Reclamă

Fricile copiilor. De ce apar și cum îi pot ajuta părinții

La un moment dat, toți copiii au frici și este normal să se simtă speriați. Frica este o emoție care îi poate ajuta pe copii să fie precauți. Atunci când lucrurile sunt noi, mari, zgomotoase sau diferite, pot părea înfricoșătoare pentru copii. Aici pot interveni părinții, care îi pot ajuta pe micuți să se simtă în siguranță în momentele mai tensionate.

Fetiță cu părul lung, care stă în pat, pe semi-întuneric, sub pilotă, cu pumnii strânși sub bărbie, iar pe perete se reflectă două umbre de mâini de monstru, pentru a ilustrând fricile copiilor
Atunci când copiii au frici, ideal este să-i înveți cum să le gestioneze singuri pentru a fi mai încrezători și independenți / Shutterstock

Atunci când observi că ai un copil căruia îi este frică de diferite lucruri, trebuie să ai răbdare și să-l lauzi, ori de câte ori trece peste un moment care îl sperie. Totuși, în cazul în care acesta se teme tot timpul sau are temeri care intervin în activitățile de zi cu zi, ar putea fi vorba despre un semn de anxietate și ar trebui să iei legătura cu un medic.

Care sunt principalele frici ale copiilor

Ceea ce îi face pe copii să le fie frică atunci când sunt mici, se schimbă pe măsură ce cresc. Unele temeri sunt comune și normale la anumite vârste. Printre acestea se numără:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Singurătate.
  • Întuneric.
  • Câini sau alte animale mari.
  • Gândaci.
  • Înălțimi.
Reclamă
  • A face injecții sau a merge la doctor.
  • Zgomote nefamiliare sau zgomote puternice.
  • Monștrii imaginari.

Fricile copiilor: cum îi ajuți să le gestioneze

Fricile copiilor reprezintă o parte inevitabilă a vieții și atunci când apar, ca părinți, instinctul nostru natural este adesea de a liniști și de a consola. Însă, în mod realist, părinții nu pot fi tot timpul lângă copii pentru a-i calma. Ideal, când copiii au frici, este să-i înveți cum să le gestioneze singuri pentru a fi mai încrezători și independenți. 

Autoreglarea

Cu ajutorul autoreglării copiii își pot procesa și gestiona propriile emoții și comportamente într-un mod sănătos. Pentru copii, a învăța construirea autoreglării necesită timp, practică și spațiu. Este vorba despre capacitatea de a simți lucruri, fără a acționa în consecință.

Asta înseamnă că părinții trebuie să se obișnuiască să îi lase pe copii să se simtă puțin inconfortabil în timp ce își dau seama de anumite lucruri. „Să-ți fie teamă uneori este o parte normală și sănătoasă a creșterii“, spune asistentul social licențiat, Elianna Platt. Cele mai multe dintre temerile copilăriei nu reprezintă o amenințare reală. De fapt, uneori acel monstru“ înfricoșător este doar o haină veche.

Ajută-ți copilul să vorbească despre frici

Deși copiii au frici, uneori nu au cuvintele necesare pentru a le explica. Atunci este nevoie să intervii, punând întrebări specifice. Dacă unui copil îi este frică de câini, îl poți întreba despre „ce îi face pe câini să fie înfricoșători“. De asemenea, poți continua să-l întrebi dacă a fost surprins vreodată de un câine, dacă a încercat să îl muște sau dacă există un anumit câine care îl face să-i fie frică. De îndată ce ai înțeles mai bine de ce se teme copilul, vei avea o idee mai clară despre cum să-l ajuți să treacă peste asta.

Validează, apoi mergi mai departe

Odată ce ai aflat care este motivul fricii, arată-i copilului că iei totul în serios. „Când un copil spune că ceva este înfricoșător, există o șansă destul de mare ca noi, ca adulți, să nu credem că este înfricoșător“, spune psihologul Rachel Busman. Recomadarea este să spui „Uau, se pare că ți-a fost frică!“ sau „Știu că mulți copii își fac griji pentru asta“, în loc de „Hai, nu a fost înfricoșător!“ sau „De ce ți-ar fi frică?“.

După ce ai oferit reasigurarea, este important să treci rapid mai departe, spune psihologul Busman. „Nu vrem să insistăm în a oferi confort în jurul lucrurilor înfricoșătoare, pentru că și asta poate deveni o întărire și poate lua o altă turnură“.

Reclamă

Fă un plan

Lucrează cu copilul pentru a stabili obiective rezonabile. De exemplu, dacă, de obicei, are nevoie să stai cu el în cameră până adoarme, ai putea stabili ca până la sfârșitul săptămânii să încerce să stingă lumina și să adoarmă singur. Odată ce ai stabilit obiectivul, discută despre pașii pe care îi vei face pentru a reuși să învingă fricile.

În prima noapte stabilește că vei citi două cărți, vei stinge lumina, vei aprinde o lampă de veghe și, apoi vei sta în liniște cu ea aprinsă, până când va adormi. În a doua noapte, citești doar o carte, apoi vei stinge luminile și aprinzi lumina de veghe. Îi poți spune că vei lăsa ușa întredeschisă și vei fi în afara camerei. În noaptea a treia noapte citește o carte, apoi aprinde lumina de veghe și închide ușa. Din noaptea a patra, citește o carte, apoi, stinge lumina și închide ușa.

Oferă încurajări și ai răbdare

Orice schimbare necesită timp, iar frica este un sentiment foarte puternic. Important este să rămâi consecventă și lăudă-i eforturile depuse: „Mi s-a părut foarte curajos din partea ta să stai în camera ta, timp de o jumătate de oră. Hai să vedem dacă poți mai mult, mâine!“.

Este important să-i spui copilului că ești convinsă că își poate înfrunta temerile, chiar dacă el nu este încă atât de sigur. Este de ajutor să spui: „Te descurci!“ sau „Ești foarte curajos!“, spune Busman. Copiii, în special cei mai mici, pot avea nevoie de câteva încercări, înainte ca fricile să dispară, așa că nu renunța dacă copilul încă mai cere al treilea pahar de apă sau se ascunde de câinii de pe stradă, chiar și după ce ai început să lucrezi cu el la construirea curajului.

Nu toate fricile copiilor sunt la fel

Ajutându-i pe copii să învețe să gestioneze fricile cu care se confruntă în mod regulat, cum ar fi frica de întuneric sau frica de a merge la doctor, este esențial, dar nu toate fricile sunt create la fel.

Temerile care nu interferează cu viața unui copil nu au întotdeauna nevoie să fie depășite.

– Rachel Busman, psiholog

De exemplu, dacă unui copil nu-i plac filmele de groază, poate decide singur să nu le vadă și este în regulă.

În schimb, când fricile copiilor sunt persistente, prea intense sau încep să interfereze cu viața sa de zi cu zi, ar putea fi momentul să vorbești cu un specialist. Semnele că o frică poate fi ceva mai mult includ:

  • Îngrijorarea obsesivă. Apare atunci când copilul se fixează pe obiectul fricii sale, gândindu-se sau vorbind despre despre el el, chiar și atunci când declanșatorul nu este prezent. De exemplu, când copilul devine teribil de anxios, cu luni înainte de vizita la dentist.
  • Temeri care limitează participarea la activități. De exemplu, când copilul refuză să meargă într-o excursie cu clasa, în parc, de teama câinilor pe care i-ar putea întâlni acolo. 
  • Temeri intense, specifice, care provoacă deficiențe. Semne de anxietate severă, cum ar fi atacuri de panică, comportament compulsiv sau disruptiv sau retragerea din activități, de la școală sau din cadrul familiei.
Te-ar mai putea interesa și
Mamă care îi dă o îmbrățișare băiețelului supărat, amândoi sunt îmbrăcați cu tricouri albe, mama stă cu spatele și băiețelul cu fața
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
Copil care pune mâna pe o cratiță ce se află pe aragaz
Primul ajutor în cazul arsurilor la copii: care sunt recomandările specialiștilor
Primul ajutor în cazul arsurilor la copii: care sunt recomandările specialiștilor
Mama își îmbrățișează băiatul adolescent
10 lucruri pe care i le spui adolescentului pentru a se simți iubit
10 lucruri pe care i le spui adolescentului pentru a se simți iubit
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Bebeluș stă pe pat cu degetul în gură, iar pe față are dermatită
21 iulie, 09:39
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
21 iulie, 09:37
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Închide