Reclamă

Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”

Nașterea prin cezariană e un subiect des întâlnit în România și de cele mai multe ori este o opțiune. Pentru ca informațiile să fie cât mai clare pentru viitoarele mămici, Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi.

Alina Bordea cu brațele împreunate, zâmbitoare la cameră
Ca specialist, Alina Bordea spune că femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei și să spună ce dorește să i se întâmple / DePărinți.ro

Medicul specialist a punctat încă de la începutul interviului că îmbinarea tehnologiilor medicale cu empatia și sinceritatea unui medic va aduce mereu cele mai bune rezultate. Alina Bordea este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale și specialist în infertilitate.

Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro

Alina Bordea ține legătura cu femeile care au nevoie de ajutorul ei prin intermediul site-ului personal, pe pagina de Facebook „Călătoria infertilității, fericirea maternității” și pe pagina de Instagram.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Cum ajunge o femeie să opteze pentru cezariană: care sunt argumentele pro și contra?
-În primul rând o să încep de la ceea ce fac eu zi de zi și anume tratez infertilitatea. Pacientele mele încearcă mulți ani și au o dorință de a avea un copil nu neapărat mai mare decât restul femeilor, însă venirea copilului este mult mai așteptată. Emoțiile până la momentul confirmării sarcinii sunt mult mai mari. Atunci, majoritatea pacientelor mele aleg să nască prin cezariană. Din punctul lor de vedere, riscurile sunt mai mici și pentru copil și pentru mamă.

Ca specialist, Alina Bordea spune că femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei și să spună ce dorește să i se întâmple. Din punct de vedere medical, operația cezariană vine cu niște riscuri: riscul operator pentru mamă, dar nu e de neglijat și faptul că o astfel de intervenție merge bine și foarte bine în 90% din cazuri.

„Operația cezariană a apărut din nevoia de a găsi o alternativă pentru femeile care nu pot naște natural sau pentru femeile care au probleme în travaliu.”

– Alina Bordea, medic specialist obstetrică și ginecologie

De unde vine numele de operație cezariană

Se pune că numele de cezariană provine de la Cezar, care a fost născut prin cezariană pentru că mama lui nu a putut să-l nască pe cale naturală. Deși în acele timpuri cezariana se asocia cu mortalitatea într-o proporție foarte mare, medicii au decis să o sacrifice pe mamă pentru a aduce pe lume un viitor împărat.

„Fiecare femeie merită sinceritatea medicului și posibilitatea să aleagă modul în care vor să nască.”

– Alina Bordea, medic specialist obstetrică și ginecologie
Reclamă

Care sunt beneficiile și riscurile unei nașteri prin cezariană

Cezariana vine cu niște minusuri pentru copil și anume că nu trece prin filiera pelvi-genitală și nu se colonizează cu bacterii. Cu toate acestea, nou-născutul le poate obține cu ajutorul probioticelor sau de pe pielea lui ori a mamei. Operația de cezariană are niște indicații clare: materne, fetale și localizarea placentei. Cu alte cuvinte, este o alternativă atunci când nașterea naturală nu se poate produce.

De asemenea, multe femei aleg să nască prin cezariană de teama de incontinență urinară, incontinență anală, viață sexuală de proastă calitate după naștere.

– Care sunt dezavantajele nașterii prin cezariană?
-Dezavantajul este durerea, însă e mult redusă de anestezie, spitalizarea este un pic mai lungă, cam 3 nopți, există riscurile chirurgicale și anume risc de sângerare, de anemie. Mama pierde mai mult sânge în cezariană decât în nașterea naturală.

Ai aici toate edițiile sezonului 2 DePărinți.ro | Parenting 2.0, emisiune disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Care sunt etapele unei nașteri prin cezariană

La nașterea prin operație cezariană mama ajunge la camera de gardă, se internează, iar copilul este monitorizat prin contracțiile mamei și bătăile inimii copilului. Mai apoi intervine medicul anestezist care discută cu mama istoricul chirurgical și medical, dar și despre rahianestezie. Aceasta este similară cu epidurala, se face în coloană, dar are o altă substanță pentru că ținta este alta.

-Ce se întâmplă când mama primește recomandare de cezariană sau optează pentru ea? Care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgă, la ce trebuie să se aștepte?
-Și operația cezariană e de două feluri: programată sau operația cezariană la cald. Cea programată înseamnă că estimăm o dată a nașterii în jurul vârstei de 38, 39, 39 de săptămâni și câteva zile și calculăm data, ora, ascendetul astral, pentru că sunt și femei care doresc acest lucru. Atunci când pacienta ajunge în travaliu cu contracții ori membrane rupte, operația se impune și este cea la cald.

Rahianestezia o face pe viitoare mamă să nu se poată mișca de la brâu în jos. Ea nu poate simți deloc durere. Efectul acestei injecții în coloană este de 4 ore pentru că durata unei operații cezariană este de 30 – 1h30 maximum dacă există complicații.

-Există complicații și de la anestezie?
-Sigur că există, dar sunt destul de rare și mici. Medicul anestezist în general alege anestezia optimă pentru fiecare pacientă în parte. Sunt paciente care nu pot face anestezie în coloană și atunci se impune anestezia generală.

După ce anestezia a fost făcută, mama se întinde pe spate. Burta ei este dezinfectată cu betadină ca să se obțină un mediu steril. Viitoarea mamă este îmbrăcată în niște câmpuri sterile, ca niște cearșafuri, iar mai apoi începe intervenția. Se taie primul strat de piele, apoi stratul de grăsime. Mușchii se depărtează și se ajunge la uter moment în care are loc și întâlnirea cu bebelușul.

Apoi copilul este preluat de medicul neonatolog la fel ca la nașterea naturală. Chirurgii sunt cei care se ocupă de mamă și o cos cât mai frumos.

Cum este recuperarea după nașterea prin cezariană

O viitoare mămică trebuie să știe că atunci când merge într-un spital din România la camera de gardă și spune că dorește să i se facă cezariană, dorința ei nu este agreată. Într-un spital privat lucrurile stau un pic diferit dacă nașterea prin cezariană nu implică costuri decontate de stat.

Cu toate acestea, găsești mai jos și alte informații care te-ar putea ajuta să te decizi mai ușor cum vrei să-ți aduci copilul pe lume.

-Ce dispozitive sunt recomandate pentru recuperarea după nașterea cezariană?
-Sunt niște centuri post natale care din punctul meu de vedere ajută. În primul rând reduc disconfortul post operator. În al doilea rând ajută mușchii abdominali depărtați în timpul operației să se apropie. La cezariană se face incizie pe orizontală, cât mai jos și cât mai drăguță.

-După nașterea prin cezariană câte operații prin cezariană poți să mai ai?
-Am auzit cinci sau șase cezariene, însă riscurile cresc semnificativ după fiecare dintre ele. Există risc ca sarcina ulterioară să se implanteze la locul vechii cicatrici în uter. În acest caz e vorba despre o sarcină care nu e implantată unde trebuie și trebuie întreruptă. Se numește sarcină ectopică. Mai există risc de placentă previa, adică placenta se fixează exact pe locul cicatricii și aproape de col.

Nașterea prin cezariană se recomandă după o anumită vârstă

-Are legătură vârsta cu tipul de naștere?
-Discuția începe de la punctul că noi amânăm maternitatea. Cu cât înaintăm în vârstă cresc comorbiditățile. Crește riscul de diabet, de obezitate, de hipertensiune, inclusiv riscurile complicațiilor în sarcină care apar odată cu vârsta. De multe ori, la pacientele de peste 35-40 de ani nașterea e indicată prin cezariană. Se întâmplă asta din cauza comorbidităților sau complicațiilor asociate. Dacă nu există probleme, nu este contraindicată nașterea pe cale vaginală.

-Dacă naști prin cezariană mai sunt șanse să naști natural?
-Există șanse să naști natural după ce ai născut o dată prin cezariană, evident cu riscurile aferente. Risc de suferință fetaă, de ruptură uterină. Uterul este tăiat o dată și cusut, iar acolo este un punct de slăbiciune. În momentul în care apar contracțiile care sunt foarte puternice, există riscul ca locul în care a fost cusut prima dată să se rupă.

-Când recomanzi cu adevărat cezariana și când nu?
-Actul medical primează în tot ceea ce fac, la fel și corectitudinea medicală. În primul rând sunt medic și am făcut o școală și un doctorat în ideea de a fi cea mai bună pe domeniul meu. Empatia vine însă din nevoia de a înțelege omul din fața mea. În momentul în care încerc să le îmbin pe cele două cred că iese cel mai bun rezultat. Însă întotdeauna dictează corectitudinea medicală. Indicațiile materne, fetale și probleme ale placentei duc de cele mai multe ori la cezariană.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu galerie foto
Adriana Nicolae și Laura Cosoi, fotografie împreună la DePărinți.ro
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
articol cu video
Iulia Stănescu și Laura Cosoi, în haine elegante, în platoul DePărinți.ro
Iulia Stănescu a discutat despre avantajele și dezavantajele expunerii copiilor la ecrane la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Iulia Stănescu a discutat despre avantajele și dezavantajele expunerii copiilor la ecrane la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mamă care îi dă o îmbrățișare băiețelului supărat, amândoi sunt îmbrăcați cu tricouri albe, mama stă cu spatele și băiețelul cu fața
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
Fiecărui părinte, la un moment dat, din cauza stresului acumulat de-a lungul unei zile de muncă, i se întâmplă să reacționeze greșit față de copil. Și, oricât de mult ne-am dori să îi tratăm pe copii cu bunătate și înțelegere,......
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O mămică care își ține copilul în brațe și îl alăptează
25 iunie, 07:27
Cum poți pierde în greutate în timp ce alăptezi. Sfaturi de la nutriționiști
Cum poți pierde în greutate în timp ce alăptezi. Sfaturi de la nutriționiști
Bebeluș cu guler la gât
25 iunie, 07:21
Torticolis: tipuri, cauze, simptome și tratament
Torticolis: tipuri, cauze, simptome și tratament
Proaspăta mămică își ține nou-născutul în brațe
24 iunie, 08:46
Ce se întâmplă în ”trimestrul patru” de sarcină
Ce se întâmplă în ”trimestrul patru” de sarcină
Fetiță bea apă din sticlă
24 iunie, 06:42
Cât de bună e apa carbogazoasă bună pentru copil
Cât de bună e apa carbogazoasă bună pentru copil
Bebeluș mănâncă pește
23 iunie, 08:16
Cei mai importanți nutrienți pentru dezvoltarea creierului la bebeluși
Cei mai importanți nutrienți pentru dezvoltarea creierului la bebeluși
Bebeluș care doarme pe burtică cu mâinile sub bărbie și pe cap are o căciulă bleu, tricotată, cu un curcubeu pe ea
22 iunie, 07:34
Bebelușii curcubeu. O minune în viața părinților
Bebelușii curcubeu. O minune în viața părinților
Închide