Primii ani de viață ai bebelușului tău sunt plini de descoperiri, atât pentru el, cât și pentru tine. Îți vei da seama că micuțul tău are obiceiuri și reacții care te pot surprinde sau chiar îngrijora. Este important să înțelegi că multe dintre aceste comportamente sunt normale și au explicații științifice. Specialiștii în pediatrie și psihologia copilului au analizat aceste reacții și le-au descifrat pentru părinți. Citește mai departe pentru a descoperi răspunsurile la șase comportamente ciudate ale bebelușilor.
6 comportamente ciudate ale bebelușilor
Ei bine, ca mamă, sigur ai auzit bebelușul, măcar o dată, scoțând vreun sunet ciudat. Și, pun pariu că nici măcar nu ai știut de ce și cum a reușit să-l facă. Iată că acum, specialiștii explică 6 comportamente ciudate ale bebelușilor.
Își ține respirația în timpul plânsului
Unul dintre cele mai alarmante comportamente este atunci când bebelușul își ține respirația în timpul plânsului intens. Deși poate părea periculos, acest lucru este de obicei inofensiv. Conform Academiei Americane de Pediatrie, acest comportament este frecvent la copiii sub 2 ani și se numește „criza de apnee de plâns”. Apare din cauza emoțiilor puternice, iar copilul își reia respirația în mod natural. Dacă episodul durează mai mult de un minut, discută cu medicul pediatru pentru a exclude alte cauze.
Se lovește cu capul de obiecte
Poate fi șocant să vezi cum bebelușul tău își lovește capul de perete, pat sau alte obiecte. Acest comportament apare frecvent între 6 luni și 2 ani. Specialiștii explică faptul că acest gest este adesea o modalitate de auto-liniștire. Un studiu din Journal of Child Psychology a arătat că 20% dintre copiii mici manifestă acest comportament. De obicei, este inofensiv dacă nu există răni, dar monitorizează-l cu atenție pentru a preveni accidentele.
Face grimase sau mișcări necontrolate ale feței
Bebelușii fac grimase și mișcări neobișnuite ale feței care pot părea ciudate. Aceste expresii sunt rezultatul dezvoltării musculaturii și a nervilor faciali. Conform Neuroscience Today, aceste mișcări sunt normale și ajută la coordonarea mușchilor. În plus, bebelușii învață să-și controleze expresiile faciale prin experimentare. Dacă observi mișcări repetate și rigide, discută cu un specialist pentru a exclude posibile afecțiuni neurologice.
Plânge aparent fără motiv
Bebelușii pot plânge fără un motiv evident, ceea ce poate fi frustrant pentru tine. De fapt, plânsul este principalul lor mijloc de comunicare. Studiile arată că un bebeluș poate plânge până la trei ore pe zi în primele luni. Conform National Institute of Child Health and Human Development, plânsul poate fi cauzat de oboseală, foame, disconfort sau pur și simplu de nevoia de atenție. Încearcă să-l consolezi și verifică dacă există ceva care îi provoacă disconfort.
Are reflexe ciudate în somn
Ai observat cum bebelușul tău tresare sau își agită brațele în timpul somnului? Acesta este reflexul Moro, un răspuns natural al sistemului nervos imatur. Reflexul Moro este frecvent la sugari și dispare, de obicei, până la 4-6 luni. Conform Journal of Pediatrics, acest reflex este un semn al dezvoltării sănătoase a sistemului nervos. Pentru a reduce aceste mișcări, înfașă-l într-o pătură moale, care îi oferă siguranță și confort.
Molfăie obiecte și își suge degetele constant
Bebelușii explorează lumea prin gură, ceea ce poate include suptul degetelor sau molfăitul jucăriilor. Acest comportament este perfect normal și face parte din dezvoltarea lor senzorială. Studiile publicate în Developmental Psychology arată că acest obicei ajută bebelușii să se calmeze și să exploreze texturi noi. Dacă observi că își duce mâinile constant la gură, este posibil să înceapă procesul de erupție dentară.