De la potrivirea culorilor și jocul cu apa, la sortat și numărat și ascunderea diferitelor obiecte, vă puteți bucura împreună de o multitudine de activități, care ajută la dezvoltarea mai multor abilități și în același timp sunt distractive.
Activități pe care poți să le faci cu toddlerul
Toddlerul are nevoie de joc pentru a învăța limbajul, pentru a-și dezvolta abilitățile de rezolvare a problemelor, să descopere mai multe despre lumea din jurul său și să-și consume energie. Atunci când ești prinsă pentru mai mult timp în casă, poți să apelezi la ideile de mai jos.
Puzzle-uri simple
Pentru a fi mai ușor, alege puzzle-uri de mari dimensiuni, de preferat cu 2-3 piese. Găsirea piesei potrivite pentru a se potrivi formei este o modalitate ușoară de a ține toddlerul ocupat și, în același timp, a-i pune mintea la contribuție, spune whattoexpect.com. Dacă nu este atras pe puzzle-uri clasice, poți să-i oferi un sortator de forme. Acesta ajută la prefecționarea capacității copilului de a testa idei și de a rezolva probleme.
Învață-l să coloreze și să picteze
Un set de acuarele, markere sau creioane colorate îl poate învăța pe copilul tău să numească culorile și îi poate stimula imaginația și creativitatea. În plus, coloratul/pictatul este o activitate liniștitoare, potrivită după o zi mai agitată.
Cuburi de construcție
Fie că sunt din lemn, pastic sau cauciuc, cuburile sunt o sursă perfectă de joacă și de învățare pentru copiii mici. Stimulează abilitățile motorii (grosiere și fine, în funcție de dimensiunea blocului) și ajută copilul să înțelegă cauza și efectul, atunci când le dărâmă. În plus, poți să iei cuburi și la întâlnirile cu alți copii, motiv în plus să învețe cum să împartă.
Ora de muzică
În general, copiilor le place muzica. Poți să-i cumperi câteva instrumente simple, cum ar fi tobe, maracas și tamburine. De asemenea, poți improviza o mini orchestră cu câteva linguri cu care să bată într-o oală sau tigaie, care sunt la fel de grozave.
Pe lângă faptul că învață despre cauză și efect, această activitate îi ajută pe toddleri să distingă un sunet de altul, ceea ce reprezintă o abilitate esențială pentru a învăța să citească. În plus, instrumentele muzicale încurajează exprimarea creativă, chiar dacă uneori e prea zgomotoasă.
Faceți curățenie împreună
Da, strângerea jucăriilor poate implica și învățare! Clasificarea și curățarea lucrurilor, mai ales dacă le-ai sortat și etichetat pe diferite rafturi sunt de mare ajutor. Astfel, copilul începe să învețe și își consolidează abilitățile matematice timpurii, cum ar fi sortarea, gruparea și numărarea.
De asemenea, este o modalitate bună ca toddlerul să învețe să rezolve probleme. Când o jucărie e pusă unde nu trebuie, o poți lua de acolo și îl poți ruga să te ajute să o pui unde e locul ei.
Jocul cu apă și nisip
O găleată cu apă, un loc special în care să pui nisip, câteva pahare de diferite dimensiuni și lingurițe pot ține copilul ocupat mult timp, spune babycenter.com. În plus, este o modalitate excelentă de a învăța despre volum texturi, lichide și solide.
Ascunde jucăria
Pentru toddleri, este o idee bună să încerci să ascunzi un obiect. Pune un animaluț de pluș sub o pernă sau pătură, în timp ce se uită, apoi roagă-l să îl găsească. Astfel, va învăța despre localizare și predictibilitate. În plus, va fi foarte încântat să îl descopere și îl poți aplauda și felicita.