Reclamă

Reacțiile alergice severe la copii pot duce la deces. Cum le poți identifica rapid

Reacțiile alergice severe la copii pot duce la deces. Chiar dacă sună dur, este o realitate pe care trebuie să o confruntăm ca să evităm o situație tragică. Află cum le poți identifica rapid pentru ca cei mici să fie în siguranță.

Un copil cu reacție alergică pe piele
Reacțiile alergice sunt imprevizibile în ceea ce privește momentul în care apar, simptome și severitate / Shutterstock

Anafilaxia este o reacție alergică rapidă și severă. Este, de asemenea, o urgență care pune viața în pericol. Un număr tot mai mare de copii sunt tratați în secțiile de urgență pentru anafilaxie în ultimii ani. La orice vârstă, anafilaxia poate fi fatală fără ajutor medical imediat.

Reacțiile alergice severe la copii pot duce la deces

Reacțiile alergice sunt imprevizibile în ceea ce privește momentul în care apar, simptome și severitate. Se pot întâmpla la orice vârstă, inclusiv copiilor. A fi pregătit și a cunoaște semnele unei reacții alergice severe la copii poate salva viața celui mic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Anafilaxia poate avea o gamă largă de simptome care pot începe rapid. Ele se pot declanșa în câteva minute sau câteva ore după expunerea la un factor declanșator.

Ai grijă la următoarele simptome, mai ales dacă apar brusc:

  • dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, tuse sau durere în piept;
  • dificultăți de înghițire;
  • modificări ale pielii cum ar fi erupții cutanate, roșeață sau urticarie ori culoare palidă sau albăstruie;
  • umflarea buzelor sau a limbii;
  • strănut, nas înfundat, rinoree;
  • corzi vocale îngustate, răgușeală;
  • puls slab, simptome de șoc;
  • vărsături, diaree;
  • amețeli sau leșin;
  • confuzie, somnolență sau agitație.

Sugarii pot prezenta și alte simptome, iar printre cele mai frecvente se numără iritabilitate, agitație sau plâns necontrolat, salivare bruscă, somnolență neobișnuită.

Vestea bună este că epinefrina este tratamentul de urgență recomandat pentru simptomele de anafilaxie. O astfel de injecție ajută la inversarea rapidă a simptomelor anafilaxiei care pun viața în pericol.

Dacă este disponibilă, epinefrina trebuie administrată imediat oricărei persoane care prezintă simptome de anafilaxie, urmată de un apel la 112 și de un consult la camera de gardă.

Reclamă

Auto-injectoare cu epinefrină și spray-uri nazale pentru copii

Epinefrina se găsește sub formă de seringi cu auto-injectoare și spray-uri nazale.

Epinepen este denumirea pentru auto-injectoare, iar cel mai bun loc pentru a-l face este în mușchii părții exterioare a coapsei.

Spray-urile nazale cu epinefrină pentru tratarea anafilaxiei sunt acum aprobate pentru copiii care cântăresc peste 29 de kilograme.

Cine ar trebui să aibă mereu epinefrină asupra sa

Epinefrina trebuie prescrisă pentru oricine a avut vreodată un șoc anafilactic, dar și pentru sugari și copii cu risc crescut de anafilaxie. Deoarece poate fi necesară o a doua doză dacă simptomele nu se atenuează rapid, copiii cu risc de anafilaxie trebuie să poarte cu ei cel puțin două doze de epinefrină în permanență.

Copiii care sunt suficient de mari pot fi învățați cum să-și administreze epinefrină, dacă este necesar. Epinefrina ar trebui să fie ușor disponibilă în instituțiile de învățământ, iar personalul instruit ar trebui să fie disponibil pentru a acționa rapid în cazul unei reacții.

Ce să faci după administrarea de epinefrină unui sugar sau unui copilul

Notează la ce oră a fost administrată epinefrina și sună la 112. Solicită o ambulanță cu epinefrină. Spune echipei de medici când a fost administrată ultima dată epinefrina atunci când ei ajung la voi.

Stai cu copilul în permanență și administrează o a doua doză de epinefrină dacă: simptomele se agravează, continuă sau nu se ameliorează în 5 minute.

Ține copilul întins pe spate. Dacă copilul vărsă sau are dificultăți de respirație, ține-l întins pe o parte.

Alergeni comuni care pot declanșa anafilaxia

Alunele sunt cel mai frecvent factor declanșator al alergiilor alimentare. Specialiștii le recomandă părinților să introducă alimente care conțin alune după ce bebelușul a încercat alimente cu risc scăzut de alergie ca strategie de prevenire a alergenilor pentru sugarii cu risc crescut.

Laptele, ouăle, nucile, fructele de mare, peștele, înțepăturile de insecte, medicamentele sunt și ele pe lista de alergeni cu risc crescut de șoc anafilactic.

Antibioticele și medicamentele anticonvulsivante sunt unele dintre cele mai comune medicamente care provoacă anafilaxie. Cu toate acestea, orice medicament, chiar și aspirina și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, au potențialul de a provoca reacții severe.

Te-ar mai putea interesa și
Mâini de copil pe un borcan cu alune pe un fundal galben
Care sunt simptomele în cazul alergiilor la nuci și arahide. Ce spun specialiștii
Care sunt simptomele în cazul alergiilor la nuci și arahide. Ce spun specialiștii
Băiețel, îmbrăcat cu tricou gri, care arată cu degetul spre unul dintre ochi, care este umflat, ilustrând anafilaxia la bebeluși și copii
Anafilaxia la bebeluși și copii. Ce ar trebui să faci dacă apare această reacție severă
Anafilaxia la bebeluși și copii. Ce ar trebui să faci dacă apare această reacție severă
Băiețel cu părul blond, îmbrăcat cu un tricou alb, care are una dintre mâneci oranj și una verde, stă în natură și este înconjura de țânțari și își scarpină brațele, ilustrînd mușcăturile de insecte la copii
Mușcăturile de insecte la copii. Cum să le tratezi acasă și când să suni medicul
Mușcăturile de insecte la copii. Cum să le tratezi acasă și când să suni medicul
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
15 mai, 09:39
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Copil își roade unghiile
21 aprilie, 09:56
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Închide