Reclamă

Parentingul „elicopter“. Ce este și care sunt efectele sale

Termenul de părinte „elicopter“ a fost folosit pentru prima dată în cartea „Between Parent and Teenager“ scrisă de doctorul Haim Ginott, în 1969. Acesta a fost atribuit de către adolescenți părinții lor, despre care spuneau că pluteau deasupra lor ca un elicopter. Parentingul „elicopter“ se referă la un stil parental supraprotector în care adultul e foarte implicat în toate aspectele vieții copiilor lor, uneori în detrimentul acestora.

Mamă, la o masă din lemn, în bucătărie, alături de fiica sa, care scrie pe un caiet, iar în fața lui sunt câteva cărți și, în lateral, o cutie colorată cu creioane și o foarfecă, iar mama are un laptop gri deschis, ilustrând parentingul „elicopter“
Parentingul „elicopter“ se referă la un stil de parenting în care părinții sunt implicați exagerat în viața copilului lor / Shutterstock

Este firesc să vrei să-ți protejezi copiii, la fel cum îți dorești ca aceștia să aibă succes și să devină adulți capabili. Însă, din prea multă dragoste, părinții pot fi tentați să pună prea multă presiune și să exagereze. Astfel, îi protejează prea mult pe copiii lor și le supraveghează fiecare mișcare.

Ce este un parentingul „elicopter“

Parentingul „elicopter“ se referă la un stil de parenting în care părinții sunt implicați exagerat în viața copilului lor. Concentrarea lor intensă poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a copilului. De asemenea, le poate afecta imaginii de sine și abilitățile de a face față dificultăților.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„De obicei, aceștia își asumă prea multă responsabilitate pentru experiențele copiilor lor. Asta include succesele sau eșecurile lor“, spune Carolyn Daitch, doctor, director al Centrului pentru tratamentul tulburărilor de anxietate de lângă Detroit și autor al cărții „Anxiety Disorders: The Go-To Guide for Clients and Therapists“.

Pshihologul Ann Dunnewold și autoarea cărții „Even June Cleaver Would Forget the Juice Box”, spune că părintele „elicopter“ este pur și simplu exagerat. „Înseamnă să fii implicat în viața unui copil într-un mod excesiv de controlat, supraprotejat și perfecționat“, explică psihologul.

Reclamă

Exemple de parenting „elicopter“

Parentingul „elicopter“ se aplică adesea părinților care îi ajută pe elevii de liceu cu sarcini pe care sunt capabili să le facă singuri. De fapt, acest tip de parenting se poate aplica la orice vârstă. „În copilărie, un părinte «elicopter» ar putea să urmărească în mod constant copilul. Se poate juca mereu cu el, dirijându-i comportamentul și neacordându-i timp de singurătate“, spune Dunnewold.

În școala primară, părinții „elicopter“ ar putea face tot ce le stă în putință pentru a se asigura că un copil primește un anumit profesor sau antrenor. De asemenea, ar putea selecta prietenii și activitățile copilului. Mai mult, ar putea oferi un ajutor disproporționat la teme și proiecte școlare.

Cauzele parentingului „elicopter“ 

Parentingul „elicopter“ se poate dezvolta din mai multe motive, dar există factori declanșatori comuni.

Reclamă

Teama de consecințe nefaste

Părinții se pot teme de respingerea copilului lor din echipa sportivă sau de un interviu de angajare ratat. Asta se întâmplă mai ales dacă simt că ar fi putut face mai mult pentru a-l ajuta. Potrivit doctorului Deborah Gilboa, de la Ask Doctor G, „multe dintre consecințele pe care părinții încearcă să le prevină, precum nefericirea, lupta, faptul că nu excelează, faptul că muncește din greu, că nu are rezultate garantate, sunt lecții valoroase pentru copii și nu le pun viața în pericol“.

Sentimente de anxietate

Îngrijorările legate de bani, de piața muncii și de lume, în general, îi pot împinge pe părinți să preia mai mult control asupra vieții copiilor lor pentru a-i proteja. „Îngrijorarea îi poate împinge pe părinți să preia controlul. Aceștia trăiesc cu credința că își pot împiedica copilul să fie vreodată rănit sau dezamăgit“, explică Daitch.

Supracompensarea

Adulții care s-au simțit neiubiți, neglijați sau ignorați în copilărie pot supracompensa cu copiii lor. Uneori, atenția și monitorizarea excesivă încearcă să remedieze deficiența părinților în educația lor.

Presiunea de la egal la egal, din partea altor părinți

Atunci când părinții văd alți părinți prea implicați, pot declanșa un răspuns similar. „Uneori, atunci când observăm alți părinți care se ocupă excesiv de de copii, ne presează să facem același lucru“, spune Daitch. „Putem simți cu ușurință că, dacă nu ne scufundăm în viața copiilor noștri, suntem părinți răi. Vinovăția este o componentă mare în această dinamică“.

Efectele parentingului „elicopter“

Mulți părinți „elicopter“ încep cu intenții bune. „Este o linie complicată de găsit. Trebuie să fim implicați cu copiii noștri și cu viețile lor. Însă, nu atât de mult, încât să pierdem perspectiva asupra a ceea ce au nevoie“, spune Gilboa. Efectele parentingului „elicopter“ sunt foarte răspândite și pot include consecințe precum:

Scăderea încrederii și a stimei de sine

„Principala problemă cu parentingul «elicopter» este că se întoarce împotriva sa“, spune Dunnewold. „Mesajul subiacent pe care îl transmite copiilor implicarea excesivă a părintelui este: «părintele meu nu are încredere în mine să mă descurc singur»“.

Abilități de adaptare nedezvoltate

Dacă părintele este întotdeauna acolo pentru a preveni problemele copilului, acestuia îi va veni greu să facă față dezamăgirii, pierderii sau eșecului. Ca urmare, parentingul „elicopter“ poate duce la comportamente anormale.

De exemplu, un studiu, din 2018, care a apărut în Developmental Psychology, a constatat că părinții care controlează excesiv pot afecta capacitatea copilului lor de a-și regla emoțiile și comportamentul. Alte studii au constatat că copiii care au experimentat parentingul „elicopter“ au avut un sentiment de sine exagerat și impulsivitate.

Anxietate crescută

Un alt studiu, din 2014, publicat în Journal of Child and Family Studies, a constatat că parentingul excesiv este asociat cu niveluri mai ridicate de anxietate și depresie la copii. Cercetătorii au constatat că același lucru este valabil și pentru studenții de la facultate ai căror părinți erau prea implicați.

Sentimentul de îndreptățire

Copiii cărora părinții le-au ajustat întotdeauna viața socială, academică și sportivă pot deveni obișnuiți să facă întotdeauna cum vor ei. Acest lucru poate duce la un sentiment de îndreptățire.

Abilități de viață nedezvoltate

Părinții care întotdeauna leagă la șireturi copiii, le curăță farfuriile, le împachetează prânzul, le spală hainele și le monitorizează progresul școlar, chiar și după ce sunt capabili mental și fizic să facă aceaste sarcină, îi împiedică pe aceștia să stăpânească aceste abilități.

Te-ar mai putea interesa și
Mama își ceartă copilul în timp ce se joacă pe covor
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
Tată vitreg stă pe canapea și vorbește cu copilul
9 lucruri pe care părintele vitreg nu ar trebui să le facă niciodată
9 lucruri pe care părintele vitreg nu ar trebui să le facă niciodată
Mămică, îmbrăcată cu o bluză roz prăfuit, stă pe o canapea gri, cu o mână la tâmplă, iar fetițța ei, îmbrăcată cu tricou roz, stă vorbind cu ea și ținând palma cu degetele desfăcute, ilustrând dacă ai fost crescută de un părinte dificil
Dacă ai fost crescută de un părinte dificil, stilul tău de parenting este influențat major
Dacă ai fost crescută de un părinte dificil, stilul tău de parenting este influențat major
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide