Reclamă

Hemoroizii postpartum. Cum poți să-i tratezi acasă

Una dintre simptomele neplăcute ale sarcinii este cea legată de apariția hemoroizilor (vene care se umflă cu sânge). Însă, aceștia pot apărea și în perioada postpartum. Hemoroizii postpartum pot varia de la senzația de iritație la cea de durere, dar vestea bună este că sunt șanse mari să dispară în câteva zile sau săptămâni, cu un tratament la domiciliu.

Femeie îmbrăcată cu tricou alb și jeanși bleu, care stă cu spatele și își ține mâinile în zona șezutului, iar deasupra este pus un desen cercuri albe și roșii, ilustrând hemoroizii postpartum
De cele mai multe ori, hemoroizii apar în timpul sarcinii și în perioada postnatală din cauza presiunii care se pune asupra perineului / Shutterstock

Dacă ai avut hemoroizi înainte de a fi însărcinată, există o mare probabilitate ca aceștia să revină în timpul sarcinii sau după naștere. Aceștia pot fi interni (venele afectate se află în interiorul sfincterului) sau externi (venele afectate ies în afara orificiului anal). Dimensiunea hemoroizilor poate varia de la dimensiunea unui bob de mazăre la cea a unui bob de strugure. 

Ce cauzează hemoroizii postpartum

De cele mai multe ori, hemoroizii apar în timpul sarcinii și în perioada postnatală din cauza presiunii care se pune asupra perineului. Venele funcționează ca niște supape pentru a împinge sângele înapoi spre inimă, iar atunci când acestea se slăbesc, se pot umfla cu sânge. Presiunea de a purta un copil și apoi de a-l împinge afară în timpul nașterii vaginale poate face ca venele din perineu să iasă în afară. În plus, toate schimbările hormonale care au loc în timpul sarcinii și al nașterii afectează modul în care funcționează aceste vene. De exemplu, producția crescută de progesteron face ca venele să se relaxeze.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

De asemenea, și constipația frecventă în perioada postpartum, contribuie la apariția hemoroizilor. Pentru a avea o mișcare intestinală este nevoie de presiune, ceea ce duce la accentuarea hemoroizilor.

De cele mai multe ori, hemoroizii postpartum sunt asociați cu nașterea pe cale vaginală, dar în alte cazuri apar indiferent de modul în care s-a născut bebelușul. Așadar, te poți confrunta cu hemoroizi postpartum chiar dacă ai avut o cezariană.

Tratamente la domiciliu pentru hemoroizii postpartum

De cele mai multe ori, hemoroizii postpartum vor dispărea de la sine, dar poți folosi câteva remedii pentru a ușura simptomele.

  • Aplică gheață. Înfășoară gheața într-un prosop sau pune o compresă, timp de aproximativ 10 minute. 
  • Întreabă despre tratamentele fără prescripție medicală. Există unele unguentele și supozitoarele care pot diminua durerea. Folosește doar produs aprobate de un medic, mai ales dacă ai avut o epiziotomie sau o ruptură de perineu. Discută și despre cât timp poți să folosești aceste tratamente, pentru că majoritatea nu trebuie folosite mai mult de o săptămână.
  • Curăță temeinic zona. Folosește o sticlă de apă specială pentru a te curăța de fiecare dată când mergi la toaletă. În loc de hârtie igienică uscată, tamponează zona cu un șervețel umed.
  • Întinde-te cât mai mult. Elimină presiunea de pe spate.De asemenea, paracetamolul și ibuprofenul sunt sigure în timpul alăptării și pot ameliora durerea. Dar, pentru a le lua, discută înainte cu medicul.  
  • Fă băi de șezut. Băile de șezut pot fi făcute de mai multe ori pe zi. Le poți alterna cu comprese reci cu gheață.
  • Folosește produse de igienă fără parfum și fără coloranți. Acestea includ hârtia igienică, tampoanele menstruale etc.
  • Adăugă fibre în dietă. Mănâncă multe fructe, legume și alte alimente cu fibre, pentru acestea ajută la creșterea mișcărilor intestinale.

Dacă dorești să accelerezi vindecarea, există alte câteva lucruri pe care le poți face în plus față de tratamentele de acasă:

Reclamă
  • Evită sau tratează constipația.
  • Fă exerciții Kegel pentru a întări zona perineului.
  • Nu amâna să mergi la toaletă. Cu cât aștepți mai mult, cu atât mai mult mersul la toaletă ar putea agrava hemoroizii. Evitați să te forțezi atunci când ai scaun.

Când să apelezi la un medic

Dacă nu observi nicio îmbunătățire cu tratamentul la domiciliu în săptămânile care urmează nașterii, ar trebui să  contactezi un medic. În cazuri extreme și rare, este posibil să fie nevoie să consulți un specialist și să fie necesară o intervenție chirurgicală.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Închide