Reclamă

Semne care anunță travaliul. Care sunt etapele prin care treci înainte de naștere

Semnele travaliului sau debutul nașterii sunt diferite pentru fiecare femeie în parte. Cu toate acestea, există simptome comune la care trebuie să fii atentă în acel moment. Ai aici principalele semne care anunță travaliul.

Publicat: 19 august 2023, 09:15
O femeie însărcinată, pe marginea patului, care simte primele semne ale travaliului
Semnele travaliului sau debutul nașterii sunt diferite pentru fiecare femeie în parte / Shutterstock

Unele femei nu observă nimic până în momentul în care începe travaliul. Altele pot avea simptome, cum ar fi crampe abdominale cu doar câteva săptămâni înainte. Unele simptome sunt fizice, în timp ce altele sunt emoționale.

Ai mai jos semnele comune ale începerii travaliului și diferitele etape ale travaliului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt primele semne care anunță travaliul

Printre primele semne care anunță travaliul vei regăsi cel mai des:

  • Ușurarea: Pe măsură ce femeile se apropie de data nașterii, copilul se va deplasa mai jos, în pelvisul mamei.
  • Creșterea secrețiilor vaginale: aceasta poate fi limpede, roz sau ușor roșiatică. Se poate întâmpla cu câteva zile înainte de venirea pe lume a copilului sau chiar la începutul procesului de travaliu.
  • Nesting-ul: Unele femei pot experimenta „nesting-ul” ceea ce înseamnă o doză mare de energie și dorința de a găti sau de a face curățenie.
  • Modificări ale colului uterin: colul uterin este deschiderea uterului în partea superioară a vaginului. Femeile nu au tendința de a observa, dar un medic ar putea menționa acest lucru la un control prenatal. Colul uterin are de obicei între 3,5 centimetri (cm) și 4 cm lungime. Pe măsură ce corpul se pregătește pentru travaliu, colul uterin devine mai scurt, mai moale și începe să se deschidă. Odată ce cineva este în travaliu, colul uterin se deschide sau se dilată până la aproximativ 10 cm.
  • Braxton-Hicks sau contracțiile false ale travaliului sunt frecvente, dar nu neapărat un semn al travaliului iminent.
Reclamă

Femeile se confruntă uneori cu Braxton-Hicks cu săptămâni sau chiar luni înainte de a da naștere. Spre deosebire de adevăratele contracții ale travaliului, contracțiile Braxton-Hicks nu apar la intervale regulate. De obicei sunt ușoare, dar pot fi dureroase. Multe femei vor descoperi că aceste contracții false dispar dacă se plimbă sau își schimbă poziția.

Simptomele care anunță că travaliul începe

Când o persoană intră în travaliu, va începe să aibă contracții regulate. Contracțiile înseamnă că mușchii din uter se contractă și apoi se relaxează. Acest lucru ajută la deschiderea colului uterin și ajută la împingerea copilului afară.

La începutul travaliului adevărat, contracțiile durează de obicei între 30 și 90 de secunde și au loc la intervale regulate între 5 și 10 minute. Pe măsură ce travaliul progresează sau devine mai activ, contracțiile pot apărea la fiecare 2-3 minute și pot dura până la 90 de secunde.

Reclamă

Cu cât contracțiile sunt mai puternice și cu cât timpul dintre ele este mai scurt, cu atât copil este mai aproape de naștere. Femeile nu sunt de obicei capabile să vorbească sau să se plimbe în timpul contracțiilor adevărate ale travaliului.

Dureri de burtă și spate

Durerea asemănătoare cu crampele menstruale sau durerea lombară sunt semne comune ale travaliului. Această durere nu dispare nici măcar atunci când femeia își schimbă poziția sau se mișcă.

Secreții vaginale

Acest semn al începerii travaliului este dat de o scurgere maronie sau roșiatică din vagin. Medicii îl numesc dop de mucus.

Ruperea apei

Când copilul este gata să iasă, sacul de lichid amniotic se sparge. Acest lichid se va scurge apoi prin colul uterin și vagin. Unele femei se confruntă cu o cantitate mai mare de lichid, în timp ce altele simt doar un firicel de apă. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea în plin travaliu activ.

Cronologia simptomelor în timpul travaliului

Potrivit organizației pentru sănătatea femeilor March of Dimes, există trei etape ale travaliului, toate cu simptome diferite:

Travaliul timpuriu

Durează între 6-12 ore. Femeile se confruntă cu contracții ușoare, de 30 până la 90 de secunde, la fiecare 5 până la 15 minute.

Travaliul activ

Este atunci când o femeie trebuie să se îndrepte de obicei către spital sau centrul de naștere sau își va suna moașa dacă plănuiește o naștere la domiciliu. Această etapă a travaliului începe atunci când contracțiile sunt la o distanță de aproximativ 3 minute, iar colul uterin s-a dilatat 6 cm. De obicei durează 4-8 ore. Femeile pot avea crampe, presiune în partea inferioară a spatelui, nevoia de a împinge și, de asemenea, se pot simți rău.

Apa se poate rupe în timpul travaliului timpuriu sau activ.

Împingerea și nașterea

Etapa de împingere și naștere poate dura între 20 de minute și câteva ore. Poate fi mai lung pentru femeile care sunt la primul copil sau pentru cele care au avut nevoie de epidurală sau alte medicamente pentru ameliorarea durerii. Contracțiile în acest stadiu tind să apară la fiecare 2-5 minute și durează 60-90 de secunde.

Pe măsură ce femeia împinge, echipa de asistență medicală poate ajuta la ghidarea bebelușului în afara corpului.

Odată ce copilul se naște medicul va tăia cordonul ombilical. Pentru sănătatea optimă a bebelușului, cel mai bine este să nu se taie cordonul până când acesta nu a încetat să mai pulseze, de obicei în jur de 5 minute după naștere.

Eliminarea placentei

Placenta este organul care furnizează fătului hrană și oxigen în timp ce acesta crește în uter. Femeia trebuie să-l elimine din corp după ce bebelușul s-a născut. Acest lucru necesită de obicei o singură apăsare și se întâmplă la mai puțin de 20 de minute după nașterea copilului.

Femeia va avea în continuare contracții în timpul eliminării placentei, dar de obicei nu sunt la fel de dureroase ca cele din timpul travaliului.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată care stă pe canapea si are în spatele ei o doula care îi face masaj
Ce este o doula și care e rolul ei. Cum te poate ajuta înainte și după naștere
Ce este o doula și care e rolul ei. Cum te poate ajuta înainte și după naștere
Gravidă se află în timpul travaliului, iar partenerul și moașa o ajută
5 sfaturi pentru tații care vor să asiste la naștere
5 sfaturi pentru tații care vor să asiste la naștere
Femeie gravidă își ține mâna pe burtă
Ce este dopul gelatinos: formare, rol și eliminare
Ce este dopul gelatinos: formare, rol și eliminare
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide