Reclamă

Alimente recomandate în timpul sarcinii. Cum poți să-i oferi corpului tău toți nutrienții de care are nevoie

Alimentația se schimbă radical în perioada sarcinii. Corpul are alte nevoi nutriționale, iar responsabilitatea este să-i oferim nutrienții necesari pentru creșterea și dezvoltarea micuțului. Mai jos găsești o listă cu alimente recomandate în timpul sarcinii.

O femeie care stă în fața unui blat de bucătărie cu câteva alimente recomandate în timpul sarcinii
Mai jos găsești o listă cu alimente recomandate în timpul sarcinii / Shutterstock

Când vine vorba de cele mai bune alimente pe care le poți consuma în timpul sarcinii, specialiștii recomandă să alegi produsele bogate în nutrineți. Acest lucru îl poate ajuta pe copil să obțină vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios.

Alimente recomandate în timpul sarcinii

Alimentele bogate în nutrienți sunt cele mai eficiente și au prioritate în timpul sarcinii. Aceste alimente trebuie să fie bogate în vitamine și minerale pentru a susține creșterea și dezvoltarea bebelușului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Corpul femeii are nevoie de cel puțin 600 de micrograme de folat pe zi. Femeile însărcinate au nevoie de aproape două ori mai mult fier în timpul sarcinii sau 27 de miligrame pe zi.

Mineralul acesta este folosit pentru a produce mai mult sânge care transportă oxigen copilului. Specialiștii recomandă cel puțin 1 mie de miligrame de calciu pe zi.

Calciul este cheia pentru a proteja copilul și pentru a-l ajuta să aibă un sistem osos sănătos. Vitamina D este, de asemenea, necesară deoarece aceasta ajută calciul să-și facă treaba și menține sistemul imunitar puternic.

Iodul promovează sănătatea creierului și a sistemului nervos al bebelușului. Sunt recomandate 290 de miligrame de iod pe zi, spun cei de la Parade.com.

Specialiștii ami recomandă 450 de miligrame de colină pe zi. Acest nutrient este vital pentru o sarcină sănătoasă. Mai jos găsești o listă cu alimente care îți pot furniza nutrienții necesari în timpul sarcinii.

Reclamă
Reclamă

Carnea slabă

Aminoacizii din proteine sunt elementele de bază ale fiecărei celule atât din corpul tău, cât și al copilului. Alimentele bogate în proteine ajută la gestionarea poftei de mâncare, dar și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Carnea slabă este una dintre cele mai bune surse de proteine în timpul sarcinii. În plus, carnea slabă este bogată în fier, esenia pentru a ajuta copilul să-și dezvolte aportul de celule roșii din sânge.

Volumul sângelui crește atunci când ești însărcinată, motiv pentru care multe femei se confruntă frecvent cu anemia în timpul sarcinii.

Fierul joacă, de asemenea, un rol esențial în dezvoltarea creierului bebelușului. Carnea slabă trebuie gătită foarte bine pentru a preveni infectarea cu bacterii precum E. Coli și Salmonella.

Linte

Indiferent dacă ești consumatoare de carne sau nu, această sursă de proteine vegetale merită un loc în farfurie.

O cană de linte fiartă conține 17 grame de proteine, dar și 7 miligrame de fier.Lintea este, de asemenea, bogată în folat de vitamina B care este vital pentru formarea creierului și sistemului nervos al bebelușului.

Lintea este, de asemenea, bogată în fibre, care pot menține sănătatea sistemului digestiv.

Iaurt

Bebelușul va avea nevoie de un aport constant de calciu deoarece oasele sale sunt în creștere, iar tu ai nevoie de el pentru a le menține pe ale tale puternice.

Trei până la patru porții de lactate te pot ajuta să-ți satisfaci nevoia zilnică de calciu, iar iaurtul este una dintre cele mai bune alegeri. În plus, iaurtul este plin de proteine, iod și folat.

Culturile active din iaurt pot ajuta, de asemenea, la prevenirea tulburărilor la stomac.

Totuși, nu toate iaurturile sunt create la fel. Tipurile simple sunt alegerea cea mai bună. Specialiștii nu recomandă iaurtul cu arome deoarece poate avea zahăr adăugat.

Somon sălbatic

Consumul de pește este intens discutat în sarcină. Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3. Corpul nu poate produce acești acizi grași singuri.

Ei pot ajuta la metabolizarea vitaminelor solubile în grăsimi precum A și E. Acestea pot ajuta la reducerea riscului de depresie prenatală și postpartum.

De asemenea, somonul este o sursă excelentă de iod și vitamina D. Somonul este o alegere sigură în timpul sarcinii, spun specialiștii.

Avocado

Avocado este bogat în acid folic, vitamina B6 și grăsimi sănătoase. Toate aceste elemente promovează creșterea țesuturilor sănătoase și a creierului bebelușului.

Totodată, ele pot ajuta la ameliorarea grețurilor matinale. Este, de asemenea, o sursă delicioasă de grăsimi monosaturate sănătoase, care pot ajuta corpul să absoarbă mai bine vitaminele din fructe și legume.

Conținutul ridicat de grăsimi din avocado te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp, iar în felul acesta poți evita consumul de gustări nesănătoase.

Nuci

Nucile sunt pline de vitamine și minerale importante precum magneziu, zinc, potasiu și vitamina E. Nucile conțin, de asemenea, proteine, fibre și grăsimi sănătoase.

În plus, ele sunt ușor de împachetat și pot fi servite ca o gustare rapidă. Toate nucile au propriile lor profiluri nutriționale unice.

Nucile sunt bogate în acizi grași omega-3, în timp ce migdalele oferă o sursă minunată de calciu și acid folic.

Morcovi și ardei gras

Strălucitoare înseamnă că morcovii sunt bogați în beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A. Acest nutrient este esențial pentru dezvoltarea ochilor, pielii și a organele bebelușului tău. Ardeii grași sunt, de asemenea, o sursă minunată de vitamina C și A, plus fibre care mențin sănătatea intestinală.

Ouă

Probabil ai aflat că ouăle sunt  sursă excelentă de proteine. Un singur ou oferă șase grame de proteine. Ouăle sunt una dintre puținele surse de alimente bogate în vitamina D. Vitamina D joacă un rol cheie în construirea oaselor și a dinților pentru bebeluși, precum și în menținerea sistemului imunitar, dar și în producerea laptelui.

Ovăz

Obținerea celor 25 până la 30 de grame de fibre recomandate pe zi te poate ajuta să te simți plină pe parcursul zilei și să îmbunătățești digestia. O cană de fulgi de ovăz îți oferă 4 grame de fibre. Ovăzul este considerat sigur în sarcină și poate oferi o mulțime de beneficii organismului tău.

Bananele

Bananele sunt o sursă minunată de potasiu. Această gustare oferă rapid energie pe parcursul zilei. În plus, bananele conțin vitamina B6, care este legată de reducerea senzației de greață în sarcină. Bananele sunt, de asemenea, bogate în potasiu, un mineral care joacă un rol cheie în promovarea tensiunii arteriale sănătoase.

Alimente pe care e recomandat să le eviți în timpul sarcinii

În timp ce vorbim despre cele mai bune alimente pe care le poți consuma în timpul sarcinii, este important să-ți amintești că există și alimente care ar trebui evitate.

Anumite alimente sunt mai susceptibile să fie contaminate cu bacterii sau substanțe chimice care ar putea să te îmbolnăvească sau să pună în pericol sănătatea copiilor.

Specialiștii recomandă să eviți: laptele și sucul nepasteurizat, brânza nepasteurizată, fructele de mare crude, carnea rară, peștele cu un conținut ridicat de mercur, germenii cruzi, alcoolul. Este normal să fii atentă la dieta ta în timpul sarcinii.

Specialiștii recomandă să te consulți cu medicul tău specialist atunci când urmează să-ți pregătești meniul pentru sarcină. El te poate ajuta să alegi cele mai bune alimente pentru tine. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
09:39
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Copil își roade unghiile
21 aprilie, 09:56
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Închide