Reclamă

Traumatismul cranian la copii. Principalele semne și simptome

Cele mai multe dintre traumatismele la copii apar în copilărie și majoritatea sunt ușoare și nu sunt asociate cu leziuni cerebrale sau complicații pe termen lung. Este important ca după ce a apărut traumatismul cranian la copii, aceștia să fie monitorizați pentru a vedea dacă sunt semne și simptome care să îngrijoreze.

O fetiță este examinată de un pediatru pentru a diagnostica un posibil traumatism cranian
Riscul de leziuni cerebrale variază în funcție de gravitatea traumatismului / Shutterstock

Este aproape imposibil să protejezi copiii de lovituri la cap. Dar dacă se întâmplă acest lucru, este bine să mergi să discuți cu medicul pentru a determina gravitatea și pentru a-ți propune un plan de îngrijire. 

Traumatismul cranian la copii: cauze

Căzăturile reprezintă cea mai frecventă cauză a traumatismelor craniene minore la copii. De asemenea, traumatismele sunt legate și de sporturile practicate, accidente cauzate de autovehicule sau de biciclete, dar și de violența domestică. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Riscul de leziuni cerebrale variază în funcție de gravitatea traumatismului. De exemplu, căzăturile, lovirea ușoară sau de un obiect moale, cum ar fi o jucărie sau o minge, prezintă un risc scăzut de leziuni cerebrale.

Însă, următoarele accidente prezintă un risc mai mare de leziuni cerebrale:

  • Accidentele cu autovehicule de mare viteză.
  • Căderi de la înălțimi mari.
  • Să fii lovit de un obiect, cu viteză, greu sau ascuțit (de exemplu, bâtă de baseball, crosă de golf, cuțit, etc)
Reclamă
  • Leziunile prin zgâlțâire viguroasă, provoacă de obicei leziuni grave (sindromul copilului zgâlțâit).
Reclamă

Traumatismul cranian la copii: simptome

Comportamentul și simptomele unui copil după un traumatism cranian depind de tipul și amploarea rănii. Cele mai frecvente semne și simptome includ:

  • Tumefierea scalpului. Umflarea scalpului în zona lovită este frecventă, deoarece există multe vase. Dacă pielea nu este ruptă, poate să apară o umflătură mare din cauza sângerării sau a umflăturii sub piele.
  • Pierderea cunoștinței. Puțini copii cu un traumatism cranian ușor își pierd cunoștința, de obicei doar pentru o perioadă scurtă (mai puțin de un minut).
  • Durere de cap. Durerea de cap apare la aproximativ 45 la sută dintre copii/adolescenți după un traumatism cranian. La copiii care sunt prea mici pentru a vorbi, iritabilitatea poate fi un indiciu al durerilor de cap sau al altor disconforturi. (A se vedea „Educația pacientului: Cefaleea la copii (Dincolo de elementele de bază)”).
  • Vomă. Se poate întâmpla ca după un traumatism cranian să apară un episod de vărsături. Acest lucru nu înseamnă este vorba despre o leziune cerebrală gravă.
  • Convulsii. În cazuri rare, imediat după un traumatism cranian, pot apărea convulsiile. Doar câțiva dintre acești copii au un traumatism cranian grav. În această situație se recomandă o tomografie computerizată a capului. (A se vedea „Teste imagistice” de mai jos). 
  • Comoție cerebrală. Simptomele comune ale unei comoții cerebrale includ confuzie, amnezie (imposibilitatea de a-și aminti evenimentele din jurul momentului producerii leziunii), dureri de cap, vărsături și amețeli. Pierderea cunoștinței poate apărea, dar este mai puțin frecventă.

Teste pentru traumatismul cranian la copii

Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să contacteze medicul atunci când copilului are mai mult decât o lovitură ușoară la cap.

Când să mergi la medic

Copiii cu următoarele simptome pot indica un risc mai mare de complicații și au nevoie să fie văzuți de urgență de un medic:

  • Dacă copilul are vărsături recurente.
  • În cazul în care copilul are o convulsii.
  • În cazul în care copilul își pierde cunoștința după rănire.
  • Dacă copilul dezvoltă o durere de cap care este severă sau se agravează cu timpul.
  • Dacă există schimbări în comportamentul copilului (de exemplu, este letargic, greu de trezit, extrem de iritabil sau care prezintă alte comportamente anormale).
  • În cazul în care copilul se împiedică sau are dificultăți de mers, stângăcie sau lipsă de coordonare.
  • În cazul în care copilul este confuz sau are dificultăți de vorbire.
  • În cazul în care copilul are amețeli care nu se rezolvă sau se repetă în mod repetat.
  • În cazul în care din nas sau din urechi curge sânge sau lichid apos.
  • În cazul în care copilul are mai puțin de șase luni.
  • Dacă o tăietură nu se oprește din sângerare după aplicarea unei presiuni timp de 10 minute.
  • În cazul în care copilul a căzut de la o înălțime mai mare de un metru și jumătate, a fost lovit cu un obiect, cu viteză, sau a fost lovit cu o forță mare.
  • În cazul în care părintele este îngrijorat de modul în care se comportă copilul.

Când se recomandă o tomografie computerizată (CT)

Scopul evaluării este de a determina dacă există o leziune cerebrală gravă. De asemenea, evaluarea poate determina dacă este nevoie de tratament imediat, de o urmărire atentă sau de teste suplimentare, precum o tomografie computerizată a capului.

După un traumatism cranian, copilul poate fi supus unui test imagistic, care are rolul de a determina dacă există o hemoragie în interiorul sau în jurul creierului, dacă există o fractură craniană sau dacă există alte leziuni cerebrale grave. Majoritatea copiilor cu un traumatism cranian minor nu necesită un test imagistic, deoarece riscul unei leziuni cerebrale grave este mic.

O tomografie computerizată a capului poate fi recomandată în cazul în care există semne sau simptome îngrijorătoare de leziuni cerebrale precum:

  • Pierderea prelungită a cunoștinței.
  • Pierdere de memorie persistentă sau severă, confuzie.
  • Vomitoare persistente.
  • Convulsii.
  • Dureri de cap severe, persistente sau care se agravează.
  • Suspiciune de vătămare intenționată (abuz).
  • Schimbări comportamentale (de exemplu, letargie, scăderea vigilenței, iritabilitate extremă).
  • Semne de fractură a craniului sau fontanelă bombată (punctul moale de pe capul unui copil).
  • Examen neurologic anormal (de exemplu, amorțeală, furnicături, slăbiciune, dezechilibru).
  • Vânătaie sau umflătură semnificativă a scalpului unui copil foarte mic.
  • Sânge sau lichid limpede, care se scurge din urechi sau din nas
  • Incident cu un risc mai mare de traumatism cranio-cerebral. 

Copiii mici pot avea nevoie să fie sedați pentru scurt timp (mai puțin de 15 minute, în majoritatea cazurilor) pentru a obține cele mai bune rezultate.

Cum poți trata traumatismul cranian la copii

Dacă rănirea copilului este ușoară și nu există semne sau simptome îngrijorătoare, acesta poate fi tratat și monitorizat la domiciliu. 

Încurajează copilul să se întindă sau să aleagă o activitate liniștită. Dacă este vorba de un traumatism ușor și este ora somnului, permite copilului să doarmă, dacă dorește. O ușoară durere de cap, greață și amețeli sunt frecvente, mai ales în primele ore după rănire. Încearcă sa-l hidratezi bine.

Dacă sângerează, curăță zona cu apă și săpun și pune presiune pe zonă cu un pansament steril. Sângerarea trebuie să se oprească în 10 minute. Dacă nu se oprește, va trebui să mergi cu el la medic pentru a-i pune copci.  

Umflarea zonei este frecventă după un traumatism cranian. Pentru a reduce umflarea, se poate aplica o pungă cu gheață sau o compresă rece, timp de 20 de minute. De obicei, umflătura începe să se amelioreze în câteva ore, dar poate dura o săptămână pentru dispărea complet.

Pentru a ameliora durerea, se poate administra paracetamol. În cazul în care durerea de cap a copilului este severă sau se agravează, mergi cu el la Urgentă. 

Te-ar mai putea interesa și
O femeie medic care consultă o pacientă însărcinată, pe un pat de spital
Ce înseamnă lichid amniotic scăzut în timpul sarcinii
Ce înseamnă lichid amniotic scăzut în timpul sarcinii
Un bărbat pe un pat, în cabinetul medicului, în timp ce discută despre infertilitatea la bărbați
Infertilitatea la bărbați: cauze, investigații necesare și recomandări
Infertilitatea la bărbați: cauze, investigații necesare și recomandări
O femeie care stă pe marginea patului și se confruntă cu dureri date de endometrioză
Ce este endometrioza și de ce e considerată o cauză a infertilității la femei
Ce este endometrioza și de ce e considerată o cauză a infertilității la femei
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mămică blondă, îmbrăcată cu o bluză albă, care zgâlțâie și ceartă un bebeluș îmbrăcat cu body alb, în timp ce stă pe un fotoliu galben, sindromul copilului zgâlțâit
Sindromul copilului zgâlțâit. Cum apare și care sunt principalele semne și simptome
Se știe că bebelușii pot plânge destul de mult, mai ales că este modalitatea lor de a transmite diferite informații. Prin plâns, bebelușii ne pot spune că le este foame, somn sau au nevoie să le fie schimbate scutecele. Uneori, în......
Sindromul copilului zgâlțâit. Cum apare și care sunt principalele semne și simptome
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Băiețelul împinge castronul cu mâncare
10 strategii eficiente pentru a preveni mâncatul pretențios la copii
Mâncatul pretențios la copii poate fi o provocare pentru mulți părinți, iar introducerea unor obiceiuri alimentare sănătoase și diverse poate fi esențială pentru sănătatea și dezvoltarea optimă a copilului tău. Iată 10 strategii......
10 strategii eficiente pentru a preveni mâncatul pretențios la copii
5
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de burtă
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Sarcina vine cu multe emoții, stări, dar și cu unele provocări. Iar printre unele din cele mai frecvente astfel de provocări se numără și flatulența. Deși adesea jenantă și inconfortabilă, flatulența în sarcină este un simptom normal......
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Parteneri
Cele mai noi
articol cu video
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
7 decembrie, 13:08
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
Mama și fiica urlă una la cealaltă
7 decembrie, 07:25
Parentingul toxic și efectele sale asupra copiilor
Parentingul toxic și efectele sale asupra copiilor
Mama își ține în brațe bebelușul care ține în gură o jucărie de dentiție
6 decembrie, 08:12
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
Femeie însărcinată stă în fața medicului
6 decembrie, 07:31
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Băiat cu boala obrajilor pălmuiți
5 decembrie, 07:27
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Mama își alăptează bebelușul
5 decembrie, 07:16
Colostrul: ce este și ce beneficii are
Colostrul: ce este și ce beneficii are
Închide