Reclamă

5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta

Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt semn că vei naște este acela că ți se rupe apa. Mai jos, găsești 5 semne că ți s-a rupt apa, de care ar trebui să ții cont.

Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
Ruperea apei ar putea fi simțită ca o incontinență urinară, care este comună în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină / Shutterstock

Este firesc să te întrebi ce presupune ruperea apei și cum poți face diferența între aceasta și o scurgere vaginală normală. S-ar putea să-ți imaginezi că îți vei uda lenjeria, că te vei panica și vei pune în aplicare exercițiile de respirație învățate la cursurile Lamaze, în timp ce te deplasezi cu greu până la locul unde ești programată să naști. Din fericire, în realitatea lucrurile nu arată așa cum vezi în filme.

Ce presupune ruperea apei și de ce se întâmplă asta 

„De obicei, ruperea apei este mult mai puțin dramatică decât cred oamenii“, explică Joyce Gottesfeld, doctor în obstetrică-ginecologie pentru Kaiser Permanente, din Denver. Unele persoane experimentează o cantitate de lichid limpede. Altele au o mică scurgere, care seamănă cu scurgerile de urină sau cu secrețiile vaginale apoase. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a înțelege mai bine semnele de rupere a apei, este util să știi de ce se întâmplă asta. „În timpul unei sarcini, bebelușul crește într-un sac umplut cu lichid amniotic“, explică Ilana Ressler, doctor în medicină, un endocrinolog de reproducere de la Illume Fertility din Norwalk, Connecticut. Lichidul amniotic amortizează copilul, reglează temperatura uterului și ajută la dezvoltarea fătului.

Reclamă

La un moment dat, înainte de naștere, membranele sacului amniotic se vor rupe și lichidul va ieși prin vagin. Această ruptură a membranelor este denumită în mod obișnuit „ruperea apei“.

De obicei, sacul amniotic se rupe în timpul travaliului sau al nașterii. Cu toate acestea, în cazuri extrem de rare, este posibil ca sacul amniotic să nu se rupă niciodată, iar bebelușul să se nască în interiorul acestuia.

5 semne că ți s-a rupt apa

Poate fi dificil pentru unele femei să se simtă încrezătoare legate de momentul în care li se rupe apa. Iată care sunt cele mai mari simptome pe care le poți experimenta și cum poți face diferența între secrețiile vaginale și scurgerile de urină.

1. Scurgerea este incontrolabilă

Atunci când ți se rupe apa, poți simți un jet de lichid amniotic sau doar o scurgere, într-o cantitate mică. „Dacă sacul amniotic se rupe sub capul bebelușului, atunci lichidul s-a acumulat și va țâșni afară“, spune Ashley Brichter, doula de naștere și postpartum și fondator și CEO al companiei Birth Smarter. „Dar dacă ruptura are loc mai sus în uter, lichidul va trebui să se scurgă între sac și mucoasa uterină, așa că fluxul nu va fi la fel de abundent.“

Reclamă

În toate cazurile, fluxul de lichid nu poate fi controlat. Te poți aștepta să pierzi aproximativ 2 ½ cești – 3 cești de lichid amniotic. Îți poți proteja lenjeria folosind un tampon de protecție. 

2. Lichidul este în mare parte limpede și inodor

Unul dintre cele 5 semne că ți s-a rupt apa, este prezența lichidului amniotic, care este inodor. Însă, unele persoane spun că ar avea un miros dulceag. De obicei, este limpede sau ușor colorat în roz.

3. Simțiți o presiune nedureroasă sau o pocnitură

Unele persoane detectează presiune atunci când li se rupe apa. Altele aud un zgomot ca de pocnitură, urmat de scurgeri. Niciuna dintre situații nu este dureroasă, spune Dr. Ressler. „Cu toate acestea, contracțiile pot crește în frecvență și intensitate, după ce se rupe apa“.

4. S-ar putea simți ca o scurgere de urină

Ruperea apei ar putea fi simțită ca o incontinență urinară, care este comună în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină. „Femeile pot spune uneori: «Am mers la baie, dar apa a continuat să ias㻓, spune Gottesfeld. Iată cum să faci diferența: „urina are o culoare gălbuie și miroase a amoniac, în timp ce lichidul amniotic este de obicei inodor“, spune Brichter.

Dacă tot nu reușești să-ți dai seama dacă este lichid amniotic sau urină, încearcă acest truc al lui Brichter: „Stai așezată câteva minute, apoi ridică-te. Dacă încă se mai scurge lichid, probabil indică faptul că ți s-a rupt apa“.

5. Nu este lipicios și gros ca o scurgere vaginală

Gravidele pot confunda ruperea membranelor cu secreția vaginală, care crește în volum în timpul sarcinii. În timp ce lichidul amniotic și secrețiile vaginale tind să fie inodore, cele din urmă sunt, în general, mai lipicioase. Au o textură mai densă și pot arăta ca un mucus alb limpede sau lăptos. Pe de altă parte, lichidul amniotic este foarte subțire și apos.

De asemenea, ai grijă să nu confunzi ruperea apei cu pierderea dopului de mucus. Acesta reprezintă un alt semn al apropierii travaliului. Dopul de mucus arată ca niște bucăți mai mari de lichid gelatinos, gros și alb-gălbui. Acesta poate fi colorat cu sânge.

Ce să faci când ți se rupe apa

Dacă ai semne că ți se rupe apa, consultă-ți medicul. „Dacă contracțiile nu au început sau sunt încă rare și ușoare, acesta te poate încuraja să te odihnești acasă până când contracțiile progresează“, spune Brichter. Totuși, probabil că va trebui să te îndrepți spre spital în următoarele circumstanțe.

Dacă ți se rupe apa înainte de 37 de săptămâni

Dacă apa se rupe înainte de data probabilă a nașterii, ceea ce este cunoscut sub numele de ruptură prematură a membranelor, medicul poate lua măsuri pentru a întârzia travaliul. Acest lucru îi oferă copilului mai mult timp să se dezvolte.

Lichidul amniotic miroase urât, are un aspect verzui sau maroniu, sau conține mult sânge

„Toate acestea ar putea indica suferință fetală sau că bebelușul a eliminat meconiu (prima mișcare intestinală)“, explică Brichter. În acest caz, medicul va dori să verifice bebelușului.

Contracțiile nu au început în termen de 24 de ore de la ruperea apei

„Dacă trece o perioadă semnificativă de timp după ce sacul amniotic se rupe, înainte de naștere, există o șansă mai mare de a dezvolta o infecție, care poate dăuna bebelușului“, spune Dr. Gottesfeld. Dacă ți se rupe apa, dar travaliul nu începe sau nu progresează, medicul îți poate administra antibiotice intravenoase. Va face asta pentru a preveni infecția. De asemenea, poate recomanda inducerea travaliului.

Ai fost testată pozitiv pentru streptococul din grup B

Gravidele sunt în general testate pentru streptococul din grup B, între 36 și 37 de sarcină. Dacă se constată că sunt purtătoare, vor avea nevoie de tratament cu antibiotice, înainte de naștere. Dacă ai streptococ din grup B, este posibil ca medicul să te consulte imediat după ce ți se rupe apa. El va decide ce e de făcut pentru a începe tratamentul. Acest lucru reduce riscul ca bebelușul să fie expus în timpul travaliului și al nașterii.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată, pe marginea patului, care simte primele semne ale travaliului
Semne care anunță travaliul. Care sunt etapele prin care treci înainte de naștere
Semne care anunță travaliul. Care sunt etapele prin care treci înainte de naștere
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide