Reclamă

Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea

Fiecare părinte își dorește să-și susțină copilul și să-l ajute să evolueze cât mai frumos. Poate fi dificil să-ți găsești cuvintele potrivite în unele momente, iar uneori poate că acțiunile tale nu sunt suficiente pentru cel mic. Specialiștii în parenting îți vin în ajutor. Descoperă cele mai populare obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes.

O mămică care își ridică în brațe fetița care poartă un costum de supererou
Descoperă cele mai populare obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes / Shutterstock

Orice părinte vrea ca micuțul lui să aibă parte de un viitor strălucitor. Pentru a-și atinge obiectivele setate, un copil are nevoie de încredere în propriile forțe. Această încredere trebuie cultivată constant, iar în primii ani din viață cei care i-o pot cultiva sunt chiar părinții săi.

Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes

Încă din primele momente ale vieții copilului, un părinte se va gândi la viitorul acestuia și la modul în care va naviga prin lume la maturitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Părinții își doresc ca micuții lor să crească în nilte adulți fericiți și împliniți. Este unul dintre motivele pentru care unii părinți au tendința să fie protectivi în exces cu cel mic.

Ceea ce trebuie să înțelegi este faptul că fiecare micuț este diferit și se dezvoltă în ritmul său. Specialiștii în parenting spun că trebuie să fii răbdătoare dacă vrei să ai un copil de succes.

Descoperă mai jos câteva metode prin care l-ai putea ajuta să-și atingă obiectivele și să crească într-un adult sănătos.

Reclamă

Prioritizează încrederea în sine mai mult decât stima de sine

Mulți părinți au tendința să folosească „încrederea în sine„ și „stima de sine” în mod eronat, considerând că acești termeni sunt interschimbabili.

Totuși, dacă vrei să crești un copil de succes, acești termeni ar trebui diferențiați. Stima de sine reprezintă modul în care ne percepem pe noi înșine în generală.

Reclamă

Pe de altă parte, încrederea în sine este o reflectare a cât de încrezători suntem în propriile noastre abilități într-o situație dată.

Cele două termene pot fi asemănătoare. În mod cert, acești doi termeni sunt legați, dar cercetările arată că încrederea în sine este un indicator mult mai puternic al succesului viitor.

Încrederea în sine ajută copilul să se convingă că abilitățile și eforturile pe care le depune pot duce la rezultatele dorite. Încrederea în sine vine ca un rezultat al unei acțiuni îndeplinite cu succes.

Specialiștii încurajează părinții să-i ajute pe copiii să-și crească încredere în sine. Pentru a face acest lucru este necesar să-i permiți celui mic să eșueze din când în când și să încerce să se ridice singur.

Învață-l pe cel mic despre importanța autocontrolului

Specialiștii de la Parents.com spun că autocontrolul pate ajuta la determinarea succesului viitor. Atunci când cei mici învață să se concentreze pe ceea ce este important pentru ei și să ignore potențialele distrageri, aceștia învață implicit să-și controleze emoțiile și comportamentul.

Ei devin mult mai motivați să reușească, iar la maturitate pot avea o atitudine mult mai optimistă. Mulți specialiști susțin că autocontrolul este una dintre cele mai importante abilități ale secolului nostru.

Vestea bună este că cei mici pot înțelege acest concept de la o vârstă destul de fragedă. Este important să-l ajuți pe cel mic să aibă un orar în care să facă activități care îi solicită concentrarea. Copiii pot învăța despre autocontrol chiar și prin jocuri.

Află mai multe și despre abilitățile pe care un copil le poate dezvolta în timpul unor competiții sportive.

Oferă-i celui mic autonomie

Abilitatea copilului de a se motiva singur este foarte importantă. Copii care cresc în adulți de succes trebuie să fie capabili să se ridice singuri în unele momente.

Unii specialiști sugerează că poți să-l înveți pe cel mic despre autonomie atunci când îl lași pe acesta să aleagă anumite activități. Spre exemplu, poți să-l ajuți să-și cultive autonomia prin lăsarea celui mic să aleagă ce poveste să citiți seara sau ce haine să poarte în ziua respectivă la școală.

Cel mic va învăța mai multe despre autonomie, dar și despre responsabilitate. Cu cât ai mai multă încredere în copiii tăi, au atât ei vor fi mult mai dispuși să facă lucruri pe cont propriu.

Este important să-ți supraveghezi copilul, dar în același timp trebuie să păstrezi un echilibru și să-i oferi un simț al autonomiei.

Nu-l forța să fie perfecționist

Specialiștii spun că dacă vrei un copil de succes, atunci nu trebuie să-i ceri să fie perfect. Este necesar să-i oferi copilului tău spațiul pentru a eșua, pentru a-și înțelege greșelile și pentru a încerca să le rezolve.

Tratează problemele cu empatie și înțelegere pentru a-l ajuta să-și păstreze încrederea în sine. Învățarea prin exercițiu poate fi dificilă, iar cel mic are nevoie de toată susținerea părinților săi.

Perfecționismul nu face copilul să aibă mai multe șanse de a reuși în viitor, ci poate contribui la probleme de sănătate mintală precum anxietatea și stima de sine scăzută.

Este important să-l înveți pe cel mic cum ar trebui abordată o greșeală. Discuțiile deschise despre erori l-ar putea ajuta să scape de teama de eșec, spun specialiștii de la CNBC.com.

Vorbește cu cel mic despre educația financiară

Experții spun că este important să porți o discuție cu cel mic despre educația financiară. Încearcă să adaptezi de fiecare dată informațiile pentru înțelegerea vârstei sale.

Este important să-l înveți pe cel mic cum se câștigă banii, cum se pot cheltui cu înțelepciune, dar și cum îi poate economisi.

Majoritatea copiilor din SUA nu învață aceste lucruri decât târziu în viață, spun specialiștii. Margot Machol Bisnow, expertă în educație parentală, spune că părinții pot crește „un mici antreprenor”. Le poți oferi copiilor tăi o mică parte din alocație pentru a-i învăța cum să-și economisească banii.

Dacă micuțul tău își dorește o jucărie nouă, atunci îi poți spune că o poate cumpăra în momentul în care reușește să strângă suma de care are nevoie.

Totodată, poți să-i dai diferite sarcini în urma cărora să fie răsplătit cu o mică sumă de bani. Specialiștii spun că o discuție despre importanța banilor este necesară pentru părinții care își doresc un copil de succes. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O familie care se află cu copilul la cumpărăturile de Crăciun
Cum poți să te organizezi eficient pentru cumpărăturile de Crăciun. Sfaturi simple și utile de la specialiștii în parenting
Cum poți să te organizezi eficient pentru cumpărăturile de Crăciun. Sfaturi simple și utile de la specialiștii în parenting
Doi părinți care fac copilăria lor magică prin jocurile pe care le fac împreună deghizați în supereroi
Cum poți face aduce magia în copilăria micuțului tău. Aceste amintiri pot reprezenta baza formării lor
Cum poți face aduce magia în copilăria micuțului tău. Aceste amintiri pot reprezenta baza formării lor
O femeie care vorbește cu un copil în timp ce se joacă împreună
Cum poți să vorbești cu un copil ca să te faci plăcută. Sfaturi simple și utile de la specialiștii în parenting
Cum poți să vorbești cu un copil ca să te faci plăcută. Sfaturi simple și utile de la specialiștii în parenting
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama are o discuție serioasă cu copilul
Cuvintele dureroase folosite de părinți care le fac mult rău copiilor
Cuvintele au o putere imensă, mai ales atunci când vin de la tine, mama, cea mai importantă persoană din viața copilului tău. Uneori, fără să îți dai seama, anumite expresii sau remarci pot răni profund sufletul fragil al copilului. Iar......
Cuvintele dureroase folosite de părinți care le fac mult rău copiilor
2
O femeie care îi face aerosoli fetiței sale
Laringita acută la copii: cum să recunoști atacurile nocturne de sufocare
Laringita acută este o afecțiune frecvent întâlnită la copii și se manifestă prin inflamația laringelui, care poate duce la dificultăți de respirație și modificarea vocii. Deși majoritatea cazurilor sunt ușoare și se rezolvă de la......
Laringita acută la copii: cum să recunoști atacurile nocturne de sufocare
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Medic stă lângă fetița care tușește și îi oferă un inhalator
Când să mergi la doctor pentru tusea copilului
Tusea copilului tău poate fi alarmantă, dar nu întotdeauna necesită o vizită la doctor. Totuși, unele simptome trebuie luate în serios. Statisticile arată că tusea este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții consultă......
Când să mergi la doctor pentru tusea copilului
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă se pregătește să-și ia vitaminele necesare pentru sarcină
11 ianuarie, 06:08
Importanța vitaminei D în sarcină, mai ales în lunile cu mai puțin soare
Importanța vitaminei D în sarcină, mai ales în lunile cu mai puțin soare
O mamă care verifică urechea fiicei sale
10 ianuarie, 06:10
Complicațiile răcelilor netratate la copii: ce riscuri există și cum pot fi prevenite
Complicațiile răcelilor netratate la copii: ce riscuri există și cum pot fi prevenite
Fetița și băiatul sar în brațele tatălui care a intrat în casă
10 ianuarie, 06:05
Cum să fii un tată prezent: sfaturi pentru a construi o relație puternică cu copiii
Cum să fii un tată prezent: sfaturi pentru a construi o relație puternică cu copiii
Bărbat îmbrățișează burtica de gravidă a partenerei
8 ianuarie, 07:30
Cum să-ți susții partenera în timpul sarcinii sau după naștere
Cum să-ți susții partenera în timpul sarcinii sau după naștere
O fetiță care este verificată în gât
7 ianuarie, 06:57
Infecțiile streptococice la copii: cum să recunoști și să tratezi amigdalita
Infecțiile streptococice la copii: cum să recunoști și să tratezi amigdalita
Mama vorbește cu copilul despre respect și responsabilitate
7 ianuarie, 06:31
Cum să fii un model pentru copiii tăi: lecții importante despre respect și responsabilitate
Cum să fii un model pentru copiii tăi: lecții importante despre respect și responsabilitate
Închide