Copiii sunt capabili să-și controleze vezica și intestinele atunci când sunt pregătiți din punct de vedere fizic și când vor să fie uscați și curați. Poți începe antrenamentul în jurul vârstei de 18-24 de luni și, ca totul să fie în regulă, este important să nu fortezi copilul.
Când să începi antrenamentul la oliță
În primul rând, încearcă să începi atrenamentul la oliță atunci când nu există perturbări sau schimbări mari în rutina copilului sau a familiei, recomandă nhs.uk. De exemplu, nu ar trebui să începi antrenamentul dacă momentul coincide cu mutarea într-o casă nouă sau cu nașterea unui frate sau soră.
Unii părinții preferă să înceapă vara, când este mult mai cald și sunt mai puține haine de dat jos, iar hainele spălate se usucă mai repede. Pentru a îți da seama când este pregătit copilul să treacă la etapa următoare, trebue să fii atentă la câteva semne din partea copilului:
- începe să fie conștient când face pipi și îți poate spune că o face.
- intervalul dintre două udări este de cel puțin o oră.
- arată că trebuie să facă pipi prin agitație sau mergând într-un loc liniștit sau ascuns.
- simte când trebuie să facă pipi și poate spune acest lucru înainte.
Cum să începi antrenamentul la oliță
Folosirea oliței va fi ceva nou pentru copilul dumneavoastră, așa că trebuie să-l obișnuiești treptat cu ideea. Unii copii prefră să meragă direct la toaletă, cu reductor, așa că fii pregătită cu unul.
Înainte de a începe antrenamentul propriu-zis, vorbește despre asta cu copilul. Arată-i când scutecul este murdar și care este locul în care merg oamenii la toaletă. Roagă-ți copilul să te ajute să tragi apa la toaletă și, apoi, pune-l să se spele pe mâini. Îl poți lăsa să te vadă folosind toaleta și îi poți explica ce faci.
Ține olița în baie
Este important să ai olița la îndemână pentru că nu se știe când va fi nevoie de ea. Dacă ai două băi, pune câte una în fiecare. În cazul în care copilul preferă reductorul, ai nevoie tot de două.
Folosește-o după mese
Încurajați-vă copilul să se așeze pe oliță după fiecare masă, indiferent că va face sau nu. Este posibil să se întâmple asta, pentru că digerarea alimentelor duce adesea la nevoia de a merge la toaletă. Pentru a reuși să stea câteva minute pe oliță, poți să oferi copilului o carte sau o jucărie interesantă.
Fii atentă dacă are scaune regulate
Încearcă să notezi orele la care copilul își face nevoile și dacă observi că se întâmplă la aproximativ aceeași oră, în fiecare zi, lăsă-i scutecul jos și încercă să îl duci la oliță. În cazul în care este supărat de această idee, este indicat să-i pui scutecul la loc și să-l mai lași câteva săptămâni înainte de a încerca din nou.
Nu îl certa dacă are loc vreun accident
Nu îl certa atunci când are loc un accident pentru că se va simți neliniștit și îngrijorat. În schimb, încurajează-l și spune-i că data viitoare va ajunge și va face asta la oliță. Îmbrăcă-l în haine lejere, pe care le poate da jos chiar și el.
Recompensează fiecare reușită
Când va reuși este un moment de care vă puteți bucura împreună. Îl poți lăuda și îi poți oferi un abțibild pentru fiecare reușită. Chiar dacă este o mare realizare, nu e indicat să îl recompesezi cu dulciuri.