneori la conflicte între modul în care tu dorești ca ei să se comporte și cel în care ei vor să o facă.

Cu toate acestea, în ideea promovării unei comunicări deschise și creării unui spațiu sigur, părinții trebuie să dea dovadă de încredere și răbdare, abținându-se de la reacții impulsive sau de la o abordare intruzivă.

Această abținere nu numai că promovează o atmosferă de încredere, dar îi face pe copii să dezvăluie părinților informații personale sensibile. Astfel, părinții pot să îi ghideze eficient și să le asigure bunăstarea.

Te-ar mai putea interesa și
Mama și fata stau și povestesc în pat
10 întrebări de noapte bună pe care i le pui copilului la somn
10 întrebări de noapte bună pe care i le pui copilului la somn
Fetiță care stă supărată în banca ei, cu mâna la obraz
Cum îți dai seama că ai avut o copilărie nefericită
Cum îți dai seama că ai avut o copilărie nefericită
Mamă, la o masă din lemn, în bucătărie, alături de fiica sa, care scrie pe un caiet, iar în fața lui sunt câteva cărți și, în lateral, o cutie colorată cu creioane și o foarfecă, iar mama are un laptop gri deschis, ilustrând parentingul „elicopter“
Parentingul „elicopter“. Ce este și care sunt efectele sale
Parentingul „elicopter“. Ce este și care sunt efectele sale
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Închide