Reclamă

Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea

Fiecare părinte își dorește să-și susțină copilul și să-l ajute să evolueze cât mai frumos. Poate fi dificil să-ți găsești cuvintele potrivite în unele momente, iar uneori poate că acțiunile tale nu sunt suficiente pentru cel mic. Specialiștii în parenting îți vin în ajutor. Descoperă cele mai populare obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes.

O mămică care își ridică în brațe fetița care poartă un costum de supererou
Descoperă cele mai populare obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes / Shutterstock

Orice părinte vrea ca micuțul lui să aibă parte de un viitor strălucitor. Pentru a-și atinge obiectivele setate, un copil are nevoie de încredere în propriile forțe. Această încredere trebuie cultivată constant, iar în primii ani din viață cei care i-o pot cultiva sunt chiar părinții săi.

Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes

Încă din primele momente ale vieții copilului, un părinte se va gândi la viitorul acestuia și la modul în care va naviga prin lume la maturitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Părinții își doresc ca micuții lor să crească în nilte adulți fericiți și împliniți. Este unul dintre motivele pentru care unii părinți au tendința să fie protectivi în exces cu cel mic.

Ceea ce trebuie să înțelegi este faptul că fiecare micuț este diferit și se dezvoltă în ritmul său. Specialiștii în parenting spun că trebuie să fii răbdătoare dacă vrei să ai un copil de succes.

Descoperă mai jos câteva metode prin care l-ai putea ajuta să-și atingă obiectivele și să crească într-un adult sănătos.

Reclamă

Prioritizează încrederea în sine mai mult decât stima de sine

Mulți părinți au tendința să folosească „încrederea în sine„ și „stima de sine” în mod eronat, considerând că acești termeni sunt interschimbabili.

Totuși, dacă vrei să crești un copil de succes, acești termeni ar trebui diferențiați. Stima de sine reprezintă modul în care ne percepem pe noi înșine în generală.

Reclamă

Pe de altă parte, încrederea în sine este o reflectare a cât de încrezători suntem în propriile noastre abilități într-o situație dată.

Cele două termene pot fi asemănătoare. În mod cert, acești doi termeni sunt legați, dar cercetările arată că încrederea în sine este un indicator mult mai puternic al succesului viitor.

Încrederea în sine ajută copilul să se convingă că abilitățile și eforturile pe care le depune pot duce la rezultatele dorite. Încrederea în sine vine ca un rezultat al unei acțiuni îndeplinite cu succes.

Specialiștii încurajează părinții să-i ajute pe copiii să-și crească încredere în sine. Pentru a face acest lucru este necesar să-i permiți celui mic să eșueze din când în când și să încerce să se ridice singur.

Învață-l pe cel mic despre importanța autocontrolului

Specialiștii de la Parents.com spun că autocontrolul pate ajuta la determinarea succesului viitor. Atunci când cei mici învață să se concentreze pe ceea ce este important pentru ei și să ignore potențialele distrageri, aceștia învață implicit să-și controleze emoțiile și comportamentul.

Ei devin mult mai motivați să reușească, iar la maturitate pot avea o atitudine mult mai optimistă. Mulți specialiști susțin că autocontrolul este una dintre cele mai importante abilități ale secolului nostru.

Vestea bună este că cei mici pot înțelege acest concept de la o vârstă destul de fragedă. Este important să-l ajuți pe cel mic să aibă un orar în care să facă activități care îi solicită concentrarea. Copiii pot învăța despre autocontrol chiar și prin jocuri.

Află mai multe și despre abilitățile pe care un copil le poate dezvolta în timpul unor competiții sportive.

Oferă-i celui mic autonomie

Abilitatea copilului de a se motiva singur este foarte importantă. Copii care cresc în adulți de succes trebuie să fie capabili să se ridice singuri în unele momente.

Unii specialiști sugerează că poți să-l înveți pe cel mic despre autonomie atunci când îl lași pe acesta să aleagă anumite activități. Spre exemplu, poți să-l ajuți să-și cultive autonomia prin lăsarea celui mic să aleagă ce poveste să citiți seara sau ce haine să poarte în ziua respectivă la școală.

Cel mic va învăța mai multe despre autonomie, dar și despre responsabilitate. Cu cât ai mai multă încredere în copiii tăi, au atât ei vor fi mult mai dispuși să facă lucruri pe cont propriu.

Este important să-ți supraveghezi copilul, dar în același timp trebuie să păstrezi un echilibru și să-i oferi un simț al autonomiei.

Nu-l forța să fie perfecționist

Specialiștii spun că dacă vrei un copil de succes, atunci nu trebuie să-i ceri să fie perfect. Este necesar să-i oferi copilului tău spațiul pentru a eșua, pentru a-și înțelege greșelile și pentru a încerca să le rezolve.

Tratează problemele cu empatie și înțelegere pentru a-l ajuta să-și păstreze încrederea în sine. Învățarea prin exercițiu poate fi dificilă, iar cel mic are nevoie de toată susținerea părinților săi.

Perfecționismul nu face copilul să aibă mai multe șanse de a reuși în viitor, ci poate contribui la probleme de sănătate mintală precum anxietatea și stima de sine scăzută.

Este important să-l înveți pe cel mic cum ar trebui abordată o greșeală. Discuțiile deschise despre erori l-ar putea ajuta să scape de teama de eșec, spun specialiștii de la CNBC.com.

Vorbește cu cel mic despre educația financiară

Experții spun că este important să porți o discuție cu cel mic despre educația financiară. Încearcă să adaptezi de fiecare dată informațiile pentru înțelegerea vârstei sale.

Este important să-l înveți pe cel mic cum se câștigă banii, cum se pot cheltui cu înțelepciune, dar și cum îi poate economisi.

Majoritatea copiilor din SUA nu învață aceste lucruri decât târziu în viață, spun specialiștii. Margot Machol Bisnow, expertă în educație parentală, spune că părinții pot crește „un mici antreprenor”. Le poți oferi copiilor tăi o mică parte din alocație pentru a-i învăța cum să-și economisească banii.

Dacă micuțul tău își dorește o jucărie nouă, atunci îi poți spune că o poate cumpăra în momentul în care reușește să strângă suma de care are nevoie.

Totodată, poți să-i dai diferite sarcini în urma cărora să fie răsplătit cu o mică sumă de bani. Specialiștii spun că o discuție despre importanța banilor este necesară pentru părinții care își doresc un copil de succes. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un băiețel care doarme învelit cu o păturică albastră în timp ce își ține în brațe ursulețul
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Un tânăr din generația Z care stă de vorbă cu un terapeut
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Un băiețel care doarme învelit cu o păturică albastră în timp ce își ține în brațe ursulețul
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Somnul este vital pentru buna dezvoltare a copilului. Totuși, pentru orice părinte este o adevărată provocare să-și culce micuțul. Descoperă și tu care este cea mai bună tehnică de adormire a copilului. La ce concluzii au ajuns......
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Cele mai noi
O căpușă pe piele
07:06
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
Femeie stă adormită cu o cană în mână
06:05
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
28 aprilie, 07:00
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Copil blond, cu ochelari cu rame negre, îmbrăcat cu pantalon gri închis, cămașă albă, cu papion negru și pulover cu dungi orizontale alb, cu negru, care stă cu picioarele încrucișate pe o podea din lemn și citește pe o carte, iar în jur sunt desenate cu creta cărți
27 aprilie, 06:30
De ce copiii învață mai rapid decât adulții. Ce spune cel mai recent studiu
De ce copiii învață mai rapid decât adulții. Ce spune cel mai recent studiu
O femeie care a fost fotografiată în timpul travaliului, într-o sală de nașteri
26 aprilie, 08:46
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Femeie stă pe canapea gânditoare
26 aprilie, 08:44
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
Închide