Copiii au nevoie de reguli pentru a se simți în siguranță, dar dacă exagerezi, s-ar putea să le afecteze dezvoltarea. Este normal pentru copii să încalce regulile și să testeze limitele, dar este important și să știe că există consecințe.
5 tipuri de reguli de care copiii au nevoie
Pentru ca regulile familiei să funcționeze, toată lumea trebuie să le cunoască, să le înțeleagă și să le respecte. Astfel, copiii nu primesc mesaje contradictorii cu privire la ceea ce este bine sau nu este bine. Iată 5 tipuri de reguli de care copiii au nevoie:
1. Reguli care promovează siguranța
Acestea includ siguranța fizică și pe cea emoțională. Atunci când copiii se simt în siguranță, sunt liberi să își concentreze energia pe explorarea talentelor lor și a mediului înconjurător.
Siguranța fizică ar putea aborda lucruri precum:
- „Nu răspunde la ușă când mama este la duș.“
- „Stai așeazat (nu sta în picioare și nu sări).“
Siguranța emoțională poate include reguli casnice precum:
- „Toată lumea își poate împărtăși sentimentele atâta timp cât arată respect.“
- „Folosim numai cuvinte frumoase“.
2. Reguli care promovează moralitatea
Creează reguli care insuflă valori și comportamente adecvate copiilor tăi. Bineînțeles, este esențial ca și tu să modelezi aceste reguli. Cu atât mai mult cu cât copiii vor învăța mai mult din ceea ce faci, decât din ceea ce spui.
Aceste tipuri de reguli pot include lucruri cum ar fi:
- „Cere-ți scuze atunci când ai făcut ceva rău“.
- „Nu-i răni pe alții“.
- „Spune adevărul“.
- „Tratează-i pe ceilalți în mod corect“.
3. Reguli care dezvoltă obiceiurile sănătoase
Copiii se descurcă cel mai bine atunci când au o rutină și o structură. Așadar, creează reguli care să-ți încurajeze copilul să dezvolte obiceiuri zilnice. De exemplu:
- „Spală-ți dinții înainte de culcare“.
- „Pune-ți hainele murdare în coșul de rufe“.
Crearea unor obiceiuri și rutine sănătoase ajută la reducerea luptelor pentru putere. Dacă cei mici știu că trebuie să își agațe haina în cuier când vin de la școală sau că trebuie să își facă temele imediat după cină, se pot reduce multe conflicte. Evident, nu uita de consecințe clare atunci când există un comportament neadecvat.
4. Reguli care promovează abilitățile sociale
Printre cele 5 tipuri de reguli de care copiii au nevoie se numără cele care îi învață abilități sociale pentru a ști cum să se comporte cu membrii familiei, dar și cu colegii. Iată câteva reguli care îi ajută pe copii să învețe moduri adecvate de a interacționa cu ceilalți:
- „Împarte jucăriile tale cu fratele tău“.
- „Faceți cu rândul când vă jucați“.
Copiii mai mari pot avea nevoie de reguli cu privire la folosirea ecranelor. De exemplu, nu permite copiilor să privească în ecrane când sunt la masă sau să doarmă cu un smartphone în cameră.
5. Reguli care-i pregătesc pentru lumea reală
Stabilește reguli care îi învață pe copii abilități de viață. Acestea îi vor ajuta să funcționeze mai bine odată ce pleacă de acasă. Unii copii sunt pur și simplu mai predispuși să se comporte în mod responsabil și să rămână motivați cu tot ce implică școala, în timp ce alți copii au nevoie de reguli suplimentare pentru a-i sprijini.
De exemplu, stabilirea unor reguli privind treburile casnice și banii ajută la pregătirea copiilor pentru mediul de lucru. Oferă-le copiilor sarcini și posibilitatea de a câștiga o alocație. Apoi, învată-i cum să economisească banii și cum să-i cheltuiască cu înțelepciune, astfel încât să fie mai bine pregătiți pentru a-și plăti singuri facturile ca adulți.