Anafilaxia este o reacție alergică rapidă și severă. Este, de asemenea, o urgență care pune viața în pericol. Un număr tot mai mare de copii sunt tratați în secțiile de urgență pentru anafilaxie în ultimii ani. La orice vârstă, anafilaxia poate fi fatală fără ajutor medical imediat.
Reacțiile alergice severe la copii pot duce la deces
Reacțiile alergice sunt imprevizibile în ceea ce privește momentul în care apar, simptome și severitate. Se pot întâmpla la orice vârstă, inclusiv copiilor. A fi pregătit și a cunoaște semnele unei reacții alergice severe la copii poate salva viața celui mic.
Anafilaxia poate avea o gamă largă de simptome care pot începe rapid. Ele se pot declanșa în câteva minute sau câteva ore după expunerea la un factor declanșator.
Ai grijă la următoarele simptome, mai ales dacă apar brusc:
- dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, tuse sau durere în piept;
- dificultăți de înghițire;
- modificări ale pielii cum ar fi erupții cutanate, roșeață sau urticarie ori culoare palidă sau albăstruie;
- umflarea buzelor sau a limbii;
- strănut, nas înfundat, rinoree;
- corzi vocale îngustate, răgușeală;
- puls slab, simptome de șoc;
- vărsături, diaree;
- amețeli sau leșin;
- confuzie, somnolență sau agitație.
Sugarii pot prezenta și alte simptome, iar printre cele mai frecvente se numără iritabilitate, agitație sau plâns necontrolat, salivare bruscă, somnolență neobișnuită.
Vestea bună este că epinefrina este tratamentul de urgență recomandat pentru simptomele de anafilaxie. O astfel de injecție ajută la inversarea rapidă a simptomelor anafilaxiei care pun viața în pericol.
Dacă este disponibilă, epinefrina trebuie administrată imediat oricărei persoane care prezintă simptome de anafilaxie, urmată de un apel la 112 și de un consult la camera de gardă.
Auto-injectoare cu epinefrină și spray-uri nazale pentru copii
Epinefrina se găsește sub formă de seringi cu auto-injectoare și spray-uri nazale.
Epinepen este denumirea pentru auto-injectoare, iar cel mai bun loc pentru a-l face este în mușchii părții exterioare a coapsei.
Spray-urile nazale cu epinefrină pentru tratarea anafilaxiei sunt acum aprobate pentru copiii care cântăresc peste 29 de kilograme.
Cine ar trebui să aibă mereu epinefrină asupra sa
Epinefrina trebuie prescrisă pentru oricine a avut vreodată un șoc anafilactic, dar și pentru sugari și copii cu risc crescut de anafilaxie. Deoarece poate fi necesară o a doua doză dacă simptomele nu se atenuează rapid, copiii cu risc de anafilaxie trebuie să poarte cu ei cel puțin două doze de epinefrină în permanență.
Copiii care sunt suficient de mari pot fi învățați cum să-și administreze epinefrină, dacă este necesar. Epinefrina ar trebui să fie ușor disponibilă în instituțiile de învățământ, iar personalul instruit ar trebui să fie disponibil pentru a acționa rapid în cazul unei reacții.
Ce să faci după administrarea de epinefrină unui sugar sau unui copilul
Notează la ce oră a fost administrată epinefrina și sună la 112. Solicită o ambulanță cu epinefrină. Spune echipei de medici când a fost administrată ultima dată epinefrina atunci când ei ajung la voi.
Stai cu copilul în permanență și administrează o a doua doză de epinefrină dacă: simptomele se agravează, continuă sau nu se ameliorează în 5 minute.
Ține copilul întins pe spate. Dacă copilul vărsă sau are dificultăți de respirație, ține-l întins pe o parte.
Alergeni comuni care pot declanșa anafilaxia
Alunele sunt cel mai frecvent factor declanșator al alergiilor alimentare. Specialiștii le recomandă părinților să introducă alimente care conțin alune după ce bebelușul a încercat alimente cu risc scăzut de alergie ca strategie de prevenire a alergenilor pentru sugarii cu risc crescut.
Laptele, ouăle, nucile, fructele de mare, peștele, înțepăturile de insecte, medicamentele sunt și ele pe lista de alergeni cu risc crescut de șoc anafilactic.
Antibioticele și medicamentele anticonvulsivante sunt unele dintre cele mai comune medicamente care provoacă anafilaxie. Cu toate acestea, orice medicament, chiar și aspirina și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, au potențialul de a provoca reacții severe.