Reclamă

Consecințele naturale în educația copiilor. O altă abordare pentru a corecta diferite comportamente

Copiii au nevoie de limite și să știe că există consecințe atunci când au un comportament nepotrivit. Una dintre abordările pe care ar trebui să le iei în considerare este cea legată de consecințele naturale în educația copiilor. Acestea îi ajută pe copii să învețe să facă alegeri bune. Deși poate fi greu să-i lași să facă o alegeri proaste și să experimenteze rezultatele acțiunilor lor, aceste lucruri le permit să se confrunte cu consecințele naturale, care le oferă cunoștințele necesare și motivația de a face mai bine data viitoare.  

Băiețel, îmbrăcat cu o bluză cu dungi colorate și o salopetă din denim albastru, cu pantaloni scurți și cizme verzi, din cauciuc, care aleargă într-o baltă, în parc, ilustrând consecințele naturale în educația copiilor
Consecințele naturale în educația copiilor îi învață pe aceștia responsabilitatea, independența și motivația / Shutterstock

Alegerea educației folosind consecințele naturale este destul de ușor de pus în practică. Trebuie doar să te dai de-o parte și să-ți lași copilul să experimenteze rezultatele pașilor greșiți. Bineînțeles, dacă este sigur pentru el să facă acest lucru. Mai jos, găsești cum să folosești consecințele naturale pentru a gestiona și ghida comportamentul copilului.

Ce sunt consecințele naturale în educația copiilor

În esență, consecințele naturale sunt ceea ce se întâmplă ca urmare a acțiunilor unei persoane, fără nicio intervenție din partea unei părți exterioare, spune verywellfamily.com. De fapt, cheia utilizării consecințelor naturale cu copiii este ca părintele să se dea de-o parte. „Astfel, le permite acestora să experimenteze efectul a ceea ce au făcut sau nu au făcut“, spune profesorul clinician, asistent de pediatrie și psiholog Aliza Pressman, la Spitalul pentru copii Mount Sinai Kravis, din New York.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prin faptul că părintele nu intervine atunci când copilul face un pas greșit, acesta învață prin acțiune. „De fapt, experimentează cu adevărat roadele acțiunilor sale“, explică Pressman. 

De exemplu, o consecință naturală apare când copilui i se spune să pună deoparte creta de pe trotuar. Dacă acesta o lasă afară în timpul unei furtuni, se udă. Pe de altă parte, dacă unui copil i se spune să aducă un pulover la școală și nu o face, s-ar putea să îi fie frig.

Folosind consecințele naturale, copiii pot răci sau pot fi obosiți peste măsură. Mai mult, pot întârzia, pot pica un test sau pot pierde un obiect drag. În plus, se pot simți dezamăgiți sau frustrați. Deși poate fi greu să-ți lași copilul să simtă aceste lucruri, ideea este ca el să învețe din aceste experiențe.

Consecințe logice versus consecințe naturale

Este important să faci distincția între consecințele logice și cele naturale. „Uneori, consecințele sunt oferite în mod intenționat de către un adult, în efortul de a schimba comportamentul. De exemplu, când un adolescent rămâne afară după ora de stingere, adultul îi atribuie consecința că nu are voie să conducă timp de o săptămână“, spune psihologul pentru copii și adolescenți Caroline Fulton, de la Northwestern Medicine Central DuPage Hospital, din Illinois. În acest caz, este vorba despre o consecință logică, pe care părintele o pune în aplicare.

„Consecințele naturale se întâmplă în mod automat, ca urmare a acțiunii sau inacțiunii unui copil, fără un comportament intenționat din partea adultului“, spune Fulton. „Când consecința naturală este nedorită sau neplăcută, copilul are ocazia să învețe din experiență. Astfel, va face lucrurile diferit data viitoare, pentru a evita experiența neplăcută.“

Reclamă

Exemple de consecințe naturale în educația copiilor

Există destule oportunități de a folosi consecințele naturale în educația copiilor. „De exemplu, un preșcolar care sare într-o băltoacă și se udă, va avea picioarele reci și se va simți inconfortabil tot restul drumului spre casă. Un adolescent care iese în oraș cu prietenii, în loc să învețe pentru un test, se va alege în mod natural cu o notă mai mică“, spune Fulton.

O altă posibilite ar fi ca un copil care se culcă prea târziu, să fie obosit a doua zi. Un copil care este responsabil de pregătirea prânzului, va fi flămând dacă aduce la școală doar un măr sau un baton de granola. „Un copil care a lăsat o jucărie afară nu se va mai putea juca cu ea dacă este luată de altcineva sau este spartă“, spune Dr. Fulton. În plus, dacă un copil minte, își va pierde credibilitatea sau un privilegiu.  

Reclamă

Beneficiile consecințelor naturale în educația copiilor

Există beneficii extraordinare în utilizarea consecințelor naturale. În primul rând, această abordare îi învață pe copii responsabilitatea, independența și motivația.

Stimulează motivația intrinsecă

Atunci când părinții se grăbesc în mod obișnuit să facă lucruri pentru copiii lor, aceștia sunt privați de dezvoltarea motivației. „Consecințele naturale îi pot ajuta pe copii să dezvolte o motivație intrinsecă pentru a se comporta în moduri adaptative“, spune Fulton. Dacă ei știu că nu vei remedia automat situația, vor fi predispuși să facă singuri ceea ce trebuie făcut.

Atunci când un copil face un rezumat al unei cărți pentru că este obligat, aceasta este o motivație externă. În schimb, dacă face rezumatul pentru că vrea să obțină o notă bună aceasta este o motivație intrinsecă. „Consecințele naturale ajută la construirea acestui tip de voință interioară care le va fi de folos copiilor în viitor“, spune Pressman. Dacă faci rezumatul în locul lui, acesta este privat de această experiență. În acest fel, s-ar putea să nu i se dezvolte motivația intrinsecă de a face propria lui muncă.

Dezvoltă autonomia

„Consecințele naturale îi ajută pe copii să își asume responsabilitatea și să învețe despre cum pot controla rezultatele prin propriile acțiuni“, explică Fulton. „După ce a experimentat o consecință naturală neplăcută, copilul poate folosi informațiile învățate data viitoare, când situația se repetă. Comportamentul se poate schimba odată ce copilul înțelege și experimentează rezultatul nedorit.“

Îi învață cauza și efectul

Atunci când se folosesc consecințele naturale, scopul nu este doar disconfortul pe care copilul îl poate resimți. „Mai degrabă, ideea este să dezvolte o înțelegere a cauzei și efectului, să fie capabil să facă predicții și să înțeleagă propria capacitate de a avea un impact asupra mediului înconjurător“, spune Fulton. Dacă îi scutești pe copii de experimentarea consecințelor naturale, aceștia sunt privați de a face legătura între acțiunile lor și ceea ce se întâmplă din cauza acțiunilor lor.

Dacă un copil nu-și pune alarma, va întârzia. Dacă nu-și sună prietenul înapoi, s-ar putea să rămână fără nicio activitate socială în acel weekend. Ca urmare, vor avea posibilitatea de a influența ceea ce se întâmplă în viața lor. În loc să facă ceva pentru că i se spune, copilul învață să o acționeze pentru a obține rezultatul dorit. De exemplu, își va pune o haină groasă, pentru că știe că îi va fi frig.

Cultivă reziliența

„Atunci când copiilor li se permite să aibă consecințe naturale pentru acțiunile lor, este posibil să aibă unele experiențe negative“, spune Dr. Pressman. Cu toate acestea, partea bună este că ei au șansa de a crește și de a învăța din aceste situații. De exemplu, dacă au uitat să meargă la ziua de naștere a unui prieten, acest lucru le poate afecta prietenia. Dar, oferindu-i sprijin, îl poți ajuta să o repare. În plus, va știi cum să se descurce mai bine data viitoare. 

De asemenea, dacă nu respectă termenul limită pentru a se alătura unui club școlar, este posibil să piardă această oportunitate. A trăi cu consecințele acțiunilor lor îi motivează pe copii să fie mai responsabili și mai proactivi data viitoare. Acest tip de experiență poate cultiva reziliența. Poate fi o sursă de inspirație atunci când se întâmplă alte lucruri nefericite pe parcurs.

Când să folosești consecințele naturale în educația copiilor

Oportunitățile pentru consecințele naturale apar adesea, dar asigură-te că le folosești numai atunci când este sigur și adecvat pentru dezvoltare. „Adesea, acestea funcționează cel mai bine cu copiii mai mari. Dar, pot fi eficiente și cu copiii mai mici, care înțeleg impactul alegerilor lor“, spune Pressman.

„Dacă ești tentată să intervii în legătură cu ceva de care copilul este responsabil sau să îl oprești să facă ceva, ar putea fi un moment bun să te gândești care ar fi consecința naturală dacă nu ai acționa. Dacă rezultatul este neplăcut pentru copil, dar nu dăunător sau periculos, probabil, reprezintă o oportunitate de a experimenta și de a învăța dintr-o consecință naturală“, spune Fulton.

De exemplu, dacă un copil face pâine prăjită, dar uită să o scoată din prăjitor sau o lasă prea mult timp înăuntru, poate ajunge să mănânce pâine prăjită rece, pe care untul nu se topește, sau pâine prăjită arsă. Dacă își face cerealele, dar nu le mănâncă imediat, acestea se vor înmuia. 

Este important să sari peste orice impuls de a-i spune copilului „Ți-am spus eu!“, atunci când folosești consecințele naturale. „Consecințele naturale vor fi mai eficiente atunci când adultul permite să se întâmple, fără a adăuga insulte sau judecăți. În schimb, cel mai util este să fii nonșalant, dar empatic în răspuns“, spune Fulton.

Te-ar mai putea interesa și
Familie formată din mamă, tată, băiat școlar și fată preșcolar, mama și tatăl țin în față un centimetru din lemn în formă de casă, ilustrând sfaturi pentru crearea listei cu regulile familiei
Sfaturi pentru crearea listei cu regulile familiei. Află ce trebuie să faci pentru ca acestea să fie cât mai eficiente
Sfaturi pentru crearea listei cu regulile familiei. Află ce trebuie să faci pentru ca acestea să fie cât mai eficiente
Mamă, îmbrăcată în jeanși și cămașă albă, care stă pe un covor alb, în living, și arată cu degetul spre copilul ei, îmbrăcat cu jeanși și o bluză albă cu dungi albastre, care a împrăștiat multe cuburi colorate, iar în spate, pe fundal este o bibliotecă pe care sunt așezate diferite obiecte, ilustrând 10 fraze care îi îndepărtează pe copii de părinți
10 fraze care îi îndepărtează pe copii de părinți. Descoperă ce ai putea spune în schimb
10 fraze care îi îndepărtează pe copii de părinți. Descoperă ce ai putea spune în schimb
Fetiță supărată, îmbrăcată cu o bluză roz,care stă cu mâinile încrucișate la piept, și mama ei, care are ochelari cu rame negre și este îmbrăcată cu o bluză roz, stă în spatele acesteia, cu mâinile încrucișate, supărată, iliustrând copilul răspunde obraznic
Copilul răspunde obraznic. Ce este de făcut în acest caz
Copilul răspunde obraznic. Ce este de făcut în acest caz
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
articol cu galerie foto
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
11:31
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Fetița desenează și se uită pe geamul avionului
08:56
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Copil mic stă pe pat cu prosopul pe el și așteaptă să fie dat cu cremă
07:59
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Fetița se uită bucuroasă pe geamul trenului
7 mai, 06:52
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Băiat se privește în oglindă
7 mai, 06:16
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Închide