Reclamă

Semne care anunță travaliul. Care sunt etapele prin care treci înainte de naștere

Semnele travaliului sau debutul nașterii sunt diferite pentru fiecare femeie în parte. Cu toate acestea, există simptome comune la care trebuie să fii atentă în acel moment. Ai aici principalele semne care anunță travaliul.

Publicat: 19 august 2023, 09:15
O femeie însărcinată, pe marginea patului, care simte primele semne ale travaliului
Semnele travaliului sau debutul nașterii sunt diferite pentru fiecare femeie în parte / Shutterstock

Unele femei nu observă nimic până în momentul în care începe travaliul. Altele pot avea simptome, cum ar fi crampe abdominale cu doar câteva săptămâni înainte. Unele simptome sunt fizice, în timp ce altele sunt emoționale.

Ai mai jos semnele comune ale începerii travaliului și diferitele etape ale travaliului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt primele semne care anunță travaliul

Printre primele semne care anunță travaliul vei regăsi cel mai des:

  • Ușurarea: Pe măsură ce femeile se apropie de data nașterii, copilul se va deplasa mai jos, în pelvisul mamei.
  • Creșterea secrețiilor vaginale: aceasta poate fi limpede, roz sau ușor roșiatică. Se poate întâmpla cu câteva zile înainte de venirea pe lume a copilului sau chiar la începutul procesului de travaliu.
  • Nesting-ul: Unele femei pot experimenta „nesting-ul” ceea ce înseamnă o doză mare de energie și dorința de a găti sau de a face curățenie.
  • Modificări ale colului uterin: colul uterin este deschiderea uterului în partea superioară a vaginului. Femeile nu au tendința de a observa, dar un medic ar putea menționa acest lucru la un control prenatal. Colul uterin are de obicei între 3,5 centimetri (cm) și 4 cm lungime. Pe măsură ce corpul se pregătește pentru travaliu, colul uterin devine mai scurt, mai moale și începe să se deschidă. Odată ce cineva este în travaliu, colul uterin se deschide sau se dilată până la aproximativ 10 cm.
  • Braxton-Hicks sau contracțiile false ale travaliului sunt frecvente, dar nu neapărat un semn al travaliului iminent.
Reclamă

Femeile se confruntă uneori cu Braxton-Hicks cu săptămâni sau chiar luni înainte de a da naștere. Spre deosebire de adevăratele contracții ale travaliului, contracțiile Braxton-Hicks nu apar la intervale regulate. De obicei sunt ușoare, dar pot fi dureroase. Multe femei vor descoperi că aceste contracții false dispar dacă se plimbă sau își schimbă poziția.

Simptomele care anunță că travaliul începe

Când o persoană intră în travaliu, va începe să aibă contracții regulate. Contracțiile înseamnă că mușchii din uter se contractă și apoi se relaxează. Acest lucru ajută la deschiderea colului uterin și ajută la împingerea copilului afară.

La începutul travaliului adevărat, contracțiile durează de obicei între 30 și 90 de secunde și au loc la intervale regulate între 5 și 10 minute. Pe măsură ce travaliul progresează sau devine mai activ, contracțiile pot apărea la fiecare 2-3 minute și pot dura până la 90 de secunde.

Reclamă

Cu cât contracțiile sunt mai puternice și cu cât timpul dintre ele este mai scurt, cu atât copil este mai aproape de naștere. Femeile nu sunt de obicei capabile să vorbească sau să se plimbe în timpul contracțiilor adevărate ale travaliului.

Dureri de burtă și spate

Durerea asemănătoare cu crampele menstruale sau durerea lombară sunt semne comune ale travaliului. Această durere nu dispare nici măcar atunci când femeia își schimbă poziția sau se mișcă.

Secreții vaginale

Acest semn al începerii travaliului este dat de o scurgere maronie sau roșiatică din vagin. Medicii îl numesc dop de mucus.

Ruperea apei

Când copilul este gata să iasă, sacul de lichid amniotic se sparge. Acest lichid se va scurge apoi prin colul uterin și vagin. Unele femei se confruntă cu o cantitate mai mare de lichid, în timp ce altele simt doar un firicel de apă. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea în plin travaliu activ.

Cronologia simptomelor în timpul travaliului

Potrivit organizației pentru sănătatea femeilor March of Dimes, există trei etape ale travaliului, toate cu simptome diferite:

Travaliul timpuriu

Durează între 6-12 ore. Femeile se confruntă cu contracții ușoare, de 30 până la 90 de secunde, la fiecare 5 până la 15 minute.

Travaliul activ

Este atunci când o femeie trebuie să se îndrepte de obicei către spital sau centrul de naștere sau își va suna moașa dacă plănuiește o naștere la domiciliu. Această etapă a travaliului începe atunci când contracțiile sunt la o distanță de aproximativ 3 minute, iar colul uterin s-a dilatat 6 cm. De obicei durează 4-8 ore. Femeile pot avea crampe, presiune în partea inferioară a spatelui, nevoia de a împinge și, de asemenea, se pot simți rău.

Apa se poate rupe în timpul travaliului timpuriu sau activ.

Împingerea și nașterea

Etapa de împingere și naștere poate dura între 20 de minute și câteva ore. Poate fi mai lung pentru femeile care sunt la primul copil sau pentru cele care au avut nevoie de epidurală sau alte medicamente pentru ameliorarea durerii. Contracțiile în acest stadiu tind să apară la fiecare 2-5 minute și durează 60-90 de secunde.

Pe măsură ce femeia împinge, echipa de asistență medicală poate ajuta la ghidarea bebelușului în afara corpului.

Odată ce copilul se naște medicul va tăia cordonul ombilical. Pentru sănătatea optimă a bebelușului, cel mai bine este să nu se taie cordonul până când acesta nu a încetat să mai pulseze, de obicei în jur de 5 minute după naștere.

Eliminarea placentei

Placenta este organul care furnizează fătului hrană și oxigen în timp ce acesta crește în uter. Femeia trebuie să-l elimine din corp după ce bebelușul s-a născut. Acest lucru necesită de obicei o singură apăsare și se întâmplă la mai puțin de 20 de minute după nașterea copilului.

Femeia va avea în continuare contracții în timpul eliminării placentei, dar de obicei nu sunt la fel de dureroase ca cele din timpul travaliului.

Te-ar mai putea interesa și
Gravidă se află în timpul travaliului, iar partenerul și moașa o ajută
5 sfaturi pentru tații care vor să asiste la naștere
5 sfaturi pentru tații care vor să asiste la naștere
Femeie gravidă își ține mâna pe burtă
Ce este dopul gelatinos: formare, rol și eliminare
Ce este dopul gelatinos: formare, rol și eliminare
Femeie gravidă în timpul travaliului
Ce este cercul de foc din timpul nașterii
Ce este cercul de foc din timpul nașterii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama ține adolescenta în brațele sale
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
Depresia la adolescenți este o realitate cu care se confruntă din ce în ce mai mulți tineri. Din păcate, ea are un impact negativ asupra vieții și dezvoltării lor, motiv pentru care, e important ca părinte să recunoști semnele ei și să......
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
2
Opal Sandy se dă pe tobogan
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea. Opal Sandy poate auzi aproape perfect după o intervenție chirurgicală revoluționară care a durat doar 16 minute. În acest fel, micuța......
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama stă de vorbă pe canapea cu fiica ei
07:24
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Băiat ține în mână o foaie cu stop bullying
13 mai, 07:38
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Gravidă își pregătește masa în bucătărie
13 mai, 07:11
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Mama se uită împreună cu bebelușul pe geamul avionului
12 mai, 07:31
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca
Mama vorbește cu adolescenta despre droguri
11 mai, 07:04
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
Bebeluș zâmbește în somn
10 mai, 07:42
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
Închide