Reclamă

Parentingul „elicopter“. Ce este și care sunt efectele sale

Termenul de părinte „elicopter“ a fost folosit pentru prima dată în cartea „Between Parent and Teenager“ scrisă de doctorul Haim Ginott, în 1969. Acesta a fost atribuit de către adolescenți părinții lor, despre care spuneau că pluteau deasupra lor ca un elicopter. Parentingul „elicopter“ se referă la un stil parental supraprotector în care adultul e foarte implicat în toate aspectele vieții copiilor lor, uneori în detrimentul acestora.

Mamă, la o masă din lemn, în bucătărie, alături de fiica sa, care scrie pe un caiet, iar în fața lui sunt câteva cărți și, în lateral, o cutie colorată cu creioane și o foarfecă, iar mama are un laptop gri deschis, ilustrând parentingul „elicopter“
Parentingul „elicopter“ se referă la un stil de parenting în care părinții sunt implicați exagerat în viața copilului lor / Shutterstock

Este firesc să vrei să-ți protejezi copiii, la fel cum îți dorești ca aceștia să aibă succes și să devină adulți capabili. Însă, din prea multă dragoste, părinții pot fi tentați să pună prea multă presiune și să exagereze. Astfel, îi protejează prea mult pe copiii lor și le supraveghează fiecare mișcare.

Ce este un parentingul „elicopter“

Parentingul „elicopter“ se referă la un stil de parenting în care părinții sunt implicați exagerat în viața copilului lor. Concentrarea lor intensă poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a copilului. De asemenea, le poate afecta imaginii de sine și abilitățile de a face față dificultăților.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„De obicei, aceștia își asumă prea multă responsabilitate pentru experiențele copiilor lor. Asta include succesele sau eșecurile lor“, spune Carolyn Daitch, doctor, director al Centrului pentru tratamentul tulburărilor de anxietate de lângă Detroit și autor al cărții „Anxiety Disorders: The Go-To Guide for Clients and Therapists“.

Pshihologul Ann Dunnewold și autoarea cărții „Even June Cleaver Would Forget the Juice Box”, spune că părintele „elicopter“ este pur și simplu exagerat. „Înseamnă să fii implicat în viața unui copil într-un mod excesiv de controlat, supraprotejat și perfecționat“, explică psihologul.

Reclamă

Exemple de parenting „elicopter“

Parentingul „elicopter“ se aplică adesea părinților care îi ajută pe elevii de liceu cu sarcini pe care sunt capabili să le facă singuri. De fapt, acest tip de parenting se poate aplica la orice vârstă. „În copilărie, un părinte «elicopter» ar putea să urmărească în mod constant copilul. Se poate juca mereu cu el, dirijându-i comportamentul și neacordându-i timp de singurătate“, spune Dunnewold.

În școala primară, părinții „elicopter“ ar putea face tot ce le stă în putință pentru a se asigura că un copil primește un anumit profesor sau antrenor. De asemenea, ar putea selecta prietenii și activitățile copilului. Mai mult, ar putea oferi un ajutor disproporționat la teme și proiecte școlare.

Cauzele parentingului „elicopter“ 

Parentingul „elicopter“ se poate dezvolta din mai multe motive, dar există factori declanșatori comuni.

Reclamă

Teama de consecințe nefaste

Părinții se pot teme de respingerea copilului lor din echipa sportivă sau de un interviu de angajare ratat. Asta se întâmplă mai ales dacă simt că ar fi putut face mai mult pentru a-l ajuta. Potrivit doctorului Deborah Gilboa, de la Ask Doctor G, „multe dintre consecințele pe care părinții încearcă să le prevină, precum nefericirea, lupta, faptul că nu excelează, faptul că muncește din greu, că nu are rezultate garantate, sunt lecții valoroase pentru copii și nu le pun viața în pericol“.

Sentimente de anxietate

Îngrijorările legate de bani, de piața muncii și de lume, în general, îi pot împinge pe părinți să preia mai mult control asupra vieții copiilor lor pentru a-i proteja. „Îngrijorarea îi poate împinge pe părinți să preia controlul. Aceștia trăiesc cu credința că își pot împiedica copilul să fie vreodată rănit sau dezamăgit“, explică Daitch.

Supracompensarea

Adulții care s-au simțit neiubiți, neglijați sau ignorați în copilărie pot supracompensa cu copiii lor. Uneori, atenția și monitorizarea excesivă încearcă să remedieze deficiența părinților în educația lor.

Presiunea de la egal la egal, din partea altor părinți

Atunci când părinții văd alți părinți prea implicați, pot declanșa un răspuns similar. „Uneori, atunci când observăm alți părinți care se ocupă excesiv de de copii, ne presează să facem același lucru“, spune Daitch. „Putem simți cu ușurință că, dacă nu ne scufundăm în viața copiilor noștri, suntem părinți răi. Vinovăția este o componentă mare în această dinamică“.

Efectele parentingului „elicopter“

Mulți părinți „elicopter“ încep cu intenții bune. „Este o linie complicată de găsit. Trebuie să fim implicați cu copiii noștri și cu viețile lor. Însă, nu atât de mult, încât să pierdem perspectiva asupra a ceea ce au nevoie“, spune Gilboa. Efectele parentingului „elicopter“ sunt foarte răspândite și pot include consecințe precum:

Scăderea încrederii și a stimei de sine

„Principala problemă cu parentingul «elicopter» este că se întoarce împotriva sa“, spune Dunnewold. „Mesajul subiacent pe care îl transmite copiilor implicarea excesivă a părintelui este: «părintele meu nu are încredere în mine să mă descurc singur»“.

Abilități de adaptare nedezvoltate

Dacă părintele este întotdeauna acolo pentru a preveni problemele copilului, acestuia îi va veni greu să facă față dezamăgirii, pierderii sau eșecului. Ca urmare, parentingul „elicopter“ poate duce la comportamente anormale.

De exemplu, un studiu, din 2018, care a apărut în Developmental Psychology, a constatat că părinții care controlează excesiv pot afecta capacitatea copilului lor de a-și regla emoțiile și comportamentul. Alte studii au constatat că copiii care au experimentat parentingul „elicopter“ au avut un sentiment de sine exagerat și impulsivitate.

Anxietate crescută

Un alt studiu, din 2014, publicat în Journal of Child and Family Studies, a constatat că parentingul excesiv este asociat cu niveluri mai ridicate de anxietate și depresie la copii. Cercetătorii au constatat că același lucru este valabil și pentru studenții de la facultate ai căror părinți erau prea implicați.

Sentimentul de îndreptățire

Copiii cărora părinții le-au ajustat întotdeauna viața socială, academică și sportivă pot deveni obișnuiți să facă întotdeauna cum vor ei. Acest lucru poate duce la un sentiment de îndreptățire.

Abilități de viață nedezvoltate

Părinții care întotdeauna leagă la șireturi copiii, le curăță farfuriile, le împachetează prânzul, le spală hainele și le monitorizează progresul școlar, chiar și după ce sunt capabili mental și fizic să facă aceaste sarcină, îi împiedică pe aceștia să stăpânească aceste abilități.

Te-ar mai putea interesa și
Fetiță care stă supărată în banca ei, cu mâna la obraz
Cum îți dai seama că ai avut o copilărie nefericită
Cum îți dai seama că ai avut o copilărie nefericită
Familie compusă din mamă, tată și doi copii ia cina acasă
6 lucruri pe care părinții olandezi nu le fac niciodată
6 lucruri pe care părinții olandezi nu le fac niciodată
Mamă, îmbrăcată cu maiou alb și pulover și pantaloni crem, stă pe canapea, cu mâinile desfăcute, privind spre fiica ei, îmbrăcată cu pantaloni maro, tricou bleu și espadrile albastre, având pe fundal o etajeră albă, cu plante și cărți, ilustrând factorul-cheie care dăunează legăturilor dintre mame și adolescenți
Factorul-cheie care dăunează legăturilor dintre mame și adolescenți
Factorul-cheie care dăunează legăturilor dintre mame și adolescenți
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Cele mai noi
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Gravidă care bea un ceai
06:57
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Carton cu mesaj aniversar de 30 de ani pentru ziua Antenei
29 noiembrie, 07:08
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
Tânără gravidă care bea apă
28 noiembrie, 05:20
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Mama și fetița ei aranjează lucrurile micuței în cutii
28 noiembrie, 05:13
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Închide