Reclamă

5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta

Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt semn că vei naște este acela că ți se rupe apa. Mai jos, găsești 5 semne că ți s-a rupt apa, de care ar trebui să ții cont.

Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
Ruperea apei ar putea fi simțită ca o incontinență urinară, care este comună în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină / Shutterstock

Este firesc să te întrebi ce presupune ruperea apei și cum poți face diferența între aceasta și o scurgere vaginală normală. S-ar putea să-ți imaginezi că îți vei uda lenjeria, că te vei panica și vei pune în aplicare exercițiile de respirație învățate la cursurile Lamaze, în timp ce te deplasezi cu greu până la locul unde ești programată să naști. Din fericire, în realitatea lucrurile nu arată așa cum vezi în filme.

Ce presupune ruperea apei și de ce se întâmplă asta 

„De obicei, ruperea apei este mult mai puțin dramatică decât cred oamenii“, explică Joyce Gottesfeld, doctor în obstetrică-ginecologie pentru Kaiser Permanente, din Denver. Unele persoane experimentează o cantitate de lichid limpede. Altele au o mică scurgere, care seamănă cu scurgerile de urină sau cu secrețiile vaginale apoase. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a înțelege mai bine semnele de rupere a apei, este util să știi de ce se întâmplă asta. „În timpul unei sarcini, bebelușul crește într-un sac umplut cu lichid amniotic“, explică Ilana Ressler, doctor în medicină, un endocrinolog de reproducere de la Illume Fertility din Norwalk, Connecticut. Lichidul amniotic amortizează copilul, reglează temperatura uterului și ajută la dezvoltarea fătului.

Reclamă

La un moment dat, înainte de naștere, membranele sacului amniotic se vor rupe și lichidul va ieși prin vagin. Această ruptură a membranelor este denumită în mod obișnuit „ruperea apei“.

De obicei, sacul amniotic se rupe în timpul travaliului sau al nașterii. Cu toate acestea, în cazuri extrem de rare, este posibil ca sacul amniotic să nu se rupă niciodată, iar bebelușul să se nască în interiorul acestuia.

5 semne că ți s-a rupt apa

Poate fi dificil pentru unele femei să se simtă încrezătoare legate de momentul în care li se rupe apa. Iată care sunt cele mai mari simptome pe care le poți experimenta și cum poți face diferența între secrețiile vaginale și scurgerile de urină.

1. Scurgerea este incontrolabilă

Atunci când ți se rupe apa, poți simți un jet de lichid amniotic sau doar o scurgere, într-o cantitate mică. „Dacă sacul amniotic se rupe sub capul bebelușului, atunci lichidul s-a acumulat și va țâșni afară“, spune Ashley Brichter, doula de naștere și postpartum și fondator și CEO al companiei Birth Smarter. „Dar dacă ruptura are loc mai sus în uter, lichidul va trebui să se scurgă între sac și mucoasa uterină, așa că fluxul nu va fi la fel de abundent.“

Reclamă

În toate cazurile, fluxul de lichid nu poate fi controlat. Te poți aștepta să pierzi aproximativ 2 ½ cești – 3 cești de lichid amniotic. Îți poți proteja lenjeria folosind un tampon de protecție. 

2. Lichidul este în mare parte limpede și inodor

Unul dintre cele 5 semne că ți s-a rupt apa, este prezența lichidului amniotic, care este inodor. Însă, unele persoane spun că ar avea un miros dulceag. De obicei, este limpede sau ușor colorat în roz.

3. Simțiți o presiune nedureroasă sau o pocnitură

Unele persoane detectează presiune atunci când li se rupe apa. Altele aud un zgomot ca de pocnitură, urmat de scurgeri. Niciuna dintre situații nu este dureroasă, spune Dr. Ressler. „Cu toate acestea, contracțiile pot crește în frecvență și intensitate, după ce se rupe apa“.

4. S-ar putea simți ca o scurgere de urină

Ruperea apei ar putea fi simțită ca o incontinență urinară, care este comună în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină. „Femeile pot spune uneori: «Am mers la baie, dar apa a continuat să ias㻓, spune Gottesfeld. Iată cum să faci diferența: „urina are o culoare gălbuie și miroase a amoniac, în timp ce lichidul amniotic este de obicei inodor“, spune Brichter.

Dacă tot nu reușești să-ți dai seama dacă este lichid amniotic sau urină, încearcă acest truc al lui Brichter: „Stai așezată câteva minute, apoi ridică-te. Dacă încă se mai scurge lichid, probabil indică faptul că ți s-a rupt apa“.

5. Nu este lipicios și gros ca o scurgere vaginală

Gravidele pot confunda ruperea membranelor cu secreția vaginală, care crește în volum în timpul sarcinii. În timp ce lichidul amniotic și secrețiile vaginale tind să fie inodore, cele din urmă sunt, în general, mai lipicioase. Au o textură mai densă și pot arăta ca un mucus alb limpede sau lăptos. Pe de altă parte, lichidul amniotic este foarte subțire și apos.

De asemenea, ai grijă să nu confunzi ruperea apei cu pierderea dopului de mucus. Acesta reprezintă un alt semn al apropierii travaliului. Dopul de mucus arată ca niște bucăți mai mari de lichid gelatinos, gros și alb-gălbui. Acesta poate fi colorat cu sânge.

Ce să faci când ți se rupe apa

Dacă ai semne că ți se rupe apa, consultă-ți medicul. „Dacă contracțiile nu au început sau sunt încă rare și ușoare, acesta te poate încuraja să te odihnești acasă până când contracțiile progresează“, spune Brichter. Totuși, probabil că va trebui să te îndrepți spre spital în următoarele circumstanțe.

Dacă ți se rupe apa înainte de 37 de săptămâni

Dacă apa se rupe înainte de data probabilă a nașterii, ceea ce este cunoscut sub numele de ruptură prematură a membranelor, medicul poate lua măsuri pentru a întârzia travaliul. Acest lucru îi oferă copilului mai mult timp să se dezvolte.

Lichidul amniotic miroase urât, are un aspect verzui sau maroniu, sau conține mult sânge

„Toate acestea ar putea indica suferință fetală sau că bebelușul a eliminat meconiu (prima mișcare intestinală)“, explică Brichter. În acest caz, medicul va dori să verifice bebelușului.

Contracțiile nu au început în termen de 24 de ore de la ruperea apei

„Dacă trece o perioadă semnificativă de timp după ce sacul amniotic se rupe, înainte de naștere, există o șansă mai mare de a dezvolta o infecție, care poate dăuna bebelușului“, spune Dr. Gottesfeld. Dacă ți se rupe apa, dar travaliul nu începe sau nu progresează, medicul îți poate administra antibiotice intravenoase. Va face asta pentru a preveni infecția. De asemenea, poate recomanda inducerea travaliului.

Ai fost testată pozitiv pentru streptococul din grup B

Gravidele sunt în general testate pentru streptococul din grup B, între 36 și 37 de sarcină. Dacă se constată că sunt purtătoare, vor avea nevoie de tratament cu antibiotice, înainte de naștere. Dacă ai streptococ din grup B, este posibil ca medicul să te consulte imediat după ce ți se rupe apa. El va decide ce e de făcut pentru a începe tratamentul. Acest lucru reduce riscul ca bebelușul să fie expus în timpul travaliului și al nașterii.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată, pe marginea patului, care simte primele semne ale travaliului
Semne care anunță travaliul. Care sunt etapele prin care treci înainte de naștere
Semne care anunță travaliul. Care sunt etapele prin care treci înainte de naștere
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Fetița se uită bucuroasă pe geamul trenului
7 mai, 06:52
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Băiat se privește în oglindă
7 mai, 06:16
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
O femeie însărcinată, în pat
6 mai, 08:47
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Băiatul stă și se uită la telefon
6 mai, 07:09
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
O fetiță care trece prin pubertate
5 mai, 07:33
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Închide