În luna ianuarie a anului 2024, alocațiile au fost majorate cu 13,8%, astfel încât copiii cu vârste de peste 2 ani au beneficiat de o alocație crescută de la 256 lei la 292 lei. Cei cu dizabilități, cu vârste până la 18 ani, au primit 719 lei, față de 631 lei în 2022.
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025
„Și alocațiile vor crește din 2025 cu 10,4%, cu inflația. Asta înseamnă că după estimările colegilor noștri, pentru alocațiile copiilor care sunt peste 2 ani vom avea, sper să nu greșesc, o creștere la 323 lei, dar și a celor care sunt sub 2 ani, de asemenea, vom avea o creștere de 10,4%, vom ajunge la 700 și ceva de lei”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Muncii a precizat că majorarea este aliniată la rata inflației pentru că scopul ei este asigurarea unui sprijin financiar mai consistent pentru familii.
Alocaţia se acordă şi tinerilor de peste 18 ani care sunt elevi de liceu sau şcoală profesională, până la terminarea studiilor. Ea este un drept și al tinerilor majori cu handicap care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ preuniversitar, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani.
Prin OUG 126/2021 s-a stabilit că, “începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației”.
Inflația a fost de 10,4% în 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
În luna august 2024 s-au plătit 3.478.329 de alocații pentru copii în cuantum de 1,17 miliarde de lei, potrivit adevarul.ro.
Ce documente trebuie să depui pentru a obține alocația de la stat
Pentru a obține alocația de la stat pentru copilul sau copiii tăi, trebuie să depui anumite documente la Primăria din localitatea unde ai domiciliul.
- cerere tipizată pentru alocația de stat;
- carte de identitate părinti;
- certificat de naștere copil;
- certificat de căsătorie sau livret de familie actualizat;
- hotărâre de încredințare, dacă este cazul;
- hotărâre de adopție, dacă este cazul;
- extras de cont pe numele titularului, în cazul în care alocația se va vira într-un cont bancar.
Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte, prin decizie a directorului executiv al agentiilor judetene de prestatii sociale, începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul. Plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
Titularul dreptului la alocație este copilul. Dosarul se depune însă pe numele reprezentantului legal, de către unul dintre reprezentanții legali ai copilului.
Reprezentantul legal al copilului poate fi: tutore, curator, părinții naturali ai copilului, asistentul maternal profesionist. În caz de divorț, alocația se plătește părintelui la care s-a stabilit, prin hotărâre judecătorească domiciliul copilului, căruia i s-a încredințat spre creștere. Plata alocației se face începând cu luna următoarea celei în care s-a născut copilul.
Dreptul la alocația de stat pentru copil se cuvine și se plătește conform Legii nr. 61/1993, iar termenul de depunere a dosarului este de 12 luni de la data nașterii copilului. Plata dreptului se va face retroactiv.