Usturoiul este un tip de legumă care face parte din familia cepei. Acesta este folosit în mod normal pentru a adăuga mai multă aromă preparatelor de mâncare. Deși este apreciat pentru aroma puternică, este, de asemenea, asociat cu o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Consumul de usturoi în timpul sarcinii
Usturoiul poate prea sănătos la prima vedere, dar în sarcină poate provoca efecte adverse. Usturoiul este considerat în general sigur pentru consum. Totuși, în timpul sarcinii este recomandat să fie consumat în cantități limitate.
Consumul usturoiului a fost asociat în trecut cu anumite probleme de sănătate. Există unele cercetări care spun că usturoiul poate agrava simptomele arsurilor la stomac și ale refluxului gastrointestinal.
Există câteva „efecte secundare” de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de consumul de usturoi în timpul sarcinii, spun specialiștii de la Healthline.
Mai jos găsești o listă detaliată cu problemele pe care acesta le poate provoca unei femei gravide.
Poate crește riscul de sângerare
În timp ce usturoiul este un aliment sigur pentru majoritatea persoanelor, consumul în cantități prea mari poate crește riscul de sângerare. Acest efect secundar apare atât la persoanele însărcinate, cât și la cele care nu au o sarcină.
Este deosebit de important să ții cont de acest lucru atunci când iei medicamente pentru subțierea sângelui sau dacă urmează să ai o intervenție chirurgicală.
Riscul crescut de sângerare poate proveni din conținutul usturoiului. Usturoiul are un compus de sulf cunoscut sub numele de ajoena.
S-a demonstrat că ajoena inhibă formarea trombocitelor. Trombocitele sunt acele celule sanguine mici care ajută corpul să formeze cheaguri pentru a opri sângerarea.
Administrarea de suplimente pe bază de usturoi poate crește riscul de sângerare în timpul nașterii, mai ales dacă este vorba despre o naștere prin cezariană.
Este important să porți o discuție cu medicul specialist înainte de a adăuga în alimentație suplimente care au la bază usturoiul.
Ar putea provoca arsuri la stomac
Consumul de usturoi este deseori asociat cu arsurile la stomac sau cu indigestia. Femeile gravide au șanse mai mari de a experimenta arsurile la stomac, mai ales din cauza schimbărilor hormonale din această perioadă.
Pentru unele gravide este posibil ca usturoiul să declanșeze sau să agraveze arsurile la stomac. Specialiștii recomandă să limitezi consumul de usturoi dacă te confrunți cu aceste probleme.
Ce beneficii are consumul de usturoi în timpul sarcinii
Consumul de usturoi în timpul sarcinii poate aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate. În unele cazuri, acesta poate preveni preeclampsia.
Preeclampsia este o complicație a sarcinii care apare după 20 de săptămâni de sarcină. Aceasta se caracterizează prin hipertensiune arterială.
Mai multe studii au arătat că usturoiul ar putea scădea tensiunea arterială la persoanele care suferă de această afecțiune.
Totuși, studiile în acest domeniu sunt limitate. Unele studii susțin că usturoiul consumat în mod regulat poate reduce riscul de naștere prematură. Un studiu mai vechi a asociat consumul de usturoi și fructe uscate cu un risc redus de a naște prematur.
Cercetătorii au speculat că acest lucru este legat de proprietățile antibacteriene și probiotice ale usturoiului.
Cercetătorii de la EatingWell susțin că usturoiul poate întări sistemul imunitar al gravidelor. Usturoiul poate fi consumat în siguranță de femeile însărcinate, însă ar trebui limitat aportul zilnic al acestui aliment.