Reclamă

5 temeri ale părinților și cum le poți combate

Misiunea de a fi părinți nu este deloc ușoară și este absolut normal să apară diferite temeri, după apariția copiilor. Avem responsabilitatea de a-i proteja și de a-i îngriji, de a-i ghida și de a-i sprijini pe măsură ce cresc. Este o responsabilitate deseori copleșitoare, plină de nenumărate necunoscute cărora trebuie să le facem față în timp real. În rândurile următoare, poți găsi 5 temeri ale părinților și cum le poți combate.

Publicat: 11 septembrie 2023, 07:27
Fetiță, îmbrăcată cu rochiță din jeans, pe trotinetă, în parc, iar mama ei stă în spatele ei și pare foarte îngrijorată, ilustrând 5 temeri ale părinților
Frica de accidente și răniri, de bullying și față de persoanele străine se numără printre cele 5 temeri ale părinților / Shutterstock

De multe ori, aceste temeri sunt influențate și de ceea ce vedem în presă sau la televizor. Într-un studiu realizat de BabyCenter pe 2.400 de părinți, temerile au variat de la îngrijorarea cu privire la viitorul copiilor, la siguranța personală a acestora și la sănătatea lor pe termen lung.

Cele mai mari 5 temeri ale părinților

În general, atât părinții, cât și cei care nu sunt părinți au tendința de a se teme de lucrurile pe care nu le pot controla. De asemenea, părinții tind să se teamă în mod special de pericolele scandaloase și senzaționale, cele care atrag atenția presei și dau naștere la melodrame. Iată ce spun experții despre cele 5 temeri ale părinților:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

1. Așteptări mari

  • Teama: Copilul nu va primi educația și oportunitățile de care are nevoie pentru a-și atinge potențialul.

Aceasta a fost una dintre cele 5 temeri ale părinților, care ocupă un loc fruntaș în sondajul realizat de babycenter.com. Pamela Paul, autoarea cărții „Parenting Inc.“ arată cum anxietatea părinților alimentează industria profitabilă a celor care susțin că jucăriile și produsele „educaționale“ și programele de lectură timpurie vor ajuta copilul să avanseze pe calea cea mai rapidă spre succes.

2. Climatul economic

La acesta se adaugă și un climat economic înfricoșător. „Părinții se tem că cei mici nu vor avea o viață ușoară, pentru că ei nu o au. Mulți părinți din ziua de azi se luptă să ajungă la sfârșit de lună și își doresc un alt viitor pentru copiii lor“, spune Pamela Paul.

Într-adevăr, șomajul și costul vieții sunt în creștere. Pe de altă parte, salariile stagnează și părinții aleg să plece să muncească peste hotare. Este normal ca părinții să fie preocupați de copiii lor și de modul în care se vor descurca într-o lume din ce în ce mai competitivă. Dar nu trebuie să intrați în panică și să începeți să pregătiți copilul pentru facultate imediat ce l-ai adus acasă.

Ce poți face: Paul și alți experți sunt spun că nu este necesar să cumperi toate jucăriile educaționale care apar pe piață sau să umpli fiecare oră din ziua copilului cu activități de învățare. „Există dovezi că cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău este să cumperi mai puține lucruri. Se pare că acei copii care sunt mai creativi, de fapt, au mai puține jucării. Având un număr mic de jucării simple, de bază, îi ajută pe copii să-și dezvolte imaginația și ingeniozitatea.“, spune Paul. 

Psihologul Paul Donahue, autorul cărții „Parenting Without Fear“, oferă o perspectivă similară. „Părinții cred că ar trebui să facă totul pentru copiii lor: să îi stimuleze, să îi distreze în mod constant, să facă totul pentru ei, astfel încât să nu fie nevoiți să îndure nicio frustrare. Ei se tem că, dacă nu fac aceste lucruri, copilul lor va rămâne cumva în urmă.“ De fapt, Donahue susține că preocuparea constantă a părinților îi împiedică pe copii să își dezvolte independența, ingeniozitatea, imaginația și abilitățile de bază pentru viață.

Reclamă

3. Pericolul străinilor

  • Teama: Cineva va răni sau ataca copilul.

Protejarea copilului intră la capitolul instincte parentale. Temerile de acest tip sunt intensificate de faptul că atacurile reale asupra copiilor primesc multă atenție în mass-media. Acest lucru le poate face să pară mai frecvente.

De asemenea, este important de știut că autorii abuzurilor fizice asupra copiilor sunt, de obicei, membrii ai familiei, nu persoane străine. În acest sens, este important să ajuți copiii să se protejeze singuri.

Ce poți face: Potrivit sociologului David Finkelhor, a avea copilul în siguranță înseamnă pur și simplu să faci ceea ce îți vine natural și anume să fii cât mai atentă. „Menține o relație apropiată și de susținere și păstrează deschise canalele de comunicare, astfel încât copilul să se simtă confortabil să se încreadă în tine dacă se întâmplă ceva“, spune el.

Educă-ți copilul adecvat vârstei sale și explică-i despre corpul său și despre formele de contact adecvate și neadecvate. În plus, încurajează-l să ceară ajutor de la tine sau de la alți adulți dacă se simte vreodată în pericol. 

4. Accidente și răniri

  • Teama: Copilul va fi rănit într-un accident de mașină.

Se pare că, nepurtarea centurii de siguranțe sau lipsa unui scaun de mașină pentru copii, sunt cauze frecvente în care copiii pot fi răninți sau accidentați mortal. La fel de periculos este și faptul că șoferul care conducea mașina băuse.

Ce poți face: Potrivit expertului Alfred Sacchetti, șeful serviciilor de urgență de la Spitalul Our Lady of Lourdes din Camden, New Jersey, numărul mare de accidente traumatice accidentale poate fi prevenit.

Sacchetti spune că măsuri simple de siguranță pot face o diferență enormă. Scaunele auto, centurile de siguranță, căștile de bicicletă și precauții de bun simț pe terenul de joacă sunt esențiale.

Sacchetti subliniază că protejarea împotriva rănilor la cap este deosebit de importantă. „În schema generală a lucrurilor, medicina de astăzi poate ajuta un copil să supraviețuiască majorității lucrurilor care i se întâmplă, cu excepția rănilor la nivelul gâtului și în sus. Leziunile grave la cap sunt extrem de complicate de tratat.“

Acesta îi sfătuiește pe părinți să le pună copiilor casca de protecție atunci când merg pe bicicletă, trotinetă sau skateboard. Acest lucru trebuie facut de la vârste cât mai mici, pentru a crea un reflex automat.

Nu în ultimul rând, pune mereu centura de siguranță copiilor și nu bea niciodată atunci când conduci. 

5. Bullying

  • Teama: Copilul nu se va integra în societate sau va fi agresat.

Bullyingul se află printre cele 5 temeri ale părinților și trebuie să fie întotdeauna luat în serios, spun experții. Pe termen lung, bullyingul este legat de probleme de stimă de sine, performanțe școlare slabe, depresie și chiar sinucidere. De cele mai multe ori, cei mai răi agresori sunt adesea copii care au fost ei înșiși agresați. 

Ce poți face: Experții spun că acei copii care au avut parte de violență acasă sunt mai predispuși să îi intimideze pe ceilalți. Este important să nu-ți tratezi niciodată copilul în mod violent și să nu permiți altora să facă acest lucru.

Expertul în bullying, Minne Fekkes, îndeamnă părinții și profesorii deopotrivă să fie proactivi și să îi învețe pe copii de la o vârstă fragedă că nu ar trebui să tachineze sau să insulte oamenii. „Este important să anunți profesorii și când copilul experimentează sau observă acte de hărțuire la școală. Dacă ai un copil bătăuș, ia în serios acest comportament“, spune Fekkes.

Inițiază discuții periodice cu copiii tăi despre modul în care îi tratează pe ceilalți și despre cum să gestioneze bullying-ul. De asemenea, ajută-ți copilul să își dezvolte abilitățile de care are nevoie pentru a se proteja. Chiar puteți exersa diferite scenarii pe care acesta le poate folosi dacă este hărțuit.

6. Probleme legate de greutate

  • Teama: Copilul va avea probleme de greutate, cum ar fi obezitatea sau anorexia.

Atât obezitatea, cât și pierderea severă în greutate la copii sunt motive serioase de îngrijorare. Asta mai ales că organismul lor este în creștere. 

Ce poți face: Îți poți proteja copilul de pericolele obezității. Nimeni nu are atât de mult control asupra a ceea ce mănâncă și a modului în care își petrece timpul așa cum ai tu.

Pentru a ajuta copilul să evite creșterea excesivă în greutate, ajută-l să mențină o dietă sănătoasă și un stil de viață activ. Părinții sunt cel mai important model. În loc să petreceți timpul în fața televizorului, mergeți și faceți o plimbare în parc sau jucați-vă cu mingea împreună. Este distractiv și se crează o mai bună conexiune între membrii familiei.

Ajută copiii să dezvolte o relație sănătoasă cu mâncarea

Medicul pediatru Laurel Schultz îi îndeamnă pe părinți să mențină la minimum dulciurile și alimentele nesănătoase din casă. Recomandă să le vorbești copiilor lor despre nutriție, exerciții fizice și sănătate, mai degrabă decât de calorii și greutate. „Lasă-i pe copiii să știe că nu este vorba despre a fi prea gras sau prea slab. Important este să aibă un corp sănătos, ceea ce înseamnă să facă alegeri alimentare bune și să facă exerciții fizice regulate“, spune ea. 

De asemenea, Schultz recomandă să fii atentă și la schimbările de comportament ale copilului. Copiii care dezvoltă anorexie devin din ce în ce mai secretoși și solitari. Aceștia pot încerca să își ascundă pierderea în greutate sub haine largi. „Dacă poți depista anorexia din timp, este mai probabil ca un copil să o depășească, înainte ca aceasta să se instaleze”, spune Schultz.  Dacă ai vreo suspiciune, discută cu pediatrul, care probabil va recomanda să consulte un terapeut și un nutriționist.

Te-ar mai putea interesa și
Fetiță cu tricou roz, care ține în mâini o pușculiță roz, ilustrând cum să-ți ajuți copiii să devină independenți financiar
Cum să-ți ajuți copiii să devină independenți financiar
Cum să-ți ajuți copiii să devină independenți financiar
Mamă, îmbrăcată cu bluză gri cu dungi albe, stă așezată, în spatele fiicei ei, care are o bluză albă și jeanși care e tristă și își tine mâinile întinse în față, iar mama îi cuprinde umerii și se uită blând la ea, ilustrând anxietatea la copii
Anxietatea la copii. Când să te îngrijoreze și cum o poți trata acasă
Anxietatea la copii. Când să te îngrijoreze și cum o poți trata acasă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
2
Elevă de liceu cu caiete în brațe
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Capitala are cele mai multe licee atât ca număr, dar și ca apreciere pentru sistemul de învățământ și formarea elevilor. Multe dintre acestea sunt recunoscute pentru performanțele academice remarcabile ale elevilor lor. Ai mai jos topul......
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
3
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Scopul unui părinte este să-și învețe copiii să fie independenți, nu să-i supravegheze la nesfârșit. Un copil are nevoie și de greșeli pentru a se forma într-una adult cu un comportament bun din toate punctele de vedere. Ai mai jos mai......
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Cele mai noi
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
27 martie, 07:00
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
26 martie, 07:07
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Băiat cu alergii sezoniere își suflă nasul
23 martie, 07:38
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Doi copii care se bucură de natură pe creanga unui copac
22 martie, 07:22
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Închide