Reclamă

Parentingul „elicopter“. Ce este și care sunt efectele sale

Termenul de părinte „elicopter“ a fost folosit pentru prima dată în cartea „Between Parent and Teenager“ scrisă de doctorul Haim Ginott, în 1969. Acesta a fost atribuit de către adolescenți părinții lor, despre care spuneau că pluteau deasupra lor ca un elicopter. Parentingul „elicopter“ se referă la un stil parental supraprotector în care adultul e foarte implicat în toate aspectele vieții copiilor lor, uneori în detrimentul acestora.

Mamă, la o masă din lemn, în bucătărie, alături de fiica sa, care scrie pe un caiet, iar în fața lui sunt câteva cărți și, în lateral, o cutie colorată cu creioane și o foarfecă, iar mama are un laptop gri deschis, ilustrând parentingul „elicopter“
Parentingul „elicopter“ se referă la un stil de parenting în care părinții sunt implicați exagerat în viața copilului lor / Shutterstock

Este firesc să vrei să-ți protejezi copiii, la fel cum îți dorești ca aceștia să aibă succes și să devină adulți capabili. Însă, din prea multă dragoste, părinții pot fi tentați să pună prea multă presiune și să exagereze. Astfel, îi protejează prea mult pe copiii lor și le supraveghează fiecare mișcare.

Ce este un parentingul „elicopter“

Parentingul „elicopter“ se referă la un stil de parenting în care părinții sunt implicați exagerat în viața copilului lor. Concentrarea lor intensă poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a copilului. De asemenea, le poate afecta imaginii de sine și abilitățile de a face față dificultăților.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„De obicei, aceștia își asumă prea multă responsabilitate pentru experiențele copiilor lor. Asta include succesele sau eșecurile lor“, spune Carolyn Daitch, doctor, director al Centrului pentru tratamentul tulburărilor de anxietate de lângă Detroit și autor al cărții „Anxiety Disorders: The Go-To Guide for Clients and Therapists“.

Pshihologul Ann Dunnewold și autoarea cărții „Even June Cleaver Would Forget the Juice Box”, spune că părintele „elicopter“ este pur și simplu exagerat. „Înseamnă să fii implicat în viața unui copil într-un mod excesiv de controlat, supraprotejat și perfecționat“, explică psihologul.

Reclamă

Exemple de parenting „elicopter“

Parentingul „elicopter“ se aplică adesea părinților care îi ajută pe elevii de liceu cu sarcini pe care sunt capabili să le facă singuri. De fapt, acest tip de parenting se poate aplica la orice vârstă. „În copilărie, un părinte «elicopter» ar putea să urmărească în mod constant copilul. Se poate juca mereu cu el, dirijându-i comportamentul și neacordându-i timp de singurătate“, spune Dunnewold.

În școala primară, părinții „elicopter“ ar putea face tot ce le stă în putință pentru a se asigura că un copil primește un anumit profesor sau antrenor. De asemenea, ar putea selecta prietenii și activitățile copilului. Mai mult, ar putea oferi un ajutor disproporționat la teme și proiecte școlare.

Cauzele parentingului „elicopter“ 

Parentingul „elicopter“ se poate dezvolta din mai multe motive, dar există factori declanșatori comuni.

Reclamă

Teama de consecințe nefaste

Părinții se pot teme de respingerea copilului lor din echipa sportivă sau de un interviu de angajare ratat. Asta se întâmplă mai ales dacă simt că ar fi putut face mai mult pentru a-l ajuta. Potrivit doctorului Deborah Gilboa, de la Ask Doctor G, „multe dintre consecințele pe care părinții încearcă să le prevină, precum nefericirea, lupta, faptul că nu excelează, faptul că muncește din greu, că nu are rezultate garantate, sunt lecții valoroase pentru copii și nu le pun viața în pericol“.

Sentimente de anxietate

Îngrijorările legate de bani, de piața muncii și de lume, în general, îi pot împinge pe părinți să preia mai mult control asupra vieții copiilor lor pentru a-i proteja. „Îngrijorarea îi poate împinge pe părinți să preia controlul. Aceștia trăiesc cu credința că își pot împiedica copilul să fie vreodată rănit sau dezamăgit“, explică Daitch.

Supracompensarea

Adulții care s-au simțit neiubiți, neglijați sau ignorați în copilărie pot supracompensa cu copiii lor. Uneori, atenția și monitorizarea excesivă încearcă să remedieze deficiența părinților în educația lor.

Presiunea de la egal la egal, din partea altor părinți

Atunci când părinții văd alți părinți prea implicați, pot declanșa un răspuns similar. „Uneori, atunci când observăm alți părinți care se ocupă excesiv de de copii, ne presează să facem același lucru“, spune Daitch. „Putem simți cu ușurință că, dacă nu ne scufundăm în viața copiilor noștri, suntem părinți răi. Vinovăția este o componentă mare în această dinamică“.

Efectele parentingului „elicopter“

Mulți părinți „elicopter“ încep cu intenții bune. „Este o linie complicată de găsit. Trebuie să fim implicați cu copiii noștri și cu viețile lor. Însă, nu atât de mult, încât să pierdem perspectiva asupra a ceea ce au nevoie“, spune Gilboa. Efectele parentingului „elicopter“ sunt foarte răspândite și pot include consecințe precum:

Scăderea încrederii și a stimei de sine

„Principala problemă cu parentingul «elicopter» este că se întoarce împotriva sa“, spune Dunnewold. „Mesajul subiacent pe care îl transmite copiilor implicarea excesivă a părintelui este: «părintele meu nu are încredere în mine să mă descurc singur»“.

Abilități de adaptare nedezvoltate

Dacă părintele este întotdeauna acolo pentru a preveni problemele copilului, acestuia îi va veni greu să facă față dezamăgirii, pierderii sau eșecului. Ca urmare, parentingul „elicopter“ poate duce la comportamente anormale.

De exemplu, un studiu, din 2018, care a apărut în Developmental Psychology, a constatat că părinții care controlează excesiv pot afecta capacitatea copilului lor de a-și regla emoțiile și comportamentul. Alte studii au constatat că copiii care au experimentat parentingul „elicopter“ au avut un sentiment de sine exagerat și impulsivitate.

Anxietate crescută

Un alt studiu, din 2014, publicat în Journal of Child and Family Studies, a constatat că parentingul excesiv este asociat cu niveluri mai ridicate de anxietate și depresie la copii. Cercetătorii au constatat că același lucru este valabil și pentru studenții de la facultate ai căror părinți erau prea implicați.

Sentimentul de îndreptățire

Copiii cărora părinții le-au ajustat întotdeauna viața socială, academică și sportivă pot deveni obișnuiți să facă întotdeauna cum vor ei. Acest lucru poate duce la un sentiment de îndreptățire.

Abilități de viață nedezvoltate

Părinții care întotdeauna leagă la șireturi copiii, le curăță farfuriile, le împachetează prânzul, le spală hainele și le monitorizează progresul școlar, chiar și după ce sunt capabili mental și fizic să facă aceaste sarcină, îi împiedică pe aceștia să stăpânească aceste abilități.

Te-ar mai putea interesa și
Părinți care se joacă cu cei doi copii
Copiii părinților permisivi vs. copiii părinților autoritari. Care sunt trăsăturile pe care le dezvoltă fiecare copil și prin ce se diferențiază
Copiii părinților permisivi vs. copiii părinților autoritari. Care sunt trăsăturile pe care le dezvoltă fiecare copil și prin ce se diferențiază
Mama își ceartă copilul în timp ce se joacă pe covor
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
Tată vitreg stă pe canapea și vorbește cu copilul
9 lucruri pe care părintele vitreg nu ar trebui să le facă niciodată
9 lucruri pe care părintele vitreg nu ar trebui să le facă niciodată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O fetiță cu febră care stă pe o canapea
Febra albă: ce este și ce poți face pentru copil atunci când apare
Febra este un subiect destul de sensibil pentru părinți, chiar dacă ea reprezintă un semn că organismul luptă împotriva bolii. Pe de altă parte, potrivit specialiștilor, există două tipuri de febră, cea roz și cea albă. Este important......
Febra albă: ce este și ce poți face pentru copil atunci când apare
2
Mama și fetița sculpează dovleci pentru Halloween
10 moduri prietenoase de a sărbători Halloween-ul
Halloween-ul e o ocazie minunată să te bucuri de o atmosferă plină de magie și joacă. Iar dacă ai copii, sărbătoarea devine și mai specială. Nu e nevoie să te gândești doar la costume înfricoșătoare și decoruri de groază. Poți......
10 moduri prietenoase de a sărbători Halloween-ul
3
O fetiță care stă cu capul pe bancă la școală
Cât durează vacanța de toamnă 2024. Când se întorc elevii la cursuri
Elevii din clasele pregătitoare, cei din ciclul gimnazial și elevii de liceu intră în vacanță de pe data de 26 octombrie 2024. Află cât durează vacanța de toamnă 2024 și când se întorc elevii la cursuri. Este prima vacanță din acest......
Cât durează vacanța de toamnă 2024. Când se întorc elevii la cursuri
4
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Cele mai noi
O femeie care stă în mașină și experimentează semnele travaliului
28 octombrie, 02:27
Semnele travaliului. Cum știu mămicile că se apropie momentul nașterii
Semnele travaliului. Cum știu mămicile că se apropie momentul nașterii
Un copil care face o activitate senzorială
27 octombrie, 07:59
Dificultățile de procesare senzorială în cazul copiilor: care sunt cauzele și cum le poți gestiona
Dificultățile de procesare senzorială în cazul copiilor: care sunt cauzele și cum le poți gestiona
O femeie care își ține în brațe bebelușul nou născut
27 octombrie, 06:50
Hemoroizii după naștere. Ce schimbări e indicat să faci în rutină pentru a te îngriji corespunzător
Hemoroizii după naștere. Ce schimbări e indicat să faci în rutină pentru a te îngriji corespunzător
Profesoară care explică elevilor la computer
25 octombrie, 07:15
Competențe digitale pentru elevi în anul școlar 2024 – 2025. Elevii claselor primare ar trebui să știe să comunice online și să salveze date pe dispozitive
Competențe digitale pentru elevi în anul școlar 2024 – 2025. Elevii claselor primare ar trebui să știe să comunice online și să salveze date pe dispozitive
O fetiță care stă cu capul pe masă și refuză să mănânce
24 octombrie, 07:23
Părinții copiilor care nu mănâncă nu trebuie să se simtă vinovați. De ce se întâmplă asta, în timp ce alții sunt pofticioși la orice
Părinții copiilor care nu mănâncă nu trebuie să se simtă vinovați. De ce se întâmplă asta, în timp ce alții sunt pofticioși la orice
Un copil care este pictat pe față în dovleac
24 octombrie, 06:38
Frica de Halloween: cum îl poți ajuta pe copil să scape de ea
Frica de Halloween: cum îl poți ajuta pe copil să scape de ea
Închide