Reclamă

Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi

Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale și specialist în infertilitate. Cu o frumusețe aparte și o gingășie în vorbe, Alina Bordea a vorbit și despre cât de importantă este partea emoțională în timpul unei astfel de experiențe magice.

Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
După ce contracțiile au apărut, iar apa s-a rupt, următorul pas este ca femeia gravidă să plece către spital și să anunțe medicul / DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi

Alina Bordea ține legătura cu femeile care au nevoie de ajutorul ei prin intermediul site-ului personal, pe pagina de Facebook "Călătoria infertilității, fericirea maternității" și pe pagina de Instagram. Ea le stă la dispoziție pacientelor sale în orice clipă și le oferă informații prețioase despre această călătorie minunată numită sarcină.

Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale

Nașterea bebelușului este un subiect intens discutat de zeci sau chiar sute de ani. Acest lucru a ajutat la progresul medicinei. Dacă în trecut tehnicile și metodele de naștere nu erau atât de variate, acum medicii își pot sprijini pacientele cu orice își doresc acestea. Le pot veni în întâmpinarea nevoilor lor cu o mulțime de soluții care să le ușureze fiecare etapă a sarcinii și a nașterii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Care este momentul în care poți decide ce tip de naștere vrei?
-În primul rând, majoritatea pacientelor mele sunt paciente care s-au luptat mult timp să obțină o sarcină. Sunt paciente care vin la mine în primul rând pentru infertilitate, iar cu ajutorul lui Dumnezeu și cu ajutorul medicinei reușesc să le ajut să devină mame.

Alina Bordea spune că deși acestea femei au trecut deja prin provocările infertilității, vestea bună este că și ele pot să nască natural. Mai specific, se poate în cele mai multe cazuri. Cu toate acestea, momentul în care se decide tipul nașterii este la 36 de săptămâni de sarcină, iar decizia se ia în funcție de recomandările medicului și de starea viitoarei mame și a bebelușului ei.

Reclamă

Ce afecțiuni ale mamei se pot agrava în timpul nașterii naturale

-Care sunt problemele medicale care se pot agrava atunci când o femeie optează pentru o naștere naturală?
-Sunt anumite patologii cum ar fi patologia cardiacă, afecțiuni cardiace, malformații cu care femeia s-a născut. De asemenea, e vorba de patologia oftalmologică. Aici e vorba de miopie, iar travaliul poate să afecteze dioptriile. Afecțiunile neurologice, probleme ale coloanei, nu premit nașterea pe cale naturală. De asemenea, mai există și patologiile care pot apărea în sarcină și care pun o interdicție nașterii naturale.

-Care sunt beneficiile nașterii naturale pentru mamă și copil?
-În primul rând, nașterea naturală e un dat de la Dumnezeu. E o binecuvântare, e un firesc. Principalul beneficiu al nașterii naturale și aici vorbim despre un beneficiu emoțional este satisfacția că ai putut să duci travaliul la bun sfârșit. Din punct de vedere medical, sunt mai multe beneficii. O naștere naturală înseamnă o recuperare mult mai ușoară. Înseamnă o spitalizare mai mică ca număr de zile, complicații mai puține, alăptarea este mai firească, golden hour-ul este un alt beneficiu. Nu în ultimul rând sunt beneficiile copilului. Bebelușul născut pe cale naturală are un risc mult mai scăzut de detresă respiratorie. De asemenea, copilul care trece prin filiera pelvi-genitală se colonizează cu bacterii bune, benefice pentru el. Acestea o să-l ajute pe termen lung să aibă o rezistență crescută la infecții, să aibă un risc scăzut de boli imunologice.

Ce condiții trebuie să îndeplinească o gravidă pentru ca nașterea naturală să decurgă fără probleme

Pentru o naștere naturală sigură mama trebuie să îndeplinească anumite condiții. Bazinul corpului trebuie să fie suficient de mare, iar acest lucru se află prin niște măsurători destul de precise. Diametrele interne ale bazinului sunt evaluate de medicul care monitorizează sarcina în jurul săptămânii 36. Tot atunci specialistul poate decide dacă capul copilului are loc să treacă pe acolo. De asemenea, ecografiile din timpul travaliului pot determina dacă nașterea naturală poate decurge normal, fără complicații.

Reclamă

-Care sunt etapele nașterii naturale? Cum ne dăm seama că este vorba despre travaliu?
-În primul rând pe toată perioada sarcinii ceea ce ne sperie sunt sângerările. Dacă apare sângerare în orice moment al sarcinii, trebuie să mergem la spital. Durerile care nu trec cu ajutorul pastilelor nu sunt în regulă și nici contracțiile care sunt regulate din trimestrul 3.

Deși uneori se poate întâmpla ca îngrijorările să fie degeaba, Alina Bordea sfătuiește viitoarele mame să meargă la spital decât să pună viața lor sau a bebelușului în pericol. Scurgerile de lichid sunt și ele un semn că gravida trebuie să se prezinte la camera de gardă pentru că apa s-a rupt.

Ce sunt contracțiile și cum le deosebești de alte simptome ale sarcinii

-Ce sunt contracțiile, câte tipuri există și unde este localizată durerea atunci când nașterea se declanșează?
-Depinde de femeie și de cum percepe fiecare durerea. Sunt femei care spun că au avut o jenă în spate și apoi au născut. Sunt femei care ajung la camera de gardă, spun că le doare spatele și au colică renală. Dar sunt și femei care spun că le dor rinichii și ele de fapt nasc. Contracția descrisă în cărți este cu durere în zona uterului, cu întărirea completă a abdomenului. Poate durea și în spate, în interior sau durerea poate coborî pe picioare.

Pe de altă parte femeile însărcinate mai trebuie să știe că atunci când apa se rupe nu vor simți nicio durere. De asemenea, e important de menționat că cantitatea de lichid variază în funcție de cantitatea pe care o ai în burtă.

Cum decurge controlul medical dinainte de naștere

După ce contracțiile au apărut, iar apa s-a rupt, următorul pas este ca femeia gravidă să plece către spital și să anunțe medicul care se ocupă de sarcina ei, indiferent de oră.

-Ce presupune controlul medical dinainte de naștere?
-Ajungem la spital cu tăticul, sperăm că e alături de noi și nu e plecat. Medicul de gardă evaluează situația colului uterin, dilatația, cum e poziționat capul copilului. Colul se scurtează și ușor, ușor, se estompează, iar copilul are cale liberă să iasă.

Alina Bordea spune că în cazul în care ai contracții, s-a rupt apa, dar copilul nu a coborât, medicul trebuie să investigheze cauza care l-a împiedicat să facă acest lucru. Culbuta, mișcarea prin care copilul se întoarce cu capul în jos, are loc între 29 și 32 de săptămâni. După această perioadă, probabilitatea e foarte mică să se mai poată întoarce pentru că nu mai are loc.

Ce trebuie să știe viitoarele mame despre epidurală

-Copilul este bine, mămica ajunge pe masa de naștere, optează sau nu pentru epidurală?
-În primul rând e un medic acolo care supraveghează bunul mers al lucrurilor. Sigur că moașa are un rol important în travaliu, în suportul emoțional, însă rolul medicului e foarte clar și bine stabilit. Această epiziotomie profilactică, adică faptul că tăiem pur și simplu perineul, este tocmai ca să ajutăm capul copilului să iasă pentru a nu forța țesuturile materne. Pentru a reduce trauma maternă, atunci când copilul urmează să iasă, alegem să tăiem în direcția în care ne place nouă. E mult mai ușor apoi să coși țesuturile și totul să fie minunat.

Epidurala este un confort pentru mamă. Travaliul are loc în două faze. Diferența dintre cele două este dată de intensitatea durerilor din timpul contracțiilor. În general, epidurala se pune la limita dintre cele două, atunci când durerile încep să fie mult mai accentuate.

-Afectează epidurala fătul?
-În unele cazuri da, poate să îl facă să fie un pic mai puțin dinamic sau alert. E o cantitate mică, extrem de mică care poate să ajungă și în circulația copilului, dar e de neglijat. Dacă l-ar afecta nu am mai face epidurala.

Ai aici toate edițiile sezonului 2 DePărinți.ro | Parenting 2.0, emisiune disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Cine asistă nașterea și ce se întâmplă mai apoi cu mama și bebelușui ei

În timpul nașterii, în sala de operație e prezent medicul ginecolog, o moașă, poate fi și soțul gravidei. De asemenea, în funcție de clinică sau spital la naștere poate asista și o doula sau un consilier pe care mama îl cere. Medicul neonatolog participă și el în mod obligatoriu la nașterea bebelușului.

După ce copilul s-a născut, următorul pas este delivrența sau eliminarea placentei. Placenta are un rol extraordinar în timpul sarcinii. Ea este „inerfața” între mamă și copil, ajută ca circulația maternă să nu pătrundă peste circulația mamei sau invers. Ea este de asemenea locul în care toți nutrienții de la mamă sunt filtrați către copil. După toate aceste beneficii, din păcate rolul ei se termină atunci când copilul a venit pe lume.

Ce complicații pot apărea după nașterea naturală

După ce a născut o femeie are în continuare nevoie de mult suport. Lăuzia durează aproximativ 40 de zile după naștere. În aceată perioadă corpul se readaptează și intră în procesul de vindecare. Ceea ce este important de menționat e faptul că în timpul alăptatului, o femeie care a născut natural poate resimți contracțiile din timpul travaliului, dar acest lucru este firesc pentru că în acest fel uterul se retrage și se vindecă și el.

De asemenea, o femeie care tocmai a născut se poate confrunta și cu depresia postpartum, acel carusel de emoții pe care multe femei le controlează destul de greu și pentru care au nevoie de ajutor specializat.

-Ce complicații pot apărea după ce ai născut natural?
-În primul rând trebuie să ne îngrijoreze dacă lohiile își schimbă mirosul sau culoarea pentru că poate să fie vorba despre o infecție. Dacă apare febra iarăși nu e în regulă pentru că poate să fie vorba de o mastită, de o infecție la nivelul sânilor.

-Ce facem cu incontinența, hemoroizii sau constipația?
-Apropo de întrebarea despre epiziotomie și de ce tăiem noi decât să se rupă într-o direcție în care nu ne dorim. Se poate ca în momentul nașterii copilul să iasă cu o mână sau capul lui să fie mare și țesutul să se rupă înspre rect. Și atunci există riscul de fistulă între vagin și rect, adică o comunicare nefirească.

Din fericire, în zilele noastre există soluții estetice și chirurgicale de refacere a țesuturilor tocmai ca să nu mai există aceste probleme legate de incontinența urinară sau anală. Cu toate acestea, în cazul în care ai aceste probleme după naștere și te decizi să le corectezi chirurgical, ideal este să o faci după ce ai hotărât că nu mai vrei să ai copii.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Bogdan Pascu și Laura Cosoi, împreună, la DePărinți.ro
Bogdan Pascu a vorbit despre tulburările de creștere la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Bogdan Pascu a vorbit despre tulburările de creștere la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
articol cu video
Ana Maria Apostol și Laura Cosoi, în haine elegante, la DePărinți.ro
Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
articol cu video
Adriana Nicolae și Laura Cosoi, fotografie împreună la DePărinți.ro
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O fetiță cu bentiță pe cap care pozează pe un fundal violet alături de un coșuleț din răchită
Cele mai populare nume de copii în 2024. Ce alegeri au făcut părinții în primele luni ale anului
Alegerea potrivită a numelui celui mic nu este întotdeauna ușoară. Primele luni ale anului acesta au venit cu o mulțime de răsturnări de situație când vine vorba de numele populare din întreaga lume. Descoperă care sunt cele mai populare......
Cele mai populare nume de copii în 2024. Ce alegeri au făcut părinții în primele luni ale anului
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță drăgălașă care mănâncă zmeură dintr-un bol alb
20 iulie, 07:36
Momentul oportun pentru a introduce zmeura în alimentația copilului. Cum poți face procesul de diversificare să fie unul sigur pentru cel mic
Momentul oportun pentru a introduce zmeura în alimentația copilului. Cum poți face procesul de diversificare să fie unul sigur pentru cel mic
Un băiețel care poartă echipament de protecție și merge pe prima lui bicicletă
19 iulie, 07:21
Lucruri pe care e recomandat să le știi înainte de a cumpăra prima bicicletă pentru copilul tău. Cum poți face cea mai bună alegere pentru cel mic
Lucruri pe care e recomandat să le știi înainte de a cumpăra prima bicicletă pentru copilul tău. Cum poți face cea mai bună alegere pentru cel mic
Copii care se joacă cu furtunul cu apă
18 iulie, 07:50
Cum îl ajuți pe copil să-și dezvolte abilitățile motorii. Jocurile pe care cei mici le vor adora
Cum îl ajuți pe copil să-și dezvolte abilitățile motorii. Jocurile pe care cei mici le vor adora
Bebeluș hrănit cu lapte formulă
18 iulie, 07:43
Ce este sistemul de nutriție suplimentară și cum se utilizează în timpul alăptării
Ce este sistemul de nutriție suplimentară și cum se utilizează în timpul alăptării
O femeie care își alăptează nou născutul
17 iulie, 08:32
Ce este cluster feeding și cum să faci față acestui proces de hrănire al bebelușului
Ce este cluster feeding și cum să faci față acestui proces de hrănire al bebelușului
O femeie care plânge lângă patul în care se află bebelușul ei
17 iulie, 06:39
Cum să faci față pierderii unui copil. Cum să treci de această etapă dificilă
Cum să faci față pierderii unui copil. Cum să treci de această etapă dificilă
Închide