Reclamă

Traumatismul cranian la copii. Principalele semne și simptome

Cele mai multe dintre traumatismele la copii apar în copilărie și majoritatea sunt ușoare și nu sunt asociate cu leziuni cerebrale sau complicații pe termen lung. Este important ca după ce a apărut traumatismul cranian la copii, aceștia să fie monitorizați pentru a vedea dacă sunt semne și simptome care să îngrijoreze.

O fetiță este examinată de un pediatru pentru a diagnostica un posibil traumatism cranian
Riscul de leziuni cerebrale variază în funcție de gravitatea traumatismului / Shutterstock

Este aproape imposibil să protejezi copiii de lovituri la cap. Dar dacă se întâmplă acest lucru, este bine să mergi să discuți cu medicul pentru a determina gravitatea și pentru a-ți propune un plan de îngrijire. 

Traumatismul cranian la copii: cauze

Căzăturile reprezintă cea mai frecventă cauză a traumatismelor craniene minore la copii. De asemenea, traumatismele sunt legate și de sporturile practicate, accidente cauzate de autovehicule sau de biciclete, dar și de violența domestică. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Riscul de leziuni cerebrale variază în funcție de gravitatea traumatismului. De exemplu, căzăturile, lovirea ușoară sau de un obiect moale, cum ar fi o jucărie sau o minge, prezintă un risc scăzut de leziuni cerebrale.

Însă, următoarele accidente prezintă un risc mai mare de leziuni cerebrale:

  • Accidentele cu autovehicule de mare viteză.
  • Căderi de la înălțimi mari.
  • Să fii lovit de un obiect, cu viteză, greu sau ascuțit (de exemplu, bâtă de baseball, crosă de golf, cuțit, etc)
  • Leziunile prin zgâlțâire viguroasă, provoacă de obicei leziuni grave (sindromul copilului zgâlțâit).
Reclamă

Traumatismul cranian la copii: simptome

Comportamentul și simptomele unui copil după un traumatism cranian depind de tipul și amploarea rănii. Cele mai frecvente semne și simptome includ:

  • Tumefierea scalpului. Umflarea scalpului în zona lovită este frecventă, deoarece există multe vase. Dacă pielea nu este ruptă, poate să apară o umflătură mare din cauza sângerării sau a umflăturii sub piele.
  • Pierderea cunoștinței. Puțini copii cu un traumatism cranian ușor își pierd cunoștința, de obicei doar pentru o perioadă scurtă (mai puțin de un minut).
  • Durere de cap. Durerea de cap apare la aproximativ 45 la sută dintre copii/adolescenți după un traumatism cranian. La copiii care sunt prea mici pentru a vorbi, iritabilitatea poate fi un indiciu al durerilor de cap sau al altor disconforturi. (A se vedea „Educația pacientului: Cefaleea la copii (Dincolo de elementele de bază)”).
  • Vomă. Se poate întâmpla ca după un traumatism cranian să apară un episod de vărsături. Acest lucru nu înseamnă este vorba despre o leziune cerebrală gravă.
  • Convulsii. În cazuri rare, imediat după un traumatism cranian, pot apărea convulsiile. Doar câțiva dintre acești copii au un traumatism cranian grav. În această situație se recomandă o tomografie computerizată a capului. (A se vedea „Teste imagistice” de mai jos). 
  • Comoție cerebrală. Simptomele comune ale unei comoții cerebrale includ confuzie, amnezie (imposibilitatea de a-și aminti evenimentele din jurul momentului producerii leziunii), dureri de cap, vărsături și amețeli. Pierderea cunoștinței poate apărea, dar este mai puțin frecventă.

Teste pentru traumatismul cranian la copii

Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să contacteze medicul atunci când copilului are mai mult decât o lovitură ușoară la cap.

Când să mergi la medic

Copiii cu următoarele simptome pot indica un risc mai mare de complicații și au nevoie să fie văzuți de urgență de un medic:

Reclamă
  • Dacă copilul are vărsături recurente.
  • În cazul în care copilul are o convulsii.
  • În cazul în care copilul își pierde cunoștința după rănire.
  • Dacă copilul dezvoltă o durere de cap care este severă sau se agravează cu timpul.
  • Dacă există schimbări în comportamentul copilului (de exemplu, este letargic, greu de trezit, extrem de iritabil sau care prezintă alte comportamente anormale).
  • În cazul în care copilul se împiedică sau are dificultăți de mers, stângăcie sau lipsă de coordonare.
  • În cazul în care copilul este confuz sau are dificultăți de vorbire.
  • În cazul în care copilul are amețeli care nu se rezolvă sau se repetă în mod repetat.
  • În cazul în care din nas sau din urechi curge sânge sau lichid apos.
  • În cazul în care copilul are mai puțin de șase luni.
  • Dacă o tăietură nu se oprește din sângerare după aplicarea unei presiuni timp de 10 minute.
  • În cazul în care copilul a căzut de la o înălțime mai mare de un metru și jumătate, a fost lovit cu un obiect, cu viteză, sau a fost lovit cu o forță mare.
  • În cazul în care părintele este îngrijorat de modul în care se comportă copilul.

Când se recomandă o tomografie computerizată (CT)

Scopul evaluării este de a determina dacă există o leziune cerebrală gravă. De asemenea, evaluarea poate determina dacă este nevoie de tratament imediat, de o urmărire atentă sau de teste suplimentare, precum o tomografie computerizată a capului.

După un traumatism cranian, copilul poate fi supus unui test imagistic, care are rolul de a determina dacă există o hemoragie în interiorul sau în jurul creierului, dacă există o fractură craniană sau dacă există alte leziuni cerebrale grave. Majoritatea copiilor cu un traumatism cranian minor nu necesită un test imagistic, deoarece riscul unei leziuni cerebrale grave este mic.

O tomografie computerizată a capului poate fi recomandată în cazul în care există semne sau simptome îngrijorătoare de leziuni cerebrale precum:

  • Pierderea prelungită a cunoștinței.
  • Pierdere de memorie persistentă sau severă, confuzie.
  • Vomitoare persistente.
  • Convulsii.
  • Dureri de cap severe, persistente sau care se agravează.
  • Suspiciune de vătămare intenționată (abuz).
  • Schimbări comportamentale (de exemplu, letargie, scăderea vigilenței, iritabilitate extremă).
  • Semne de fractură a craniului sau fontanelă bombată (punctul moale de pe capul unui copil).
  • Examen neurologic anormal (de exemplu, amorțeală, furnicături, slăbiciune, dezechilibru).
  • Vânătaie sau umflătură semnificativă a scalpului unui copil foarte mic.
  • Sânge sau lichid limpede, care se scurge din urechi sau din nas
  • Incident cu un risc mai mare de traumatism cranio-cerebral. 

Copiii mici pot avea nevoie să fie sedați pentru scurt timp (mai puțin de 15 minute, în majoritatea cazurilor) pentru a obține cele mai bune rezultate.

Cum poți trata traumatismul cranian la copii

Dacă rănirea copilului este ușoară și nu există semne sau simptome îngrijorătoare, acesta poate fi tratat și monitorizat la domiciliu. 

Încurajează copilul să se întindă sau să aleagă o activitate liniștită. Dacă este vorba de un traumatism ușor și este ora somnului, permite copilului să doarmă, dacă dorește. O ușoară durere de cap, greață și amețeli sunt frecvente, mai ales în primele ore după rănire. Încearcă sa-l hidratezi bine.

Dacă sângerează, curăță zona cu apă și săpun și pune presiune pe zonă cu un pansament steril. Sângerarea trebuie să se oprească în 10 minute. Dacă nu se oprește, va trebui să mergi cu el la medic pentru a-i pune copci.  

Umflarea zonei este frecventă după un traumatism cranian. Pentru a reduce umflarea, se poate aplica o pungă cu gheață sau o compresă rece, timp de 20 de minute. De obicei, umflătura începe să se amelioreze în câteva ore, dar poate dura o săptămână pentru dispărea complet.

Pentru a ameliora durerea, se poate administra paracetamol. În cazul în care durerea de cap a copilului este severă sau se agravează, mergi cu el la Urgentă. 

Te-ar mai putea interesa și
Băiețel care nu se simte bine stă întins pe pat
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Un băiețel care bate cu pumnul în masă
Care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată
Care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Fiecare viitoare mămică este nerăbdătoare să simtă primele mișcări ale bebelușului său. Nivelul de activitate al bebelușului diferă de la un copil la altul. Mișcările sale vor evolua pe parcursul sarcinii, iar în timp vei ajunge să......
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Gravidă spală legumele
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
O fetiță care stă la fereastra avionului în timp ce își ține în brațe jucăria de pluș
16 noiembrie, 06:51
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Tata se joacă jenga cu cele două fete
15 noiembrie, 06:59
Parentingul intensiv: ce este și ce beneficii are
Parentingul intensiv: ce este și ce beneficii are
Fetiță completează vision board-ul
15 noiembrie, 06:17
Cum să creezi un vision board pentru copii
Cum să creezi un vision board pentru copii
Închide