Reclamă

Fricile copiilor. De ce apar și cum îi pot ajuta părinții

La un moment dat, toți copiii au frici și este normal să se simtă speriați. Frica este o emoție care îi poate ajuta pe copii să fie precauți. Atunci când lucrurile sunt noi, mari, zgomotoase sau diferite, pot părea înfricoșătoare pentru copii. Aici pot interveni părinții, care îi pot ajuta pe micuți să se simtă în siguranță în momentele mai tensionate.

Fetiță cu părul lung, care stă în pat, pe semi-întuneric, sub pilotă, cu pumnii strânși sub bărbie, iar pe perete se reflectă două umbre de mâini de monstru, pentru a ilustrând fricile copiilor
Atunci când copiii au frici, ideal este să-i înveți cum să le gestioneze singuri pentru a fi mai încrezători și independenți / Shutterstock

Atunci când observi că ai un copil căruia îi este frică de diferite lucruri, trebuie să ai răbdare și să-l lauzi, ori de câte ori trece peste un moment care îl sperie. Totuși, în cazul în care acesta se teme tot timpul sau are temeri care intervin în activitățile de zi cu zi, ar putea fi vorba despre un semn de anxietate și ar trebui să iei legătura cu un medic.

Care sunt principalele frici ale copiilor

Ceea ce îi face pe copii să le fie frică atunci când sunt mici, se schimbă pe măsură ce cresc. Unele temeri sunt comune și normale la anumite vârste. Printre acestea se numără:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Singurătate.
  • Întuneric.
  • Câini sau alte animale mari.
  • Gândaci.
  • Înălțimi.
Reclamă
  • A face injecții sau a merge la doctor.
  • Zgomote nefamiliare sau zgomote puternice.
  • Monștrii imaginari.

Fricile copiilor: cum îi ajuți să le gestioneze

Fricile copiilor reprezintă o parte inevitabilă a vieții și atunci când apar, ca părinți, instinctul nostru natural este adesea de a liniști și de a consola. Însă, în mod realist, părinții nu pot fi tot timpul lângă copii pentru a-i calma. Ideal, când copiii au frici, este să-i înveți cum să le gestioneze singuri pentru a fi mai încrezători și independenți. 

Autoreglarea

Cu ajutorul autoreglării copiii își pot procesa și gestiona propriile emoții și comportamente într-un mod sănătos. Pentru copii, a învăța construirea autoreglării necesită timp, practică și spațiu. Este vorba despre capacitatea de a simți lucruri, fără a acționa în consecință.

Asta înseamnă că părinții trebuie să se obișnuiască să îi lase pe copii să se simtă puțin inconfortabil în timp ce își dau seama de anumite lucruri. „Să-ți fie teamă uneori este o parte normală și sănătoasă a creșterii“, spune asistentul social licențiat, Elianna Platt. Cele mai multe dintre temerile copilăriei nu reprezintă o amenințare reală. De fapt, uneori acel monstru“ înfricoșător este doar o haină veche.

Ajută-ți copilul să vorbească despre frici

Deși copiii au frici, uneori nu au cuvintele necesare pentru a le explica. Atunci este nevoie să intervii, punând întrebări specifice. Dacă unui copil îi este frică de câini, îl poți întreba despre „ce îi face pe câini să fie înfricoșători“. De asemenea, poți continua să-l întrebi dacă a fost surprins vreodată de un câine, dacă a încercat să îl muște sau dacă există un anumit câine care îl face să-i fie frică. De îndată ce ai înțeles mai bine de ce se teme copilul, vei avea o idee mai clară despre cum să-l ajuți să treacă peste asta.

Validează, apoi mergi mai departe

Odată ce ai aflat care este motivul fricii, arată-i copilului că iei totul în serios. „Când un copil spune că ceva este înfricoșător, există o șansă destul de mare ca noi, ca adulți, să nu credem că este înfricoșător“, spune psihologul Rachel Busman. Recomadarea este să spui „Uau, se pare că ți-a fost frică!“ sau „Știu că mulți copii își fac griji pentru asta“, în loc de „Hai, nu a fost înfricoșător!“ sau „De ce ți-ar fi frică?“.

După ce ai oferit reasigurarea, este important să treci rapid mai departe, spune psihologul Busman. „Nu vrem să insistăm în a oferi confort în jurul lucrurilor înfricoșătoare, pentru că și asta poate deveni o întărire și poate lua o altă turnură“.

Reclamă

Fă un plan

Lucrează cu copilul pentru a stabili obiective rezonabile. De exemplu, dacă, de obicei, are nevoie să stai cu el în cameră până adoarme, ai putea stabili ca până la sfârșitul săptămânii să încerce să stingă lumina și să adoarmă singur. Odată ce ai stabilit obiectivul, discută despre pașii pe care îi vei face pentru a reuși să învingă fricile.

În prima noapte stabilește că vei citi două cărți, vei stinge lumina, vei aprinde o lampă de veghe și, apoi vei sta în liniște cu ea aprinsă, până când va adormi. În a doua noapte, citești doar o carte, apoi vei stinge luminile și aprinzi lumina de veghe. Îi poți spune că vei lăsa ușa întredeschisă și vei fi în afara camerei. În noaptea a treia noapte citește o carte, apoi aprinde lumina de veghe și închide ușa. Din noaptea a patra, citește o carte, apoi, stinge lumina și închide ușa.

Oferă încurajări și ai răbdare

Orice schimbare necesită timp, iar frica este un sentiment foarte puternic. Important este să rămâi consecventă și lăudă-i eforturile depuse: „Mi s-a părut foarte curajos din partea ta să stai în camera ta, timp de o jumătate de oră. Hai să vedem dacă poți mai mult, mâine!“.

Este important să-i spui copilului că ești convinsă că își poate înfrunta temerile, chiar dacă el nu este încă atât de sigur. Este de ajutor să spui: „Te descurci!“ sau „Ești foarte curajos!“, spune Busman. Copiii, în special cei mai mici, pot avea nevoie de câteva încercări, înainte ca fricile să dispară, așa că nu renunța dacă copilul încă mai cere al treilea pahar de apă sau se ascunde de câinii de pe stradă, chiar și după ce ai început să lucrezi cu el la construirea curajului.

Nu toate fricile copiilor sunt la fel

Ajutându-i pe copii să învețe să gestioneze fricile cu care se confruntă în mod regulat, cum ar fi frica de întuneric sau frica de a merge la doctor, este esențial, dar nu toate fricile sunt create la fel.

Temerile care nu interferează cu viața unui copil nu au întotdeauna nevoie să fie depășite.

– Rachel Busman, psiholog

De exemplu, dacă unui copil nu-i plac filmele de groază, poate decide singur să nu le vadă și este în regulă.

În schimb, când fricile copiilor sunt persistente, prea intense sau încep să interfereze cu viața sa de zi cu zi, ar putea fi momentul să vorbești cu un specialist. Semnele că o frică poate fi ceva mai mult includ:

  • Îngrijorarea obsesivă. Apare atunci când copilul se fixează pe obiectul fricii sale, gândindu-se sau vorbind despre despre el el, chiar și atunci când declanșatorul nu este prezent. De exemplu, când copilul devine teribil de anxios, cu luni înainte de vizita la dentist.
  • Temeri care limitează participarea la activități. De exemplu, când copilul refuză să meargă într-o excursie cu clasa, în parc, de teama câinilor pe care i-ar putea întâlni acolo. 
  • Temeri intense, specifice, care provoacă deficiențe. Semne de anxietate severă, cum ar fi atacuri de panică, comportament compulsiv sau disruptiv sau retragerea din activități, de la școală sau din cadrul familiei.
Te-ar mai putea interesa și
Copil care pune mâna pe o cratiță ce se află pe aragaz
Primul ajutor în cazul arsurilor la copii: care sunt recomandările specialiștilor
Primul ajutor în cazul arsurilor la copii: care sunt recomandările specialiștilor
Mama își îmbrățișează băiatul adolescent
10 lucruri pe care i le spui adolescentului pentru a se simți iubit
10 lucruri pe care i le spui adolescentului pentru a se simți iubit
Mama îi face baie nou-născutului
Cât de des ar trebui să-i faci baie nou-născutului
Cât de des ar trebui să-i faci baie nou-născutului
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide