Cheia este să menții un nivel echilibrat al glicemiei și să consumi mese alcătuite din carbohidrați cu indice glicemic scăzut, pe care să-i combini cu proteine și grăsimi sănătoase. Ideal este să ai trei mese principale și 2 gustări și să bei minim doi litri de apă.
Alimente care îți redau energia
O masă bine echilibrată îți poate oferi senzația de sațietate timp de patru ore. De aceea, este recomandat să mănânci la fiecare patru ore, pentru a menține un flux constant de energie. Chiar dacă ești tentată să renunți la acele alimente care îți redau energia, în favoarea celor bogate în zahăr, nu este o idee bună, efectul fiind contrar. În schimb, încearcă să adaugi aceste alimente planului tău alimentar:
Ouă
Sunt o sursă excelentă de proteine, cu doar 78 de calorii. În special gălbenușul conține și alți nutrienți foarte importanți. „Oamenii evită gălbenușul pentru că sunt îngrijorați de colesterol, dar gălbenușurile de ou conțin colină, care este esențială pentru memorie“, spune spune Jonny Bowden, autorul cărții The 150 Most Effective Ways to Boost Your Energy, conform babycenter.com.
Iaurt
Iaurtul are o concentrație mai mare de proteine, calciu și vitamina D decât laptele. În plus, multe mărci de iaurt au culturi active vii, care pot ajuta digestia. Ideal este să folosești iaurtul organic sau grecesc, deoarece este mai puțin probabil să fie încărcat cu ingrediente artificiale, precum zahăr și alți conservanți.
Fulgi de ovăz
Bogați în vitamine din grupul B, care reduc stresul, și fibre solubile, fulgii de ovăz sunt alegerea perfectă pentru un plus de energie. Fibrele dietetice oferă sațietate fără să te simți plină, mențin sub control nivelul de zahăr din sânge și ajută la atenuarea dorinței copleșitoare de a ațipi la ora prânzului. Ca să obții o gustare delicioasă, adaugă câteva fructe de pădure.
Mere
„Nu numai că merele bogate în fibre, dar sunt o alegere excelentă pentru o gustare la jumătatea după-amiezii. De asemenea, sunt alimente care îți redau energia și luptă împotriva bolilor“, spune Pamela Nisevich, consultant în nutriție sportivă. Acestea conțin bor, un mineral care te ajută să te menții în alertă.
Somon
Somonul este plin de vitamine, minerale și acizi grași esențiali omega-3, care, potrivit cercetărilor, pot stimula starea de spirit. În plus, protejează inima și stimulează activitatea creierului și este mai puțin gras și caloric decât majoritatea celorlalte surse de proteine. Dacă ești însărcinată, gătește-l foarte bine, la cuptor, și evită-l pe cel prăjit, afumat sau crud.
Dovleac
Dovleacul este bogat în potasiu, care ajută inima și mușchii să funcționeze mai bine, spune Bowden. În plus, este plin de fibre (care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge) și de vitamina A (care menține sistemul imunitar suficient de puternic pentru a lupta împotriva infecțiilor). Îl poți adăuga la supe sau la un risotto rapid și sănătos.
Alune
Pe lângă faptul că sunt bogate în calorii, alunele sunt mai sățioase decât alte alimente. Astfel, în mod natural, vei simți nevoia să mănânci mai puțin pe parcursul zilei. Un studiu publicat în International Journal of Obesity a constatat că, atunci când oamenii au consumat 500 de calorii în alune zilnic, timp de 19 săptămâni, rata metabolică în repaus a crescut cu 11% chiar și fără exerciții fizice suplimentare.
Mix de fructe uscate
„Amestecul de fructe uscate este, poate, cel mai bun stimulent energetic perfect din lume“, spune Nisevich. „Conține suficienți carbohidrați și proteine pentru a te ajuta să faci o drumeție sau să urci pe munte“. Pentru a evita zahărul și grăsimile adăugate, fă-ți propriul amestec cu afine, caise și nuci, fistic și migdalele.
Linte
Lintea are avantajul că se fierbe rapid și este o sursă excelentă de fibre solubile, care vă oferă energie cu ardere lentă și, în același timp, stabilizează glicemia. Împreună cu acidul folic și magneziu, lintea ajută, de asemenea, la protejarea inimii. În plus, conține fier, un nutrient de care ai nevoie, într-o cantitate mai mare, atunci când ești însărcinată sau alăptezi. O poți servi cu cereale integrale pentru a avea o proteină completă.
Humus
Este o gustare tartinabilă delicioasă, din năut, semințe de susan, lămâie și ulei de măsline. Humusul face parte din categoria de alimente care îți redau energia. Acesta reprezintă o sursă excelentă de proteine și fibre, precum și de fier, vitamina C și acid folic. Îl poți folosi alături de morcovi, ardei și fâșii de pita, din grâu integral.